Η μόδα των selfies, που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλά κρατεί, με τα διάσημα αξιοθέατα ανά τον κόσμο να είναι πρώτα σε προτιμήσεις για την τέλεια φωτογραφία.
Για να αποφύγετε πρόστιμα και παρατηρήσεις, σας παρουσιάζουμε πέντε σημεία, στα οποία απαγορεύονται οι selfies.
Μουσείο Βαν Γκογκ, Άμστερνταμ, Ολλανδία
Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ έχει μια αμφιλεγόμενη σχέση με τα social media και τη φωτογραφία. Το ινστιτούτο απαγόρευε τη λήψη φωτογραφιών στο μουσείο, απόφαση που καταργήθηκε τον Μάιο του 2013 και επανήλθε τον Μάρτιο του 2014. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του μουσείου, οι φωτογραφίες δημιουργούσαν ένταση μεταξύ των επισκεπτών, αφού κάποιοι επιθυμούσαν να φωτογραφήσουν, ενώ οι υπόλοιποι να απολαύσουν τα έργα ζωγραφικής.
Ταυροδρομίες, Παμπλόνα, Ισπανία
Το τρέξιμο σε συνδυασμό με μια selfie δεν ακούγεται και πολύ ασφαλές εγχείρημα, ειδικά αν προσπαθείς να αποφύγεις έναν ταύρο. Οι αρχές στην Παμπλόνα, που φιλοξενεί το ετήσιο τρέξιμο των ταύρων, επέβαλε, έναν νόμο που απαγορεύει τις selfies, με την απειλή επιβολής προστίμων στους παραβάτες. Ένας Βρετανός χρειάστηκε να καταβάλλει €3,000 για τη λήψη μιας δικής του φωτογραφίας, την ώρα που συμμετείχε στον αγώνα.
Πολιτεία της Νέας Υόρκης
Η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη πολιτεία στην Αμερική που απαγόρευσε σε πολίτες και επισκέπτες της να έρχονται σε άμεση επαφή ή να βγάζουν φωτογραφίες με λιοντάρια, τίγρεις και λεοπαρδάλεις σε πάρκα και ζωολογικούς κήπους. Αν και ο πολιτικός, ο οποίος πρότεινε το νομοσχέδιο υποστηρίζει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν το μόνο του κριτήριο, η αυξανόμενη τάση των selfies με τίγρεις, έπαιξε σημαντικό ρόλο. Οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο από 500 έως 1.000 δολάρια.
Μέκκα, Σαουδική Αραβία
Το Χατζ, το ταξίδι στην ιερή πόλη της Μέκκας, είναι μια από τις πιο σημαντικές απαιτήσεις στο Ισλάμ. Η ανάπτυξη όμως της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις, αφού οι νεότεροι μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν τα social media για να καταγράψουν και να μοιραστούν το προσκύνημα τους. Αρκετοί διακεκριμένοι κληρικοί και λόγιοι, έχουν ζητήσει από τους πιστούς να μην βγάζουν και δημοσιεύουν selfies, ιδιαίτερα όταν επισκέπτονται ιερούς τόπους, καθώς, όπως ισχυρίζονται τέτοιες φωτογραφίες είναι ενάντια στην ισλαμική σεμνότητα.
Καπέλα Σιστίνα, Βατικανό
Η Καπέλα Σιστίνα έχει απαγορεύσει τις φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων εικόνων της διάσημης οροφής του Michelangelo. Ο κανόνας αυτός δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τον συνωστισμό των επισκεπτών και την προσπάθεια να κινηθούν πιο γρήγορα. Η απαγόρευση χρονολογείται από το 1980, όταν το Βατικανό πήρε 3 εκατομμύρια δολάρια για μια απαραίτητη ανακαίνιση, από το τηλεοπτικό δίκτυο Nippon της Ιαπωνίας, με αντάλλαγμα τα αποκλειστικά δικαιώματα φωτογραφίας και βίντεο.
Πύργος του Άιφελ, Παρίσι, Γαλλία
Η φωτογράφηση του Πύργου του Άιφελ τη νύχτα, όπως αναφέρεται σε σχετική νομοθεσία, αποτελεί παραβίαση των κατοχυρωμένων πνευματικών δικαιωμάτων του καλλιτέχνη που τον σχεδίασε! Δεν έχετε όμως να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα με φωτογραφία του πύργου την ημέρα!
Σύμφωνα με την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του πύργου, Société d’Exploitation de la Tour Eiffel: «η διανομή νυχτερινών φωτογραφιών του Πύργου του Άιφελ αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων του καλλιτέχνη».
Με άλλα λόγια, όποιος θέλει να φωτογραφίσει το κορυφαίο γαλλικό μνημείο τη νύχτα, θα πρέπει να εξασφαλίσει πρώτα άδεια, ώστε να είναι εντός του νόμου και να μην έχει… μπλεξίματα!
Διαβάστε επίσης: