Αυτή η εβδομάδα που διανύουμε είναι μια ιδιαίτερη εβδομάδα για τη ζωή μου. Βλέπεις, στα τέλη της δεν θα αλλάξει μόνο η ώρα, αλλά κι η ηλικία μου, η οποία σε αντίθεση με το ρολόι, δυστυχώς δεν θα πάει προς τα πίσω.
Ο αριθμός 2, μετά από μια πολύ ωραία και γεμάτη δεκαετία θα φύγει απ’ το πρώτο ψηφίο της ηλικίας μου και θα αντικατασταθεί απ’ το 3, το οποίο ετοιμάζεται για τη δική του δεκαετή θητεία. Προγραμματικές δηλώσεις δεν έχει κάνει ακόμη.
Όσο κι αν παραμένω ψύχραιμος, δεν μπορώ να μην κοιτάζω παράξενα (και λίγο άγρια, οι φήμες λένε), όσους μου αποκαλύπτουν τις τελευταίες ημέρες ότι έχουν γεννηθεί απ’ το 1990 και μετά. Όσο πιο κοντά στο millennium ήρθαν στη ζωή, τόσο πιο απότομα τους μιλάω.
Μόλις ξεπεράσω την κακία και το φθόνο μου όμως, σκέφτομαι όλα αυτά που έχουν χάσει και αισθάνομαι κάπως καλύτερα. Πράγματα τα οποία όσοι γεννήθηκαν απ’ το 1990 και μετά, δεν έχουν ιδέα τι σημαίνουν και πιθανότατα δεν θα καταλάβουν ποτέ. Καταστάσεις τις οποίες όποτε συζητάω με τους άλλους τριαντάρηδες (*κλαίει), αυτοί μας κοιτάζουν λες και είμαστε εξωγήινοι.
Είναι κι αυτό, μια παρηγοριά.
Τα walkman
Τότε: Η καλύτερη παρέα σου, όπου κι αν πήγαινες. Αυτό το μαγικό κουτάκι, το οποίο έπαιζε κασέτες και χωρούσε στην τσέπη σου, ήταν το απόλυτο αξεσουάρ για κάθε παιδί που έζησε την εφηβεία του στα 90’s. Όταν έμαθες να γράφεις τις δικές σου κασέτες, το walkman απογειώθηκε και δεν το αποχωριζόσουν ούτε στον ύπνο σου.
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Όταν βγήκε το discman.
Τώρα: Όλη τη μουσική που χρειάζεσαι, την έχεις περασμένη στο κινητό σου.
Ο εθισμός με το MSN
Τότε: Το απόλυτο εργαλείο επικοινωνίας με τους φίλους σου και το κορίτσι που σου άρεσε. Μόλις γυρνούσες απ’ το σχολείο, έκανες log in και ξεκινούσες ατέλειωτες συζητήσεις για τα πιο ανούσια πράγματα, έστελνες τραγούδια, φωτογραφίες κι έκανες nudge σε όποιον αργούσε να σου απαντήσει, κάνοντας logout μόνο για να κοιμηθείς.
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Όταν έβαλε chat το Facebook.
Τώρα: Messenger του Facebook και Whatsapp αποτελούν τα πιο δημοφιλή εργαλεία για τη νέα γενιά, η οποία νομίζει ότι το MSN είναι κάποιου είδους πορνό.
Οι δισκέτες
Τότε: Γνωστές κι ως floppy disks, περιείχαν όλη τη μαγεία της πληροφορίας, τις ρομαντικές εποχές πριν τα CD, τα usb sticks και τους σκληρούς δίσκους. Λόγω της μικρής χωρητικότητας, ένα παιχνίδι ή ένα μεγάλο πρόγραμμα έπρεπε να μοιραστεί σε πολλές διαφορετικές δισκέτες, ενώ οι υπολογιστές είχαν ειδική υποδοχή γι’ αυτές. Έβγαιναν σε διάφορες χωρητικότητες και μεγέθη και τις πουλούσαν σε κουτιά με τις δεκάδες.
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Όταν βγήκε το CD Rom.
Τώρα: Για όσους γεννήθηκαν μετά το ‘90, η δισκέτα είναι απλά το παράξενο σύμβολο του ‘Save as’.
Τα Wendy’s
Τότε: Ο απόλυτος προορισμός για κάθε πιτσιρικά μετά το σχολείο. Πες σ’ έναν τριαντάρη τις λέξεις ‘mushroom melt’ και ‘πατάτες με τυρί και μπέικον’ και δες τον να ετοιμάζεται να δακρύσει από συγκίνηση και νοσταλγία. Μας λείπετε, ελάτε πίσω.
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Ο βασιλιάς δεν πέθανε, απλά έφυγε απ’ τη χώρα.
Τώρα: Goody’s, McDonald’s και πολλά ακόμη μπεργκεράδικα καλύπτουν το κενό, όμως το mushroom melt μας λείπει.
Το ερωτοδικείο
Τότε: Η απόλυτη τρασίλα. Η Βίκυ Μιχαλονάκου, ως παρουσιάστρια-δικαστής, έφερε στο φως ‘αστέρια’ όπως ο Πέτρος Λεωτσάκος, η Πέπη Τσεσμελή, η Ελένη Λουκά κι ο Εθνικός Σταρ, οι οποίοι τσακωνόντουσαν ζωντανά στον αέρα του New Channel, ανεβάζοντας τον πήχη του καλτ και τους τρας στα ύψη. Fun fact: Απ’ την εκπομπή πέρασε κι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Όταν ξεκίνησαν τα μεσημεριανά.
Τώρα: Εκπομπές όπως οι Kardashians και Honey Boo Boo κρατάνε ψηλά τη σημαία του trash.
Ο χαρμόσυνος θόρυβος που έκανε το μόντεμ για να μπει στο ίντερνετ
Τότε: Κι όμως, υπήρχε μια εποχή που δεν συνδεόσουν στο ίντερνετ με το που άνοιγες τον υπολογιστή σου. Αντίθετα, έπρεπε να το επιλέξεις και καταλάβαινες ότι η προσπάθεια σύνδεσης πάει καλά, απ΄τον ήχο παρασίτων που έκανε το μόντεμ σου, σαν να τσακώνονται μέχρι θανάτου δύο τηλεφωνικές γραμμές. Ίσως ο πιο ευχάριστος θόρυβος που έχουν ακούσει ποτέ τα αυτιά σου, αφού σήμαινε πως σε λίγα λεπτά θα έχεις πρόσβαση στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ.
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Όταν ήρθαν οι συνδέσεις ISDN.
Τώρα: Συνδέεσαι αυτόματα στο δίκτυο στο σπίτι, στη δουλειά, στο σπίτι του κολλητού σου και στην καφετέρια, χωρίς να πατήσεις τίποτα.
Το ThunderCats
Τότε: Ένα απ΄τα δεκάδες παιδικά που λατρεύαμε να βλέπουμε τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Μαμ-Ρα, Λάιονο, Σναρφ, Τάιγκρα, μας κρατούσαν την καλύτερη παρέα και μάθαιναν σε όλα τα παιδιά τι θα πει περιπέτεια.
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Όταν βγήκαν όλα αυτά τα παράξενα new age παιδικά που δεν βγάζουν καν νόημα.
Τώρα: Ντόρα η εξερευνήτρια, Frozen κι άλλα παιδικά που κάνουν τον Λάιονο να κλαίει γοερά.
Το Nokia 3210
Τότε: Το iphone της εποχής. Όχι τόσο λόγω αυτών που μπορούσε να κάνει, όσο επειδή το είχαν όλοι. Έβγαινε σε πολλά χρώματα και αν δεν το είχες εσύ, σίγουρα ξέρεις τουλάχιστον 5 άτομα που το είχαν. Μάντεψε, αν το έχεις κάπου καταχωνιασμένο και το ανοίξεις, θα δουλεύει ακόμα. Μπορεί να μην προσέφερε πρόσβαση στο ίντερνετ, είχε όμως φιδάκι.
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Όταν βγήκαν τα smartphones.
Τώρα: Όλα τα πιτσιρίκια έχουν smartphones.
Τα μπουφάν φλάιτ με τις κονκάρδες
Τότε: Μαζί με τα μπουφάν με την μεγάλη στάμπα-πάπια στην πλάτη, ήταν η απόλυτη μόδα της εποχής. Αυτό το πράσινο συνήθως τζάκετ με την πορτοκαλί φόδρα, το οποίο συνήθως διακοσμούσες με κονκάρδες στα μπράτσα υπήρξε πολύ χοτ τη δεκαετία του ‘90, ακόμη κι αν δεν είχες μπει ποτέ σε αεροπλάνο.
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Τη θέση του φλάιτ πήραν τα τζιν μπουφάν.
Τώρα: Μπουφάν τύπου barbour γνωρίζουν μεγάλες πιένες στη σημερινή νεολαία.
Η Μάγκυ Χαραλαμπίδου
Τότε: Μια απ’ τις πιο καυτές γυναίκες της δεκαετίας του 1990, είχε προκαλέσει πολλές φορές πανικό με τις γυμνές φωτογραφίσεις της και ιδιαίτερα με την διάσημη πίσω πλευρά της. Ίσως τη θυμάσαι και λόγω της σχέσης της με τον Γιώργο Πολυχρονίου (αν θυμάσαι ποιος είναι ο Γιώργος Πολυχρονίου).
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Καλησπέρα Σάσα Μπάστα.
Τώρα: Δούκισσα Νομικού, Κατερίνα Στικούδη, Ευαγγελία Αραβανή. Η Μάγκυ πάντως παραμένει κορμάρα και DJ.
Το U-matic
Τότε: Το απόλυτο στέκι για τους νέους της εποχής που αγαπούσαν το ξέφρενο κλάμπινγκ και την ηλεκτρονική μουσική. Θρυλικό μαγαζί για όσους φίλους συνήθιζαν να βλέπουν κύκλους:
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Ο νέος βασιλιάς είναι τα μπαρ.
Τώρα: Τα ελάχιστα κλαμπ που υπάρχουν φυτοζωούν και βλέπουν τα μπαρ να τους κλέβουν τη δόξα και τους πελάτες.
Η δραχμή
Τότε: Το νόμισμα που χρησιμοποιούσαμε όλοι μέχρι το 2002 και την αντικατάσταση απ’ το ευρώ. Με τα κατοστάρικα, τα διακοσάρικα, τα πεντοχίλιαρα (αυτά με τον Κολοκοτρώνη) και τις υποτιμήσεις. Τότε που όλα ήταν φθηνότερα και μ’ ένα δεκαχίλιαρο ήσουν βασιλιάς.
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Όταν ο Κώστας Σημίτης έκανε την πρώτη ανάληψη ευρώ, την πρωτοχρονιά του 2002.
Τώρα: Προς το παρόν, διατηρούμε το ευρώ αν κι η επιστροφή στη δραχμή επανέρχεται κάθε εβδομάδα στο προσκήνιο, για άλλους σαν απειλή και για άλλους σαν υπόσχεση.
Το λαϊκό προσκύνημα στον Ανδρέα
Τότε: Όλη η Ελλάδα ήταν ΠΑΣΟΚ κι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν o ηγέτης της. Τον Ιούνιο του 1996 λοιπόν, η χώρα θρηνούσε την απώλεια του πολιτικού και πριν την κηδεία, η σορός του τέθηκε για 3 ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών, με εκατομμύρια κόσμο να αποχαιρετά τον Παπανδρέου.
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Καλησπέρα Αλέξη.
Τώρα: Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει οριακά στη Βουλή.
Ο Νεκτάριος Σφυράκης
Τότε: Κι όμως, ο Νεκτάριος Σφυράκης συνέβη πράγματι κατά τη διάρκεια των 90’s, όταν και κομμάτια όπως το ‘Μου το ‘πανε’ ακούγονταν στα κλαμπ και τα ραδιόφωνα της εποχής. Ο Νεκτάριος εμφανιζόταν σε μαγαζιά κι εκπομπές κι έμοιαζε έτοιμος να χωθεί για τα καλά στον κόσμο της ελληνικής δισκογραφίας.
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Τσαλίκης, Βέρτης και πολλά ακόμη λαϊκά παιδιά.
Τώρα: Αν γκουγκλάρεις τον Νεκτάριο Σφυράκη βρίσκεις άρθρα με τίτλο “Πού χάθηκε ο Νεκτάριος Σφυράκης”.
Οι φάρσες του Βλάση Μπονάτσου
Τότε: Αρκετά χρόνια πριν τον Χρήστο Φερεντίνο, ο Βλάσης Μπονάτσος καθιέρωσε τις φάρσες στην ελληνική τηλεόραση μέσα απ’ την εκπομπή “Άλλα κόλπα”. Μερικές απ΄ αυτές τις φάρσες ήταν μυθικές. Βλάση, λείπεις.