Μυρωδιές από την Ανατολή, «µυστικά» από τα βάθη της Ασίας και ευρωπαϊκές πινελιές! Aποτελώντας έναν συνδυασµό από κουλτούρες και πολιτισµούς, η Σιγκαπούρη είναι ένας γοητευτικός προορισµός. Το ίδιο και η κουζίνα της, και θα το καταλάβεις µε µια γευστική περιήγηση στις σελίδες που ακολουθούν!
Από τον Μπάμπη Δούκα ([email protected])
Η νησιωτική χώρα της ΝΑ Ασίας εύκολα θα µπορούσε να χαρακτηριστεί µια σύγχρονη πόλη-κράτος, που αποτελεί ένα απέραντο σταυροδρόµι λαών και πολιτισµών. Και αυτό γιατί ο πληθυσµός της αποτελείται από Κινέζους, Ινδούς, Μαλαίσιους, Ταµίλ, αλλά και Ευρωπαίους (κατάλοιπο της αποικιοκρατίας), καθώς µέχρι το 1963 η Σιγκαπούρη ήταν βρετανική αποικία. Οι κάτοικοί της, που απολαµβάνουν ένα αρκετά υψηλό βιοτικό επίπεδο, είναι τρελοί και παλαβοί για 3 πράγµατα: για τα ψώνια, για τη λοταρία τους και για το φαγητό.
Και, παρότι ο χρόνος τους είναι περιορισµένος και µοιράζεται ανάµεσα στις δουλειές τους (κυρίως) και τα malls της Orchard Road, βρίσκουν πάντα ευκαιρίες να επιδοθούν σε ένα από τα αγαπηµένα τους… γευστικά σπορ, το οποίο δεν θα µπορούσε να µην έχει επηρεαστεί αρκετά από όλους τους λαούς που συνυπάρχουν εδώ, φυσικά µε θετικά αποτελέσµατα για την ταυτότητα της τοπικής κουζίνας, αλλά κυρίως γι’ αυτούς που θα τη δοκιµάσουν. Ένα ταξίδι, λοιπόν, εδώ θα το ζήσετε µε όλες σας τις αισθήσεις και µάλιστα χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε µια περιουσία για να φάτε καλά. Κυρίαρχο ρόλο τα λεγόµενα hawker food markets, κλειστές αγορές µε πάγκους που πουλάνε διάφορα είδη εδεσµάτων. Και παρά το γεγονός ότι το φαγητό στο πόδι είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένο, η ποιότητα είναι εξαιρετική και για του λόγου το αληθές το 2016 η καντίνα του Chan Hon Meng στο Chinatown Complex Food Centre ήταν η πρώτη παγκοσµίως που βραβεύτηκε µε αστέρι Michelin, προκαλώντας σίγουρα έκπληξη αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πού µπορεί να «κατοικεί» η υψηλή γαστρονοµία!
Eπιρροές και «παντρέµατα»
Η οµάδα του πληθυσµού που είχε τη µεγαλύτερη επίδραση στον γαστρονοµικό χάρτη της Σιγκαπούρης είναι οι Peranakan. Κινέζοι µετανάστες, µε ρίζες που κρατούν από τον 15ο αιώνα, παντρεύτηκαν ντόπιες και… είναι ακόµη εδώ. Ποια ακριβώς η συνδροµή τους στις τοπικές σπεσιαλιτέ; «Ανακάτεψαν» τις εγχώριες γεύσεις της καρύδας, του τσίλι, του λεµονιού και του blachan (πάστα από γαρίδες) µε τηγανητά και πιάτα που γίνονται στον ατµό. Χρησιµοποιούν, επίσης, στις συνθέσεις τους αρκετό χοιρινό, που είναι απαγορευτικό για τους µουσουλµάνους της περιοχής. Η… ικανότητά τους µε τα µπαχαρικά συγκρίνεται µόνο µε αυτή των experts του είδους, Ταµίλ. Επίσης, σε ένα από τα εθνικά τους πιάτα –καβούρι µε τσίλι– είναι οι µόνοι που έχουν προσθέσει ντοµάτα. Οι συνταγές κληροδοτούνται από τους γηραιότερους στους νεότερους και από µάνα σε κόρη µε τρόπο σχεδόν µυστικιστικό.
Πού να φας
Για καλή µας τύχη κάποιες από τις συνταγές (ελάχιστες φυσικά) έχουν διαρρεύσει και µερικές από αυτές µπορείς να τις δοκιµάσεις στο κοµψό εστιατόριο Blue Ginger (97 Tanjong Pagar Road, tel. +65 62223928, www.theblueginger.com), που σερβίρει τόσο παλιότερες όσο και σύγχρονες εκδοχές τους, όπως τα πιάτα µε βοδινό, γάλα καρύδας, λεµόνι και τζίντζερ, και κυριολεκτικά λιώνουν στο στόµα!
Στο βραβευµένο µε αστέρι Michelin, Candlenut (Block 17A Dempsey Road, tel. +65 18003042288) θα γευτείς το εξαιρετικό γλύκισµα cendol, το οποίο «δεν είναι τόσο καλό όσο αυτό που έφτιαχναν οι γιαγιάδες µας, αλλά σίγουρα κάνει… τη δουλειά του», σύµφωνα πάντα µε τον σεφ του εστιατορίου. Άλλα δυνατά «όπλα» είναι το laksa lemak (σούπα καρύδας µε noodles ρυζιού), αλλά και το παρεµφερές katong laksa. Συνταγές που πολλές φορές γίνονται αντικείµενο διαµάχης σχετικά µε τον εµπνευστή και δηµιουργό τους, τροφοδοτώντας µια άτυπη κόντρα ανάµεσα στους αρχιµάγειρες.
Περπατώντας στα στενοσόκακα της Μικρής Ινδίας θα αντικρίσεις σπίτια µε περίτεχνο βάψιµο, ήρεµες φυσιογνωµίες και κοµψές κυρίες που βαδίζουν τυλιγµένες µε το παραδοσιακό, πολύχρωµο σάλι τους. Τη µύτη σου, όµως, θα «σπάσουν» οι µυρωδιές από τα µπαχαρικά, αλλά και εκείνες του biryani (ρύζι µε µυρωδικά και κρέας ή ψάρι), του murtabak (είδος τηγανίτας µε κιµά) και του τραγανού thosai (σαν κρέπα), που θα συναντήσεις σε αρκετά από τα µαγαζιά στα δροµάκια της περιοχής.
Συνεχίζοντας τη γευστική σου… βόλτα σε αυτή τη µοντέρνα πόλη δεν πρέπει να παραλείψεις µια επίσκεψη στην Chinatown, που αποτελεί µία από τις ωραιότερες κινέζικες συνοικίες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ασίας. Εδώ, πέρα από τα µικρά καταστήµατα που πωλούν από κινέζικες µάσκες, υφάσµατα και αναµνηστικά µέχρι βότανα, θα δοκιµάσεις φυσικά και πολύ καλό φαγητό! Ειδικά τα γλυκά αλλά και αλµυρά εδέσµατα στο αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο Tong Heng (285 South Bridge Road, tel. +65 62230398, www.tongheng.com.sg), που βρίσκεται εκεί από το 1920, είναι πραγµατικά γαστρονοµικά αριστουργήµατα – δοκίµασε οπωσδήποτε τις περίφηµες τάρτες µε αυγό και το Dragon Phoenix Cake. Στο Wild Rocket (Hangout Hotel, 10A Upper Wilkie Road, tel. +65 63399448, www.wildrocket.com.sg) ο σεφ φτιάχνει τα πεντανόστιµα kueh pie tee (µικρά αλµυρά κέικ) και για έξτρα νοστιµιά τούς προσθέτει βασιλικό, πέστο και γαρίδες. Σε αυτά πρόσθεσε και την εξαίσια σάλτσα chin cha lok (συνδυασµό γαρίδας µε µεξικάνικη σάλτσα) και θα έχεις µια µικρή, αλλά σίγουρα χαρακτηριστική εικόνα από τα µοναδικά πιάτα που πρόκειται να βρεθούν στο τραπέζι σου.
Για µια πραγµατικά τυπική γεύση Σιγκαπούρης, όµως, οφείλεις να περάσεις από το ξακουστό εστιατόριο André (41 Bukit Pasoh Road, tel. +65 65348880, www.restaurantandre.com). Επίλεξε το char kway teow (noodles µε διάφορα συνοδευτικά και σάλτσα από σόγια), για το οποίο έρχονται από κάθε γωνιά της Ασίας. Μετά από αυτό θα καταλάβεις γιατί το συγκεκριµένο µέρος έχει αποσπάσει αρκετά διεθνή βραβεία για την κουζίνα του. Όσον αφορά στο επιδόρπιο, δεν υπάρχει καλύτερο µέρος από το Rich & Good Cake Shop (24 Kandahar Street, tel. +65 62943324), κοντά στο µουσουλµανικό τζαµί. Το παραδοσιακό kaya (γλύκισµα µε µαρµελάδα καρύδας) είναι σίγουρο πως θα σου µείνει αλησµόνητο. Μπορείς τέλος να δοκιµάσεις από κλασικές γεύσεις τσάι µέχρι kopi (καφέ σε πάρα πολλές παραλλαγές), που σε τονώνει απίστευτα! Σκέφτεσαι πιο γλυκό τρόπο για τον επίλογο αυτής της «απολαυστικής» περιπέτειας;
Όπως οι τεράστιοι ουρανοξύστες υψώνονται δίπλα σε καταπράσινα πάρκα και οι νέες τεχνολογίες συµπλέουν µε τους θρύλους και τις παραδόσεις που µένουν αναλλοίωτες στους αιώνες, έτσι και η κουζίνα της Σιγκαπούρης καταφέρνει να «παντρέψει» όλα εκείνα τα διαφορετικά στοιχεία που αναδεύονται στο καζάνι της. Το αποτέλεσµα; Μάλλον θα έπρεπε να το έχεις ήδη καταλάβει: το µόνο σίγουρο είναι πως µετά από µια επίσκεψη εκεί σίγουρα δεν θα φύγεις µε… άδειο στοµάχι!
Food glossary
Bak kut teh: Πιπερώδης σούπα µε χοιρινό, που συνοδεύεται µε µια µικρή Gong Fu τελετή τσαγιού.
Bee hoon: Φιδές από τηγανητό ρύζι µε πολλά side dishes (από λάχανο µέχρι κρέας καβουριού).
Blachan: Πάστα γαρίδας.
Buah keluak: Aρωµατικό µαύρο καρύδι από την Ινδονησία.
Char kway teow: Eπίπεδα noodles µε λουκάνικο, ξίγκι και κυδώνι, µαζί µε γλυκιά σάλτσα σόγιας.
Chin cha lok: Σάλτσα από ζωµό γαρίδας.
Cendol: Επιδόρπιο µε γάλα καρύδας, που σερβίρεται µαζί µε ζελεδοποιηµένα φύλλα από φυτό pandan και κόκκινα φασόλια ή/και µαύρη ζάχαρη.
Chilli crab: Καβούρια µαγειρεµένα µε κέτσαπ, τσίλι και σος λεµονιού.
Daun kesom: Βότανο που µοιάζει µε κόλιαντρο.
Gado-gado: Πικάντικο ινδονησιακό µείγµα από λαχανικά.
Hokkien mee: Τηγανητά noodles από αυγό και φιδέ µε χοιρινό, γαρίδες, καλαµάρι και φασόλια.
Kaya: Μαρµελάδα από καρύδα, φτιαγµένη από αυγά, γάλα και φυτό pandan.
Kopi: Καφές σε περισσότερες παραλλαγές από όσες θα µπορούσαν να φανταστούν ποτέ τα Starbucks!
Kueh pie tee: Μικρά κέικ µε αλµυρή γέµιση.
Laksa: Ευωδιαστή σούπα από noodles.
Murtabak: Τηγανίτα γεµισµένη µε κιµά από αρνί, αυγό και λαχανικά.
Nasi pedang: Πιάτο µε ρύζι στον ατµό που συνοδεύει κρεατικά και λαχανικά.
Pandan: Φυτό µε ανοιχτό πράσινο χρώµα, τα φύλλα του οποίου χρησιµοποιούνται σε αρκετά επιδόρπια.
Roti prata: Αφράτο είδος ψωµιού.
Thosai: Είδος κρέπας που σερβίρεται σε µπανανόφυλλο.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Θα πετάξετε από Αθήνα για Σιγκαπούρη µε Singapore Airlines (www.singaporeair.com) µέσω Μιλάνου, από €876 µε επιστροφή.
ΔΙΑΜΟΝΗ
• CAPELLA SINGAPORE
Κοµψότητα και κήποι µε πυκνή βλάστηση συναντώνται στο 5* κατάλυµα στο νησί Σεντόσα, στο νότιο τµήµα της Σιγκαπούρης. Από €387 (1 The Knolls, Sentosa Island, tel. +65 63778888, www.capellahotels.com/singapore).
• PERAK HOTEL
Συνταιριάζοντας την παράδοση µε όλες τις ανέσεις στο 3* ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Από €72 (12 Perak Road, tel. +65 62997733, www.theperakhotel.com).
• THE FULLERTON BAY HOTEL
Λίγα λεπτά από την καρδιά της Σιγκαπούρης αυτό το ξενοδοχείο µε τη συναρπαστική θέα σάς χαρίζει µια αξέχαστη διαµονή. Από €383 (80 Collyer Quay, tel. +65 63338388, www.fullertonhotels.com).
• NAUMI HOTEL
Εξαιρετικό boutique hotel στο κέντρο της πόλης. Αδιαµφισβήτητο highlight του η τεράστια πισίνα στην κορυφή. Από €214 (41 Seah Street, tel. +65 64036000, www.naumihotel.com).
• NEW MAJESTIC HOTEL
Κοντά στην Chinatown το 4* κατάλυµα διαθέτει 30 υπερσύγχρονα δωµάτια διακοσµηµένα από ντόπιους καλλιτέχνες. Από €142 (31-37 Bukit Pasoh Road, tel.+65 65114700, www.newmajestichotel.com).
• WANDERLUST HOTEL
Άνετο boutique hotel µε 29 διαφορετικά µεταξύ τους δωµάτια στο κέντρο της Σιγκαπούρης. Από €85 (2 Dickson Road, tel. +65 63963322, www.wanderlusthotel.com).
Πηγή: Icons Travellers, Ιανουάριος 2017
Διαβάστε στο τεύχος που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα ακόμα περισσότερες προτάσεις για ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό.