Η Ευρώπη έχει πολλά μέρη που εντυπωσιάζουν όποιον επισκέπτη τα αντικρίζει. Πέρα όμως από τα φυσικά της κάλλη, τα κάστρα της, από άκρη ως άκρη, προκαλούν δέος και προσφέρουν σε όποιον τα συναντά τη δυνατότητα να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και να ανακαλύψει μύθους και θρύλους γύρω από το όνομά τους.
Ας ανακαλύψουμε τα 5 πιο παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης που ανοίγουν τις πύλες για ένα ταξίδι στο παρελθόν…
1. Κάστρο Νοϊσβάνσταϊν
Το Νοϊσβάνσταϊν είναι παλάτι – κάστρο του 19ου αιώνα το οποίο βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό Σβάνγκαου κοντά στο Φύσεν στη νοτιοδυτική Βαυαρία στη Γερμανία. Η κατασκευή του διατάχθηκε από τον Λουδοβίκο Β΄ της Βαυαρίας ως χώρος ανάπαυσης και φόρος τιμής στον Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ο Λουδοβίκος πλήρωσε για το παλάτι από τη περιουσία του και από δάνεια και όχι από τα δημόσια κεφάλαια της Βαυαρίας.
Το παλάτι αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει προσωπικό καταφύγιο του βασιλιά, αλλά άνοιξε στο κοινό επί πληρωμή αμέσως μετά το θάνατό του το 1886, μη έχοντας ακόμα αποπερατωθεί. Από τότε το κάστρο έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι. Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν το κάστρο το 2008, με έως και 6.000 επισκέπτες τη μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το παλάτι έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και αποτέλεσε την έμπνευση για το κάστρο της ωραίας κοιμωμένης της Ντίσνεϋλαντ και άλλων μεταγενέστερων κατασκευών.
2. Κάστρο Χόχενσαλτσμπουργκ
Το Κάστρο Χόχενσαλτσμπουργκ, που σημαίνει”Υψηλό Φρούριο του Σάλτσμπουργκ”βρίσκεται στην κορυφή του Φέστουνγκσμπεργκ, ενός μικρού λόφου στην αυστριακή πόλη του Σάλτσμπουργκ. Χτισμένο κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας των Πριγκίπων-Αρχιεπισκόπων του Σάλτσμπουργκ με μήκος 250 μέτρων και πλάτος 150 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά κάστρα της Ευρώπης.
3. Κάστρο της Βούδα
To κάστρο ή βασιλικό ανάκτορο της Βούδας (Budavári Palota) είναι κάστρο το οποίο είναι χτισμένο στη Βουδαπέστη, στην κορυφή ενός λόφου ο οποίος υψώνεται δίπλα στον Δούναβη. Το σύμπλεγμα ολοκληρώθηκε αρχικά το 1265, όμως το μεγάλο μπαρόκ ανάκτορο που υπάρχει σήμερα κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1749 και 1769. Το κάστρο στεγάζει σήμερα την Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας και το ιστορικό μουσείο της Βουδαπέστης.
Το κάστρο της Βούδας βρίσκεται στο νότιο άκρο του λόφου του κάστρου και περιβάλλεται από τη συνοικία του κάστρου (Βαρ), μια τουριστική περιοχή διάσημη για τα μεσαιωνικά, μπαρόκ και νεοκλασικά σπίτια, εκκλησίες, δημόσια κτίρια και μνημεία. Ο λόφος συνδέεται με τη πλατεία Κλαρκ Άνταμ και τη Γέφυρα των Αλυσίδων με τελεφερίκ. Το κάστρο έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 1987, ως τμήμα των όχθεων του Δούναβη στη Βουδαπέστη.
4. Κάστρο Κάρλστεϊν
Το γοτθικό κάστρο Κάρλστεϊν ιδρύθηκε το 1348 από τον Κάρολο Δ’. Βρίσκεται νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, στην κοιλάδα Μπερούνκα.
Πρόκειται για το σημαντικότερο μεσαιωνικό κάστρο της Βοημίας. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μέσα σε είκοσι χρόνια, όταν καθαγιάστηκε το 1365 το Παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού μέσα στο κάστρο. Αποτελούσε την εξοχική κατοικία του βασιλιά Κάρολου Δ’, αλλά εκεί φυλάσσονταν επίσης τα Κοσμήματα του Στέμματος της Βοημίας και η συλλογή των ιερών λειψάνων κατά τη διάρκεια των Πολέμων των Ουσσιτών.
Το κάστρο Κάρλστεϊν αποτελεί σήμερα πόλο έλξης τουριστών, ενώ επίσης εκεί εκτίθεται πιστό αντίγραφο του Στέμματος της Βοημίας.
5. Κάστρο Αλάμπρα
Η Αλάμπρα είναι ανάκτορο και φρούριο τωνΜαυριτανών μοναρχών στην Γρανάδα, στα νότια της Ισπανίας ή Al-Andalus, όπως ήταν γνωστή κατά τη διάρκεια της κατασκευής του φρουρίου), το οποίο καταλαμβάνει ένα λόφο στο νοτιοανατολικό όριο της πόλης.
Σήμερα η Αλάμπρα είναι τουριστικό αξιοθέατο εξαιρετικής Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, παρόλο που πολλές από τις εμφανείς διακοσμήσεις και οι κήποι είναι πρόσφατες αποκαταστάσεις των παλαιότερων.
Μέσα στην Αλάμπρα ανεγέρθηκε το Παλάτι του Κάρολου Ε’ από τον Κάρολο Κουΐντο το 1527.
Το 1984 η Αλάμπρα, μαζί με τη Χενεραλίφε (Generalife) και το Αλμπαϊσίν (Albaicín) αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.