Το «Overture», το πρώτο υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος μετά το Concorde, θα μπορούσε να είναι στους ουρανούς μέχρι το 2030 με χρόνο πτήσης μόλις τρεισήμισι ώρες!
Τεράστια άλματα γίνονται στα αεροπορικά ταξίδια αυτή τη στιγμή. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ανακοινώθηκαν τα νέα για μια πιθανή νέα απευθείας πτήση μεταξύ Λονδίνου και Σίδνεϊ , η οποία θα είναι η μεγαλύτερη πτήση στον κόσμο (μιλάμε για 19+ ώρες). Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες για να γίνει η πτήση πολύ, πολύ πιο γρήγορη!
Το «Overture», είναι το πρώτο υπερηχητικό επιβατικό τζετ που κατασκευάστηκε μετά το Concorde, το οποίο αναπτύσσεται από την εταιρεία Boom Supersonic με έδρα το Κολοράντο .
Μετά από επιτυχείς δοκιμές ενός μειωμένου μοντέλου (που ονομάστηκε χαριτωμένα Baby Boom) την περασμένη εβδομάδα όπου έφτασε σε τελική ταχύτητα 283 mph, οι προγραμματιστές το περιέγραψαν ως «ορόσημο» στην ανάπτυξη του αεροσκάφους πλήρους κλίμακας, σύμφωνα με το The European .
Θεωρητικά, το Overture θα ταξιδεύει με διπλάσια ταχύτητα από τα κλασικά, υποηχητικά αεροπλάνα με περίπου 1.050 mph, γεγονός που θα μειώσει στο μισό το χρόνο ταξιδιού μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου σε τρεισήμισι ώρες και από το Λονδίνο στο Μαϊάμι σε λιγότερο από πέντε ώρες.
Η Boom Supersonic λέει ότι υπάρχουν περίπου 600 κερδοφόρες διαδρομές που θα μπορούσε να ακολουθήσει το αεροσκάφος, αν και λόγω των κανονισμών για τις υπερηχητικές πτήσεις, αυτές θα έπρεπε να είναι πάνω από το νερό και όχι στη στεριά. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τη United, την American Airlines και την Japan Airlines να κλείσουν συμφωνίες για αεροπλάνα Overture.
Πότε θα μπορούσαμε να δούμε αυτά τα νέα αεροσκάφη στον ουρανό; Μάλλον δεν θα συμβεί μέχρι το 2030 το νωρίτερο.
Γιατί σταμάτησαν να πετούν με το Concorde;
Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στην αναστολή των εργασιών του Concorde (με την τελευταία πτήση να πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2003), συμπεριλαμβανομένων των υψηλών λειτουργικών εξόδων, των περιβαλλοντικών ανησυχιών, της ηχορύπανσης και της ηχητικής έκρηξης (αν πετάξει κοντά σε κατοικημένες περιοχές, το Concorde θα μπορούσε να σπάσει τα παράθυρα).
Κυρίως, ωστόσο, οι εμπορικές δραστηριότητες δεν ανέκαμψαν ποτέ μετά τη συντριβή ενός αεροσκάφους Concorde τον Ιούλιο του 2000. Ένας από τους κινητήρες του πήρε φωτιά μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Charles de Gaulles του Παρισιού , σκοτώνοντας και τους 109 επιβαίνοντες, καθώς και άλλους τέσσερις στο έδαφος. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των διεθνών ταξιδιών μετά την 11η Σεπτεμβρίου, συνέβαλαν σημαντικά στην αναστολή του αεροσκάφους.
Πόσο χρειάστηκε το Concorde για να πετάξει από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο;
Η ταχύτερη πτήση μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 1996 όταν το Concorde χρειάστηκε μόλις δύο ώρες, 52 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα για να διασχίσει τον Ατλαντικό. Η τελική ταχύτητα του τζετ ήταν ένα εντυπωσιακά γρήγορο 1.354 mph.
Ωστόσο, η ταχύτητα αυτή πληρώνεται αδρά… Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian , ένα εισιτήριο από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο με την British Airways Concorde το 1996 κόστιζε το εκπληκτικό ποσό των 12.460$, το οποίο, με τον πληθωρισμό, ισοδυναμεί με περίπου 25.086 $ σήμερα!
Δείτε επίσης