Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
21 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΠοιο και πώς ένα εγκαταλελειμμένο κομμουνιστικό μνημείο έγινε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο

Ποιο και πώς ένα εγκαταλελειμμένο κομμουνιστικό μνημείο έγινε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο

Θα μπορούσε αυτό το εγκαταλελειμμένο κομμουνιστικό μνημείο να γίνει τουριστικό αξιοθέατο;
Το κομμουνιστικό αυτό μνημείο της Βουλγαρίας που προσελκύει 50.000 αστικούς εξερευνητές ετησίως θεωρείται πλέον τουριστικό αξιοθέατο.

Το μνημείο Buzludzha σε σχήμα UFO εγκαταλείφθηκε μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία. Το κολοσσιαίο μνημείο στέφει την κορυφή μιας βουνοκορφής έξω από τη βουλγαρική πόλη Kazanlak. Η δομή σε σχήμα UFO που βρίσκεται δίπλα σε έναν μνημειακό πύργο χτίστηκε μεταξύ 1971 και 1984 για να γιορτάσει την ίδρυση του Βουλγαρικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

- Advertisement -

Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα, το κτίριο εγκαταλείφθηκε και αφέθηκε να καταρρεύσει.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το απόκοσμο, αλλοιωμένο εσωτερικό του έχει προσελκύσει χιλιάδες περίεργους επισκέπτες και έχει κερδίσει τη φήμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Τώρα, το τοπικό συμβούλιο του Kazanlak προτείνει την αγορά της εντυπωσιακής κατασκευής για να αυξήσει τη δημοτικότητά του ως τουριστικού προορισμού.

Μνημείο Buzludzha, Βουλγαρία

Το μνημείο της κομμουνιστικής εποχής προσελκύει 50.000 αστικούς εξερευνητές ετησίως

Οι αρχές στο Καζανλάκ λένε ότι θα ζητήσουν από τους κατοίκους να ψηφίσουν εάν το συμβούλιο θα πρέπει να αγοράσει το κομμουνιστικό μνημείο.

Το μνημείο Buzludzha είναι σε ασταθή κατάσταση και η είσοδος τώρα απαγορεύεται. Αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να προσελκύει περίπου 50.000 επισκέπτες ετησίως, συμπεριλαμβανομένων αστικών εξερευνητών και φωτογράφων.

Η αποσυντιθέμενη δομή έχει κερδίσει φήμη στο Διαδίκτυο και συχνά εμφανίζεται σε λογαριασμούς κοινωνικών μέσων που είναι αφιερωμένοι σε εγκαταλελειμμένα μέρη.

Δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από οργανώσεις πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2020, μια διεθνής ομάδα αναστηλωτών άρχισε να εργάζεται για την επισκευή και τη συντήρηση των εσωτερικών ψηφιδωτών. Τα σχέδια τοίχων που εξυψώνουν τις κομμουνιστικές αξίες και ηγέτες αποτελούνται από περισσότερα από δύο εκατομμύρια πλακάκια και καλύπτουν μια έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

Με τα χρόνια, ο τρούλος έχει μερικώς καταρρεύσει αφήνοντας αυτά τα ψηφιδωτά στο έλεος της εγκατάλειψης.

Το Buzludzha θα επηρεάσει τη φήμη του τουρισμού στη βουλγαρική πόλη

Η αποκατάσταση του ψηφιδωτού έχει χρηματοδοτηθεί ιδιωτικά, επομένως η πρόταση του συμβουλίου του Kazanlak σηματοδοτεί την πρώτη φορά που δημόσιος φορέας εκδηλώνει ενδιαφέρον για το μνημείο.

Η δήμαρχος του Kazanlak Galina Stoyanova λέει ότι θέλει να επενδύσει 3,5 εκατομμύρια ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ για την αποκατάσταση του κτηρίου και τη μετατροπή του σε τουριστικό αξιοθέατο.

Η κατασκευή ανήκει επί του παρόντος στο βουλγαρικό κράτος.

Μνημείο Buzludzha, Βουλγαρία

Προηγουμένως βρισκόταν στα χέρια του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο δεν είχε τη χρηματοδότηση για να προστατεύσει το μνημείο που γιορτάζει τα 1.300 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου βουλγαρικού κράτους και την 90ή επέτειο από την ίδρυση του πρώτου Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Παρά το γεγονός ότι εκτιμάται όλο και περισσότερο ως αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό αγαθό, το μνημείο παραμένει αμφιλεγόμενο.

Εξακολουθεί να είναι ένα ισχυρό πολιτικό και ιδεολογικό σύμβολο και οι κοντινές βουνοπλαγιές συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για ετήσιες συγκεντρώσεις Βούλγαρων Σοσιαλιστών.

Σε περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση της δημάρχου, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 17 Νοεμβρίου για να ψηφίσουν οι κάτοικοι για το εάν το συμβούλιο πρέπει να αγοράσει το μνημείο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,205LikesΚάντε Like
89,252 FollowersΑκολουθήστε
176,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ