Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
25.6 C
Athens
ΑρχικήFood & TravelΓιατί το brisket έγινε τόσο δημοφιλές και πού θα φάτε στην Αθήνα

Γιατί το brisket έγινε τόσο δημοφιλές και πού θα φάτε στην Αθήνα

Το brisket δεν είναι τίποτα άλλο παρά το μοσχαρίσιο στήθος και συνδεδεμένο άρρηκτα με το δημοφιλές bbq του αμερικάνικου νότου. Ένα κομμάτι κρέατος που μάλιστα πωλούνταν στα κρεοπωλεία σε πολύ χαμηλή τιμή καθώς θεωρούνταν δεύτερης διαλογής κομμάτι και κατάλληλο μόνο για βραστό. Αυτό μέχρι τώρα.. γιατί απ’ όταν ανακάλυψαν οι Αμερικανοί ότι το πολύωρο ψήσιμο και κάπνισμα έφερνε το κρέας στο σημείο να κόβεται με το πιρούνι και να είναι πεντανόστιμο, έχει ανέβει κλίμακα και πλέον μιλάμε για ένα περιζήτητο κομμάτι κρέας, ιδιαίτερα γευστικό αν μαγειρευτεί σωστά.

Μάλιστα, το brisket μέχρι να ανακαλυφθεί το low and slow ούτε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης. Δεν ήταν από τα περιζήτητα μέρη του ζώου, γι’ αυτό και εκεί πωλούνταν σε πολύ χαμηλή τιμή. Παλαιότερα μάλιστα ήταν από τα κομμάτια που χάριζαν στους σκλάβους οι γαιοκτήμονες του Νότου. Τώρα πια όμως, όλα αυτά άλλαξαν και μιλάμε για ένα από τα τέσσερα κύρια κρέατα μπάρμπεκιου. Tο brisket είναι soul food, συνώνυμο της κουζίνας του Τέξας και αποτελεί μέχρι σήμερα αγαπημένο πιάτο στα μπάρμπεκιου.

- Advertisement -
Παραδοσιακό καπνιστό wagyu beef brisket / shutterstock
Παραδοσιακό καπνιστό wagyu beef brisket

Είναι ένα σχετικά σκληρό κομμάτι κρέας, γεμάτο συνδετικό ιστό και λίπος επομένως πρέπει να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για πολλή ώρα για να διασπαστεί ο ιστός χωρίς να παραψηθεί το κρέας. Αν μαγειρευτεί σωστά δίνει ένα ασυναγώνιστο συνδυασμό γεύσης και τρυφερότητας.

Οι τιμές τώρα του brisket ποικίλλουν πολύ ανάλογα με την ποιότητα. Στην Αμερική πλέον ένα brisket USDA Prime μπορεί να φτάσει και τα 40 $. Αλλά τα εξειδικευμένα κομμάτια, όπως αυτά που παρασκευάζονται από βόειο κρέας Wagyu , μπορεί να φτάσουν τα 200 $…

Το Black’s Barbecue στο Lockhart στο Τέξας ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη επιχείρηση που σέρβιρε αποκλειστικά το συγκεκριμένο φαγητό στο κοινό.

Πώς μαγειρεύεται

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Από την επιλογή του κρέατος μέχρι το καρύκευμά του και από το ψήσιμο και το κάπνισμα (από 6 μέχρι και 16 ώρες!) μεχρι την κοπή του, απαιτεί γνώση και ικανότητα. Ευτυχώς όμως μπορείτε να το βρείτε έτοιμο και καλομαγειρεμένο σε μαγαζιά της Αθήνας και να το απολαύσετε χωρίς κόπο!

Σημ. Πάντως αν οπωσδήποτε θέλετε να μάθετε πως θα το φτιαξετε σωστά, μπορείτε να δείτε βήμα βήμα τη διαδικασία εδώ.

Burger με brisket
Burger με brisket

Όπως ήταν λογικό, κάτι που έγινε τόσο δημοφιλές στην Αμερική, δεν θα μπορούσε να μην περάσει τα σύνορά της. Πλέον το brisket είναι από τα πιο δημοφιλή κρέατα και κοπές σε όλο τον κόσμο και φτιάχνεται κυρίως με τον παραδοσιακό αμερικάνικο τρόπο ή και με παραλλαγές. Πάντως στην Αθήνα, θα βρείτε σίγουρα εξαιρετικά μαγαζιά για να απολαύσετε γευστικότατο, εκλεκτό και ζουμερό brisket, σκέτο, σε burger, με sides, αμερικάνικο all the way πάντως!

brisket - αμερικάνικο μπάρμπεκιου

Πού θα φάτε στην Αθήνα ζουμερό (american style) brisket

Po’Boys

Από το ξεκίνημά του, το Po’ Boys στο κέντρο της Αθήνας στο Ψυρρή, έδωσε βάση στο αυθεντικό σιγοκαπνιστό ΒBQ. Τα κρέατα σιγοψήνονται στο custom offset smoker και ο chef patron Βασίλης Σπόρος τιμά την κουζίνα του αμερικάνικου νότου, ήταν άλλωστε ο πρώτος σεφ που έφερε τη μαγεία του αυθεντικού BBQ (αυτό που εννοούν στην Αμερική) στην Αθήνα. Οπότε στο Po’ Boys στου Ψυρρή θα βρεις όλα τα αγαπημένα αμερικάνικα… Αυτό σημαίνει ότι το κρέας σιγοκαπνίζεται για ώρες μέσα σε ειδικά κατασκευασμένο καπνιστήριο μέχρι να γίνει όπως πρέπει! Τα Po’ Boys είναι στην ουσία αυτά τα χαρακτηριστικά σάντουιτς της Λουιζιάνα στο μακρόστενο αφράτο ψωμάκι, τα οποία γεμίζονται με διάφορα κρεατικά και υλικά και μεταμορφώνονται σε επικά σάντουιτς! Φυσικά να επιλέξετε το Brisket Po’Boy με σιγοκαπνιστό βοδινό στήθος, λιωμένο cheddar, κρεμμύδι, πίκλες, Alabama white BBQ sauce, bourbon glaze και iceberg. (Αγάθαρχου 12 και Λεπενιώτου, Ψυρρή)

BrisketBro burgers & buns

Εδώ το λέει το ίδιο το όνομα! Στα BrisketBro θα απολαύσετε την αυθεντική συνταγή του φημισμένου αμερικάνικου brisket και αυθεντικές γεύσεις από τρυφερά, γευστικά Black Angus brisket, pulled pork, BBQ spare ribs, smashed burger, όλα σιγοκαπνισμένα για πολλές ώρες και στη συνέχεια σιγοψημένα ώστε να λειώνουν στο στόμα, όπως ακριβώς στο Τέξας. Τα BrisketBro θα τα βρείτε στο κέντρο στο Κολωνάκι (Τσακάλωφ 14), στη Νέα Σμύρνη (2ας Μαΐου 10) και στο Περιστέρι (Αιμ. Βεάκη 23).

Fine Mess smokehouse

Στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στο Κολωνάκι και τα Εξάρχεια θα βρείτε το Fine Mess smokehouse. Εδώ η φωτιά ανάβει την αυγή και καίει όλη μέρα. Δεν υπάρχουν συντομεύσεις για το εξαιρετικό Low & Slow. Το μενού είναι εμπνευσμένο από την παράδοση του μπάρμπεκιου και της κρεολικής κουζίνας, τις σύγχρονες τεχνικές και τα easonal συστατικά για να φέρει ενθουσιασμό στις αισθήσεις! Στο μενού θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές κρεολικής κουζίνας, μεταξύ αυτών, το Salt, pepper & smoke brisket που είναι Black Angus brisket, καπνισμένο ‘Texas low & slow way’, πουρές τοπιναμπούρ, gravy (€23). (Δελφών 5, Κολωνάκι)

Smokey Joe’s

Στο Smokey Joe’s, στα βόρεια τώρα και συγκεκριμένα στα Μελίσσια, θα βρείτε παραδοσιακό μπάρμπεκιου όπως το κάνουν στο Τέξας. Καπνιστό slow-cooked bbq american style με κρέατα premium ποιότητας (όλα τα κρέατα και οι κοπές είναι 100% American Black Angus beef) , με τον παραδοσιακό αμερικάνικο τρόπο και τα υλικά. Όλα τα κρέατα στο Smokey Joe’s καπνίζονται για 15 ώρες σε BBQ Smoker Grill με ξύλα Hickory βασισμένα στην κουλτούρα του Low and Slow cooking. Όλα τα προϊόντα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι χειροποίητα. Δοκιμάστε το brisket σας με το σπιτικό μπριός για μπέργκερ, ντιπ και τη διάσημη σάλτσα μπάρμπεκιου. (Ανδρέα Παπανδρέου 2Α, Μελίσσια)

Σημ. Οι προτάσεις καταστημάτων / προϊόντων γίνονται βάση έρευνας και επιλογών των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό και δεν αποτελούν διαφημιστικό έσοδο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,195LikesΚάντε Like
89,294 FollowersΑκολουθήστε
177,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ