Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
26 C
Athens
ΑρχικήΑττικήΑθήναΠού θα φάτε τα καλύτερα αυθεντικά πιροσκί στην Αθήνα

Πού θα φάτε τα καλύτερα αυθεντικά πιροσκί στην Αθήνα

Το πιροσκί, γνωστό και αγαπημένο έδεσμα, όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ρωσικής προέλευσης (όχι μόνο ωστόσο, είναι και της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας). Με βάση το ζυμάρι το αυθεντικό πιροσκί είναι μια τηγανητή ζύμη, στο μέγεθος μιας χούφτας γεμιστή με πατάτα ή κιμά παραδοσιακά. Ωστόσο, φτιάχνεται σε πολλές ακόμα εκδοχές, με λουκάνικο, με τυρί, αυγό, λάχανο, ζαμπόν και διάφορα άλλα αλλαντικά. Επίσης παραδοσιακά είναι αλμυρό έδεσμα αλλά πλέον υπάρχει και η γλυκιά εκδοχή του, με τη γέμιση να αποτελείται κυρίως από φρούτα -μήλο, κεράσι, βερίκοκο, λεμόνι- ή μαρμελάδα ενώ είναι ένα σνακ που τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας.

Το πιροσκί συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εδέσματα της ρωσικής παραδοσιακής κουζίνας και αποτελεί δημοφιλή επιλογή για γρήγορο φαγητό στη Ρωσία. Το όνομά του προέρχεται από τον όρο πιροζόκ (ενικός αριθμός του πιροσκί) και αποτελεί υποκοριστικό του ρωσικού πιρόγκ (pirog), που σημαίνει μικρή πίτα. Τα πιροσκί συγχέονται συχνά με τα πιερόγκι (pierogi) (συγγενής όρος), τα οποία ονομάζονται βαρένικι στα ουκρανικά και τα ρωσικά – τα πιερόγκι, είναι κατά βάση από την Πολωνία και είναι τηγανητά, γεμιστά ημικυκλικά κομμάτια φύλλου.

- Advertisement -

Μπορεί η ρώσικη κουζίνα στο σύνολό της να μην μας είναι τόσο οικεία αλλά τα πιροσκί σίγουρα είναι! Άλλωστε ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γεύση του;

Η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα, θα βρείτε πολλά μέρη να φτιάχνουν και να πουλούν πιροσκί – άλλα καλά, άλλα καλύτερα και άλλα λιγότερα καλά! Εδώ συγκεντρώσαμε 5 food spot στην Αθήνα που φτιάχνουν γευστικότατα, αυθεντικά ρώσικα πιροσκί που θα ενθουσιάσουν! Ενδεχομένως τα γνωρίσετε ή και έχτε δοκιμάσει. Όπως και να χει την επόμενη φορά που θα είστε κάπου κοντά μην αμελήσετε να πάρετε!

Πού θα φάτε στην Αθήνα το καλύτερο πιροσκί

Μαρουσία

Πριν σχεδόν 30 χρόνια η “Μαρούσια” άνοιξε, από την κυρία Βιολέτα (καθηγήτρια πιάνου που ήρθε από τη Ρωσία στην Ελλάδα) και τον σύζυγό της στο Μοσχάτο. στο Μοσχάτο. Στην αρχή η Βιολέτα άνοιγε και δικό της φύλλο και έφτιαχνε σπιτικές τυρόπιτες και ζαμπονοτυρόπιτες αλλά γρήγορα τα φουσκωτά, χρυσαφένια πιροσκί της ήταν πολύ καλύτερη επιλογή για τους πελάτες και την περιοχή. Τώρα στο μικρό κατάστημα θα βρείτε τα λαχταριστά αυτά πισροσκί σε περισσότερες από 15 διαφορετικές γεμίσεις. Τα πιροσκί της “Μαρουσίας” ξεχωρίζουν για την τραγανή τους κρούστα και το πολύ αφράτο, ψηλό ζυμάρι που θυμίζει ντόνατ.

Στρατηγού Μακρυγιάννη 73, Μοσχάτο, Τ.210-94.06.403 | & Βασιλίσσης Σοφίας 59, Μαρούσι, Τ.210-80.50.167, Καθημερινά 08:00 – 15:00, Κυριακή κλειστά

Καλίνκα-Μαλίνκα

Με αυθεντική συνταγή και ολόφρεσκα, από τα καλύτερα πιροσκί που θα βρείτε στην Αθήνα! Με δύο καταστήματα στην καρδιά της πρωτεύουσας -Σταδίου και γωνία Σόλωνος με Μαυρομιχάλη- και όνομα που μεταφράζεται ελεύθερα ως “φρούτα του δάσους”, το Καλίνκα – Μαλίνκα έχει αγαπηθεί και έχει αποκτήσει πιστό κοινό για ένα απλό λόγο: γιατί τα πιροσκί του είναι άπαιχτα! Παραδοσιακά, χειροποίητα και φρέσκα αλλά και ένα ενδιαφέρον mix ‘n’ match μέσα από διαφορετικές παραλλαγές του κλασικού πιροσκί. Εκτός από τα best sellers τηγανητά με κιμά και με πατάτα και φρέσκα μανιτάρια, έχουν δημιουργήσει μια πιο ελαφριά εκδοχή, αυτή των φουρνιστών πιροσκί, που παραμένουν όμως φουσκωτά και χρυσαφένια!

1.Σταδίου 27, Αθήνα 210 3316070 – Καθημερινά 07:00 – 17:00, Σάββατο 08:00 – 15:00, Κυριακή κλειστά/ 2.Σόλωνος & Μαυρομιχάλη, κέντρο, 2103388358 – Καθημερινά 07:30 – 17:00, Σάββατο 09:00 – 15:00, Κυριακή κλειστά

Ρωσικόν, αυθεντικά πιροσκί

Η Μαρία Γκανταϊτσούκ ήρθε στην Ελλάδα από την Ουκρανία όπου εργαζόταν ως χημικός τροφίμων, πριν από περισσότερα από 25 χρόνια. Εδώ αρχικά δούλεψε ως μαγείρισσα μέχρι πριν περίπου μια δεκαετία όταν κατάφερε να ανοίξει το δικό της μαγαζί, ένα “πιροσκάδικο” επί της Αχαρνών, στο ύψος του Αγίου Παντελεήμονα. Κάθε μέρα εδώ τηγανίζει και ψήνει τα λαχταριστά πιροσκί της με λεπτή τραγανή κρούστα και μαλακό, μαστιχωτό εσωτερικό, που εκτός από τις κλασικές ρωσικές γεμίσεις-όλες συνταγές της μητέρας της- θα βρείτε και παραλλαγές, όπως το πιροσκί με καυτερό μοσχαρίσιο κιμά, με κοτόπουλο, με σπανάκι, με μανιτάρια και κρέμα σμετάνα, με πατάτα και άνηθο αλλά και με τυρί, το ένα με φέτα, το άλλο με ανθότυρο.

Αχαρνών 140, Άγιος Παντελεήμονας, Τ. 213 0043076 – Καθημερινά 06:00 – 23:00

Ρωσίδες

Στην Καλλιθέα, οι Ρωσίδες από το 1990, φτιάχνουν σουβλάκι και πιροσκί (μόνο) και είναι ένα από τα hot food spot της περιοχής που θα πας ωστόσο επι τούτου. Αν και κοντά στην κεντρική αγορά της Καλλιθέας, δεν είναι σε πέρασμα οπότε δεν θα πέσεις πάνω τυχαία. Ένα μικρό γωνιακό μαγαζί, αυτό που λέμε «της γειτονιάς» που θα φας «το νοστιμότερο σουβλάκι της Καλλιθέας» αλλά και πιροσκί. Στις Ρωσίδες θα βρείτε λίγα και καλά, δηλαδή νόστιμο πιροσκί με πατάτα, κιμά ή τυρί και τυλιχτά σουβλάκια με μπιφτέκι ή χοιρινό καλαμάκι και την εξαιρετική, μυστικής συνταγής, κόκκινη σάλτσα – η οποία κάνει και τη διαφορά στο σουβλάκι.

Αναγνωσταρά 16, Καλλιθέα | Τ.21 1119 2145 | Καθημερινά εκτός Κυριακής: 19:00-00:00

Astana supermarket

Μπορεί να βλέπετε super market και να παραξενεύεστε.. κι όμως! Στην ουσία πρόκειται για ένα ρωσικό παντοπωλείο στην Καλλιθέα που εκτός από όλα τα προϊόντα που θα βρείτε, έχει μπροστά μια μικρή βιτρίνα που φιγουράρουν τα ολόφρεσκα, χειροποίητα και πεντανόστιμα πιροσκί του! Το καλύτερο πιροσκί της Αθήνας λοιπόν ίσως το βρίσκουμε τελικά σε παντοπωλείο! Πώς προέκυψε; Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, Λεωνίδας Γιουλβανίδης, ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα από το Καζακστάν το 1990 -εξού και το όνομα, Αστάνα είναι η πρωτεύουσα του Καζακστάν- ενώ οι πρόγονοί του είχαν μεταναστεύσει εκεί από τον Πόντο και τη Ρωσία. Στο ίδιο σημείο διατηρούσαν για χρόνια ρωσικό εστιατόριο με το ίδιο όνομα, Αστάνα. Τώρα αυτό το μαγαζί δεν υπάρχει πια και τη θέση του έχει πάρει αυτό το παντοπωλείο (και) με τα μοναδικά πιροσκί. Καθημερινά φτιάχνουν φρέσκια ζύμη με μια οικογενειακή συνταγή που έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά, που γεμίζεται με υλικά – έκπληξη, όπως ξινολάχανο, αυγό με φρέσκο κρεμμυδάκι και μοσχαρίσιο κιμά και το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατα αυθεντικά ρώσικα πιροσκί, που όμοια δεν θα βρείτε αλλού!

Δημοσθένους 207, Καλλιθέα | Τ: 210-95.77.774 | Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00 & 17.00 -22.00, Σάββατο 9.00-21.00, Κυριακή κλειστά

Σημ. Οι προτάσεις καταστημάτων / προϊόντων γίνονται βάση έρευνας και επιλογών των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό και δεν αποτελούν διαφημιστικό έσοδο της εταιρείας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,222LikesΚάντε Like
89,311 FollowersΑκολουθήστε
176,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ