To 1963, ένας Τούρκος από την περιοχή της Καππαδοκίας έκανε ανακαίνιση το σπίτι του, όταν ανακάλυψε κάτι απίστευτο. Όταν γκρέμισε έναν τοίχο από το υπόγειο του, έπεσε πάνω σε ένα μυστικό δωμάτιο, το οποίο οδηγούσε σε ένα υπόγειο τούνελ, το οποίο έφτανε σε μια κρυμμένη αρχαία πόλη: το Derinkuyu.
Οι φωτογραφίες της πόλης αποκαλύπτουν ότι έμεναν ως και 20.000 άνθρωποι – μαζί με τα ζώα και τις προμήθειες τους – σε 18 ορόφους κάτω από την γη.
Η πόλη πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της βυζαντινής εποχής, από το 780 ως το 1180 μ.Χ. Περιλαμβάνει ένα δίκτυο κουζινών, στάβλων, εκκλησιών, τάφων, πηγαδιών, κοινών δωματίων και σχολείων που πιθανόν να χρησιμοποιούνταν σαν καταφύγιο για να προστατεύονται οι κάτοικοι από τους Αραβοβυζαντινούς πολέμους ή τις φυσικές καταστροφές.
Κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου, προστέθηκαν εκκλησάκια που μοιάζουν με σπηλιές και ελληνικές επιγραφές και υπήρχαν περίπου 600 έξοδοι που επέτρεπαν στους ανθρώπους να μπαινοβγαίνουν. Υπήρχαν επίσης βαριές πέτρες οι οποίες έκλειναν και προστάτευαν το Derinkuyu από τους εισβολείς και κάθε όροφος μπορούσε να ασφαλιστεί ξεχωριστά.
Το Dernikuyu δεν είναι η μόνη πόλη αυτού του είδους – αν και πιστεύεται ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις. Η κρυφή κοινότητα είναι ενωμένη με άλλες υπόγειες πόλεις μέσω τούνελ που απλώνονται για αρκετά χιλιόμετρα. Πλέον υπάρχει πρόσβαση μόνο στο μισό Derinkuyu, αλλά είναι μια πολύ δημοφιλής τουριστική ατραξιόν στην Καππαδοκία.
Η ιστορική περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας επίσης προσελκύει επισκέπτες λόγω των απίστευτων γεωλογικών, ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της, όπως τα σχήματα των βράχων που ονομάζονται “καμινάδες των νεράιδων”.