Το καλοκαίρι μας στέλνει συνήθως στη θάλασσα και ο χειμώνας στο βουνό. Με αφορμή το χειμωνιάτικο τοπίο που απλώνεται γύρω μας, σκαρφαλώνουμε σε μερικά από τα πιο όμορφα βουνά του κόσμου, απολαμβάνουμε τη θέα και μαθαίνουμε τα πιο σημαντικά πράγματα για αυτά.
Έβερεστ, Νεπάλ-Θιβέτ
ΆγρΞεκινώντας από το πιο δημοφιλές βουνό του κόσμου, ανεβαίνουμε στο Έβερεστ, το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων, του οποίου η κορυφή αποτελεί το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Στα θιβετιανά είναι γνωστό ως Τσομολάνγκμα και βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ. Τα 8.850 μέτρα είναι στα δύο τρίτα περίπου του ύψους της τροπόσφαιρας. Σε αυτό το ύψος ο αέρας είναι αραιός και η έλλειψη οξυγόνου, οι δυνατοί άνεμοι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη χλωρίδας ή πανίδας στις ανώτερες πλαγιές. Από το 1912, έγιναν διάφορες απόπειρες για την ανάβαση από την Θιβετιανή πλευρά, ενώ σήμερα στην κορυφή του έχουν πατήσει και Έλληνες: o ορειβάτης Κωνσταντίνος Νιάρχος, πάτησε στην κορυφή του Έβερεστ στις 13 Μαΐου 1999, ενώ τον Μάιο του 2004 ανέβηκε ελληνική αποστολή, με τους: Γιώργος Βουτυρόπουλος, Αντώνης Αντωνόπουλος, Μάριος Λαγός, Μιχάλης Στύλλας, Παναγιώτης Κοτρωνάρος, Παύλος Τσιαντός, Νίκος Μαγγίτσης, Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος, Γ. Αργύρης, Κώστας Αποστολόπουλος. Ο Παντελής Μιχαηλίδης κατέκτησε την κορυφή σε συνεργασία με ολλανδική αποστολή το 2005.
Μάττερχορν, Ιταλία-Ελβετία
Γνωστό και ως όρος Τσερβίνο, το Μάττερχορν είναι βουνό στις Άλπεις, στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας, με ύψος που φτάνει τα 4.478 μέτρα, κατατάσσοντάς το ανάμεσα στις ψηλότερες κορυφές των Άλπεων. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει 4 απότομα μέτωπα που βλέπουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Η πρώτη επιτυχημένη ανάβαση στο Μάττερχορν έγινε το 1865 από μια ομάδα με επικεφαλής τον Έντγουαρντ Γουάιμπερ και έληξε καταστροφικά όταν τέσσερα από τα μέλη της ομάδας έπεσαν και σκοτώθηκαν κατά την κατάβαση του βουνού. Στο Μάττερχπρν έχουν χάσει 500 αλπινιστές τη ζωή τους προσπαθώντας να το κατακτήσουν από το 1865 μέχρι το 1995, γι’ αυτό και θεωρείται μια από τις πιο θανατηφόρες κορυφές των Άλπεων.
Αλπαμάγιο, Περού
Το γερμανικό περιοδικό Alpinismus του χάρισε τον τίτλο «το πιο όμορφο βουνό του κόσμου» το 1966, βασισμένο σε μια έρευνα από ορειβάτες και φωτογράφους. Το υψόμετρό του φτάνει τα 5947 μέτρα και η πρώτη ανάβαση στην κορυφή έγινα το 1957. Το πιο δημοφιλές μονοπάτι ανάβασης, σήμερα, είναι γνωστό ως το μονοπάτι Φεράρι, στα νοτιοδυτικά του βουνού, το οποίο πήρε το όνομά του από τον επικεφαλής της ομάδας αλπινιστών που το άνοιξαν το 1975.
Νταμαβάντ, Ιράν
Το δεύτερο ψηλότερο ηφαίστειο στην Ασία, το Νταμαβάντ, είναι πολύ σημαντικό στην περσική μυθολογία, αναφέρεται ως βουνό με μαγικές δυνάμεις και αποτελεί σύμβολο της ιρανικής αντίστασης στους ξένους κατακτητές. Αποτελεί ένα εν δυνάμει ενεργό ηφαίστειο και την υψηλότερη κορυφή στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και το πιο ψηλό ηφαίστειο στην Ασία, με υψόμετρο 5.610 μέτρα. Είναι, επίσης, μέρος των 7 ψηλότερων ηφαιστειακών κορυφών του κόσμου και στις πλαγιές και τη βάση του παρουσιάζει διάφορες θερμές πηγές. Η πρώτη ανάβαση στην κορυφή του έγινε το 905.
Σέρο Τόρε, Παταγονία, Νότια Αμερική
Βρίσκεται στην Αργεντινή και η κορυφή του είναι η υψηλότερη μιας αλυσίδας τεσσάρων βουνών –οι άλλες κορυφές είναι το Τόρρε Έγκερ (2.685 μ), το Πούντα Χέρον και το Σέρρο Στάντχαρντ. Είναι, μάλιστα, αρκετά ιδιόμορφη, αφού εκεί σχηματίζεται ένα μανιτάρι πάγου από τους σταθερούς δυνατούς ανέμους, αυξάνοντας τη δυσκολία προσέγγισης της κορυφής. Παρ’ όλ’ αυτά, η πρώτη ολοκληρωμένη και αδιαμφισβήτητη ανάβαση πραγματοποιήθηκε το 1974 από τους αναρριχητές του «Ράνι ντι Λέκκο», αν και το 1959, ο Τσέζαρε Μαέστρι ισχυρίστηκε ότι εκείνος και ο Τόνι Έγκερ προσέγγισαν την κορυφή, χωρίς, όμως να υπάρχουν φωτογραφίες, αφού ο Έγκερ παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα κατά τη διάρκεια της κατάβασης και η φωτογραφική μηχανή δεν βρέθηκε ποτέ.
Λικανκαμπούρ, Χιλή-Βολιβία
Βρίσκεται στην υπέροχη, καταπράσινη λίμνη, Laguna Verde, και είναι το πιο κλασικό σε όψη ηφαίστειο που έχει υπάρξει. Το υψόμετρό του φτάνει τα 5.920 μέτρα και η πρώτη ανάβαση πραγματοποιήθηκε το 1884. Στην κορυφή του βρίσκεται και η ομώνυμη λίμνη, που κατατάσσεται ανάμεσα στις υψηλότερες λίμνες του κόσμου. Θεωρείται ιερό βουνό από τους Atacameno και στις πλαγιές του έχουν ανακαλυφθεί αρχαιολογικά μνημεία, που μπορεί να αποτελούν έναν προϊστορικό πύργο ελέγχου.
Καϊλάς, Κίνα
Θιβετιανή κορυφή και σημαντικό μέρος για τους προσκυνητές, το βουνό Καϊλάς έχει υψόμετρο 6.638 μέτρα και δεν έχει καταγραφεί ποτέ ανάβαση στην κορυφή του, αφού οι Κινέζοι έχουν απαγορέψει της απόπειρες –έχει θεωρηθεί, άλλωστε, ιερό μέρος για 4 θρησκείες. Βρίσκεται κοντά στη λίμνη Manasarovar και Raksgastal σε μια πανέμορφη τοποθεσία.
Δεν έχει καταγραφεί ποτέ ανάβαση στην κορυφή του Καϊλάς