Με την αίγλη µιας άλλης εποχής, δεν µετρά µόνο έναν αιώνα ζωής…
Πίσω στο 1917, αποτέλεσε ένα καινοτόµο για εκείνη την περίοδο concept, όταν ο Αλφέρδο Μορατόρι δηµιούργησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το πρώτο καφέ-ζαχαροπλαστείο σε ευρωπαϊκά πρότυπα µε βιεννέζικες καρέκλες, περίτεχνα πατώµατα, µαρµάρινα τραπέζια… καθιστώντας το σηµείο αναφοράς της ελίτ της εποχής.
Εδώ άλλωστε έχουν γευµατίσει ο Βενιζέλος, η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες… Σηµαντικός σταθµός το 1959, όταν µετακόµισε στη σκιά του Λευκού Πύργου και έγινε πάλι τότε καλλιτεχνικό στέκι για συγγραφείς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες… όπως και το 1992 όταν ο Τάκης Ξεφτέρης (ανιψιός του Μορατόρι) για να το σώσει από την επερχόµενη παρακµή πρότεινε στη Δέσποινα Μαυροµµάτη, ιδιοκτήτρια του Ζύθου στα Λαδάδικα, της πρώτης µπυραρίας στην Ελλάδα, να το αναλάβει. Η κοινή πορεία των δύο σηµατοδοτήθηκε το 1995, δηµιουργώντας έτσι ένα ισχυρό brand! Τα δύο µαγαζιά παραµένουν ψηλά στις προτιµήσεις ντόπιων και επισκεπτών εξαιτίας της αισθητικής αλλά και της ποιότητας! Πληθωρικό, ανεξάντλητο σε προτάσεις ηµέρας, το µενού τους τιµά την ελληνική παράδοση, µε προτεραιότητα τα ντόπια προϊόντα και δηµιουργικές συνταγές µε επιρροές από όλη τη Μεσόγειο. Καθηµερινά 10:00-02:00.
To Know
• Το Ντορέ-Ζύθος πρωτοπορεί βάζοντας στο µενού του µόνο ελληνικά προϊόντα και αναδεικνύοντας τις ελληνικές µικροζυθοποιίες πριν γίνουν µόδα!
• Έδωσε πρώτο εργασία σε γυναίκα σερβιτόρο!
Info
ΝΤΟΡΕ-ΖΥΘΟΣ: Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος, Τ. 2310 279010, www.zithos.gr
ΖΥΘΟΣ: Κατούνη 5, Λαδάδικα, Τ. 2310 540284
Πηγή Best in travel Thessaloniki 2018
Ξεφυλλίστε & κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ την ολοκαίνουρια έκδοση του 2018