Στην κεντρική αγορά της Αθήνας , στη γωνία της Σωκράτους με την πλατεία Θεάτρου, στο υπόγειο του νεοκλασικού κτηρίου, θα βρεις το Δίπορτο. Είναι ένα κουτούκι που βρίσκεται εκεί 150 χρόνια, όσο και το ίδιο το κτήριο αλλά αν δεν το ξέρεις, μάλλον θα το προσπεράσεις.
Δύο σκάλες (μια από κάθε δρόμο) κατεβαίνουν στο μικρό αυτό κουτούκι αλλά καμία πινακίδα δεν υπάρχει που να σε ενημερώνει για την ύπαρξη του.
Κατεβαίνοντας (με προσοχή…) τις σκάλες αριστερά θα δεις την κουζίνα και στο χώρο περίπου 10 τραπεζάκια στρωμένα με λαδόκολλα, αλλά αυτό που σίγουρα κυριαρχεί είναι μια σειρά από τεράστια βαρέλια στον τοίχο.
Συνήθως είναι γεμάτο, οπότε πολύ πιθανό να χρειαστείς να καθίσεις με κάποιον άλλο μαζί μέχρι να αδειάσει τραπέζι, αλλά μέχρι να γίνει έχεις ήδη κάνει παρέα με τον ξένο, μέχρι πριν λίγα λεπτά συνδαιτημόνα.
Το Δίπορτο είναι αυθεντικό στέκι και σερβίρει καλό παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Οι επιλογές είναι λίγες, φασολάδα, φάβα, κουκιά, ρεβύθαδα, φασόλια, μπακαλιάρος, σαρδέλες, πατάτες γιαχνί, γιουβέτσι, κοκκινιστό με μακαρόνια, σαλάτες και φυσικά εκλεκτό κρασί.
Ο παλιός ιδιοκτήτης ο κυρ – Μιχάλης πέθανε το 1991 μέσα στην ταβέρνα. Από τότε ανέλαβε το μαγαζί ο κυρ. Μήτσος (Δημήτρης Κοκολιός) ο σερβιτόρος που ήταν δίπλα του από παιδί και είχε μάθει τη δουλειά. Ακόμα και σήμερα ο κυρ Μήτσος θα έρθει για την παραγγελία, σβέλτα, ευγενέστατα, όπως άλλωστε το ίδιο ευγενική είναι και η φυσιογνωμία του, με τη χαρακτηριστική πεντακάθαρη άσπρη πουκαμίσα εργασίας και θα σε εξυπηρετήσει άψογα.
Από πολύ παλιά το Δίπορτο ήταν η ταβέρνα της αγοράς, το στέκι που από τα χαράματα έρχονταν οι εργαζόμενοι της αγοράς, οι ψαράδες όταν άφηναν τα ψάρια τους, οι μανάβηδες και οι χασάπηδες. Τώρα πια βλέπεις λογιών λογιών κόσμο, από καλλιτέχνες και συνταξιούχους- παλιούς θαμώνες μέχρι τουρίστες που το ανακάλυψαν τυχαία ή τους το “αποκάλυψε” κάποιος ντόπιος, πάντα όμως μακριά από τουριστική λογική και ψεύτικα σκηνικά.
Επίσης διαβάστε για το παλαιότερο εστιατόριο στην Αθήνα
Info: Καθημερινά εκτός Κυριακής, 08:00 – 19:00 / Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Αθήνα /
Τ. 210 3211463
Δείτε ακόμα 5 ιστορικά ταβερνάκια της πόλης
Βγαλμένες από παλιά ελληνική ταινία μοιάζουν αυτές οι 5+1 ιστορικές ταβέρνες της Αθήνας που σε ταξιδεύουν σε ένα… νόστιμο παρελθόν και υπόσχονται να κάνουν τις φθινοπωρινές βραδιές σου ακόμα πιο γευστικές! Μία προς μία έχει το δικό της ενδιαφέρον παρελθόν, σερβίροντας σημαντικές προσωπικότητες μέσα στην πορεία του χρόνου. Κάποιες λειτουργούν αδιάλειπτα, κάποιες άλλαξαν ιδιοκτήτες, ενώ άλλες αναγεννήθηκαν από τις στάκτες τους, ωστόσο και οι 5 συνεχίζουν να τιμούν το καλό παραδοσιακό φαγητό και την εξαιρετική φιλοξενία. Ας τις γνωρίσουμε λοιπόν…
Ειδικόν
Βγαλμένο λες και από σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας το Ειδικόν είναι η τελευταία αυθεντική μπακαλοταβέρνα στον Πειραιά! Ήταν το 1920 όταν ο κος Αριστείδης, πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, άνοιξε το συγκεκριμένο μαγαζί στην καρδιά του Πειραιά και σέρβιρε χύμα ρετσίνα δικής τους παραγωγής με διάφορα μεζεδάκια, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε και ως κλασικό μπακάλικο! Σήμερα ο γιός του Αποστόλης και ο εγγονός του Αριστείδης σε πείσμα των καιρών το διατηρούν έτσι ακριβώς όπως ήταν… ένα στέκι που αποπνέει αύρα Παλιάς Αθήνας! Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ρετρό πλακάκια, και ράφια γεμάτα από είδη καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης που ήρθαν όμως να καλύψουν πλέον τα σύγχρονα supermarket.about:blank4+1 must μέρη για φαγητό στα προάστια της Αθήνας που δε γίνεται να μην γνωρίζεις!
Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Μόλις κατέβεις τα σκαλάκια που οδηγούν στη θρυλική ταβέρνα του Δαμίγου, στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, γνωστή και ως Τα Μπακαλιαράκια, θα μεταφερθείς πίσω στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα στο 1925. Εκείνη τη χρονιά τα ηνία της ανέλαβε ο παππούς Γιώργος Δαμίγος -η ταβέρνα λειτουργεί από το 1865- μετατρέποντάς την σε… ναό των γεύσεων. Η φήμη της έχει κάνει το γύρο της Αθήνας με τα μπακαλιαράκια σκορδαλιά και τη φάβα Σαντορίνης να παίζουν, μέχρι σήμερα, πρωταγωνιστικό ρόλο στο μενού και τις προτιμήσεις των πελατών.
Μπαϊρακτάρης
Έχει ταυτιστεί µε το παραδοσιακό σουβλάκι στην Αθήνα. Ξεκίνησε ως ταβέρνα από το 1879, ενώ το 1980 πέρασε στην ιδιοκτησία του Σπύρου Μπαϊρακτάρη. Από τότε έγινε σηµείο συνάντησης πολιτικών και καλλιτεχνών – το έχουν προτιµήσει πολλοί από το διεθνές jet set (οι σχετικές φωτογραφίες που κοσµούν τους τοίχους του είναι πειστήρια της µεγάλης ιστορίας του!) και αποτελεί ακόµα απαραίτητη στάση για κάθε τουρίστα της πρωτεύουσας.
Διόσκουροι
Από το 1934 το παραδοσιακό αυτό µεζεδοπωλείο ξεκίνησε ως καπηλειό, για να εξελιχθεί τελικά από το 1975 σε ένα πρωτοπόρο για την εποχή του καφενείο. Στα τραπεζάκια του έχουν καθίσει πολιτικοί, καλλιτέχνες αλλά και ξένοι celebrities. Εδώ δεν ακούστηκε ποτέ µουσική (ούτε και ραδιόφωνο), ενώ για πολλά χρόνια σέρβιρε αποκλειστικά ελληνικό καφέ – έπειτα από πολύ καιρό ήρθαν ο φραπέ και ο espresso. Η τοποθεσία, ο επαγγελµατισµός αλλά και η ποιότητα το καθιστούν κλασική αξία για καφέ, ποτό αλλά και φαγητό!Το παλαιότερο εστιατόριο στην Αθήνα σερβίρει από το 1898!
Κληματαριά
Με έδρα την Πλατεία Θεάτρου, λειτουργεί από το 1927, ενώ ο χώρος θυμίζει κατά πολύ αυλή αθηναϊκής κατοικίας της δεκαετίας του ’60. Στην πορεία της διαδρομής της στον χρόνο άλλαξε αρκετούς ιδιοκτήτες, αναγεννήθηκε από τις στάχτες της, ωστόσο η ονομασία της παρέμεινε η ίδια, αν και πολλές προσπάθειες έγιναν για να μετονομαστεί, που έπεσαν όμως στο κενό. Εδώ θα βρείτε σωστή παραδοσιακή κουζίνα και απλές ελληνικές γεύσεις θα σας κάνουν να την προτιμήσετε ξανά και ξανά και να φέρετε και τους φίλους σας μαζί ή να την συστήσετε στην παρέα σας. Κρεατικά στη γάστρα, ποικιλία μαγειρευτών, όλων των ειδών οι χειροποίητες πίτες αλλά και ολόφρεσκες σαλάτες είναι τα βασικά πιάτα στον κατάλογο.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr