Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
24 C
Athens
ΑρχικήEco News10 κορυφαίες βιώσιμες ταξιδιωτικές εμπειρίες

10 κορυφαίες βιώσιμες ταξιδιωτικές εμπειρίες

Τα αειφόρα ταξίδια είναι κάτι περισσότερο από μια μόδα. Τα ταξίδια που έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενισχύοντας παράλληλα τις τοπικές κοινότητες, καθιστούν τις διακοπές πιο ουσιαστικές, δημιουργώντας μόνιμες αναμνήσεις ενώ παράλληλα κάνουν καλό στον πλανήτη Γη.

Έχοντας κατά νου αυτή την απλή αρχή, που συχνά παραβλέπεται, το Lonely Planet προτείνει 10 περιπέτειες σε όλο τον κόσμο για τους λάτρεις της βιωσιμότητας.

- Advertisement -

Μάθετε τα πάντα για τις πρακτικές βιώσιμης διαβίωσης στην Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα είναι διάσημη για τα οικολογικά θέρετρά της, και λίγα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από το Rancho Margot. Το ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσετε τα μονοπάτια πεζοπορίας, τις θερμές πηγές και τη γραφική λίμνη του κοντινού Εθνικού Πάρκου Volcan Arenal. Αυτό το καταπράσινο, απομακρυσμένο καταφύγιο λειτουργεί και ως εκπαιδευτικό κέντρο βιωσιμότητας.

Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν μια ξενάγηση στις αυτοσυντηρούμενες πρακτικές του (από τη βιολογική γεωργία μέχρι την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας) ή να εγγραφούν σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα για να μάθουν για τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που μπορούν να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους. Στη διαμονή περιλαμβάνονται επίσης μαθήματα γιόγκα δύο φορές την ημέρα και γεύματα farm-to-table από τον κήπο του ράντσου. Αν είστε έτοιμοι να δεσμευθείτε για τέσσερις εβδομάδες, η εθελοντική εργασία εδώ είναι επίσης μια επιλογή.

φάλαινα παρατήρηση
Unsplash

Απολαύστε μια εμπειρία παρατήρησης φαλαινών στη Νέα Ζηλανδία

Το Whale Watch Kaikoura, που ανήκει και λειτουργεί από τους Μαορί, υποστηρίζει την κοινότητα των ιθαγενών Ngai Tahu, που βρίσκεται στην Kaikoura, στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Τα σκάφη πραγματοποιούν εκδρομές όλο το χρόνο, και οι παρατηρήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν (ανάλογα με την εποχή) ήπιους θαλάσσιους γίγαντες όπως φάλαινες, μπλε φάλαινες και όρκες. Τα σκάφη κρατούν μια σεβαστή απόσταση από αυτά “διάσημα” πλάσματα και οι ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της εκδρομής εστιάζουν στις προσπάθειες διατήρησης και στις πολιτιστικές πληροφορίες. Η Kaikoura βρίσκεται περίπου στη μέση της διαδρομής μεταξύ του Picton και του Christchurch.

Χαλαρώστε σε ένα οικολογικό κατάλυμα στη Βολιβία

Κρυμμένο βαθιά στην Αμαζονία της Βολιβίας, ένα συγκρότημα από καλύβες καταλαμβάνει μια καταπράσινη περιοχή που φιλοξενεί το 11% των ειδών χλωρίδας και πανίδας του κόσμου. Η αυτόχθονη κοινότητα Quechua-Tacano διαχειρίζεται πλήρως το Chalalán Ecolodge και ένα ποσοστό των κερδών της επιχείρησης διατίθεται για τη χρηματοδότηση υγειονομικών και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της κοινότητας. Το συγκρότημα περιβάλλεται από 14 καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, και οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν να περάσουν τις πρωινές τους ώρες εξερευνώντας τη ζούγκλα, και το υπόλοιπο της ημέρας χαλαρώνοντας στις αιώρες. Η καλύτερη εποχή για να το επισκεφθείτε είναι τους ξηρούς μήνες, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

αρκούδα
Shutterstock

Υποστηρίξτε τις καφέ αρκούδες της Ευρώπης στη Ρουμανία

Φιλοξενώντας τον μεγαλύτερο πληθυσμό καφέ αρκούδων στην Ευρώπη, η Ρουμανία είναι το κατάλληλο μέρος για το μεγαλύτερο καταφύγιο ζώων στην ήπειρο. Το Libearty Bear Sanctuary κοντά στην πόλη Zărnesţi in Transylvania παρέχει ένα ασφαλές, ανθρώπινο περιβάλλον για αρκούδες που έχουν σωθεί από σκληρές συνθήκες αιχμαλωσίας – και προσφέρει την καλύτερη εμπειρία παρακολούθησής τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι ξεναγοί οδηγούν τους επισκέπτες μέσα από το δάσος βελανιδιάς έκτασης 69 εκταρίων (170 στρεμμάτων) που πλέον φιλοξενεί περισσότερες από 100 αρκούδες. Για όσους επιθυμούν να περάσουν περισσότερο χρόνο με τις αρκούδες, η Responsible Travel από το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει ένα επταήμερο πρόγραμμα εθελοντισμού στο καταφύγιο.

Μπουτάν Ιμαλάια
Shutterstock

Μείνετε μερικές μέρες με τους ντόπιους στο Μπουτάν

Το βασίλειο του Μπουτάν, που βρίσκεται στα Ιμαλάια, μετρά τη επιτυχία του με βάση το Gross National Happiness, μια φιλοσοφία που βοηθά στη διατήρηση μιας αξιοσημείωτης δέσμευσης προς την παραδοσιακή κουλτούρα και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, απαιτείται κάποια εργασία (και πόροι) για να επισκεφθείτε αυτή τη απομακρυσμένη χώρα. Μια ξενάγηση με πιστοποιημένο κυβερνητικό φορέα είναι απαραίτητη και πιθανότατα θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε ιστορικούς ναούς και πεζοπορίες μέσα από λιβάδια για γιγάντιες αγελάδες ψηλά στα Ιμαλάια. Συνδεθείτε βαθύτερα με την τοπική κουλτούρα, επιλέγοντας έναν φορέα που μπορεί να οργανώσει μια εμπειρία διαμονής με ντόπιους – όπως το πρόγραμμα Bhutan Homestay, μέσω του οποίου τα έσοδα από τον τουρισμό βοηθούν να αντισταθμιστούν οι απώλειες σε καλλιέργειες και ζώα που προκαλούνται από την άγρια ζωή του πάρκου.

Ναμίμπια
Shutterstock

Ακολουθήστε τους πρώτους λαούς της Αφρικής στη Ναμίμπια

Οι επισκέπτες του Tsumkwe Country Lodge στη βορειοανατολική Ναμίμπια έχουν την ευκαιρία να συνυπάρξουν με τους Σαν (τους αυθεντικούς κατοίκους της νότιας Αφρικής, γνωστούς παλαιότερα ως Bushmen), να παρατηρήσουν και να συμμετάσχουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι Σαν έχουν επιβιώσει στην έρημο Καλαχάρι για τουλάχιστον 40.000 χρόνια – πράγμα που σημαίνει ότι οι αστικοί επισκέπτες μπορούν σίγουρα να μάθουν κάτι από αυτούς σχετικά με την επιβίωση στη φύση. Μια πρωινή εκδρομή μπορεί να περιλαμβάνει τη δοκιμή των «καρπών» της ερήμου ή την παρακολούθηση μιας άριστα οργανωμένης κυνηγητικής αποστολής για αντιλόπες.

Κάντε μια βόλτα σε βάθος με τους παραδοσιακούς “ιδιοκτήτες” γης στην Τασμανία της Αυστραλία

Γνωστή για τους πυρρόχρωμους γρανίτες, τις παραλίες με τη λευκή άμμο και τα ειδυλλιακά τιρκουάζ νερά, ο κόλπος των Πυκραγιών (Bay of Fires) στη βορειοανατολική Τασμανία είναι ένα τοπίο της Αυστραλίας που σου μένει αξέχαστο. Χάρη στο Wukalina Walk, μπορείτε να απολαύσετε τα 10.000 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού στην περιοχή από έναν ξεναγό Palawa.

Αυτή η συναρπαστική εμπειρία αναπαριστά την πρώτη φορά που οι Palawa είχαν την ευκαιρία να πουν την ιστορία τους στη γη τους. Η τριήμερη, τετραήμερη εξερεύνηση των περιοχών Larapuna (Bay of Fires) και Wukalina (Mt William) θα εμβαθύνει στην κατανόησή σας για τον πολιτισμό και την ιστορία της κοινότητας Palawa. Βυθίζοντάς σας στη φυσική και άγρια ομορφιά της εκπληκτικής παράκτιας περιοχής, η πεζοπορία 34 χιλιομέτρων (21 μιλίων) περιλαμβάνει δύο νύχτες διαμονής σε άνετες καλύβες και μία νύχτα στην κατοικία του φρουρού στο Φάρο Eddystone Point.

ρινόκερος
Unsplash

Κατασκηνώστε σε ένα καταφύγιο ρινόκερων στην Κένυα

Το Ol Pejeta Conservancy, που εκτείνεται από το όρος Κένυα μέχρι την κοιλάδα Great Rift, είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο μαύρων ρινόκερων στην Ανατολική Αφρική. Με δυνατότητα κατασκήνωσης, αποτελεί επίσης μία από τις καλύτερες οικονομικές επιλογές για διαμονή σε σαφάρι στην περιοχή. Επιλέγοντας διανυκτέρευση εδώ (ή ακόμα και και μονοήμερη επίσκεψη), οι επισκέπτες συμβάλλουν στη χρηματοδότηση μιας από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες προστασίας.

κοράλλια Φίτζι
Shutterstock

Μάθετε την τέχνη της φύτευσης κοραλλιών στα Φίτζι

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε τους εντυπωσιακούς κοραλλιογενείς υφάλους των Φίτζι από το να βοηθήσετε ενεργά στην προστασία τους; Ένας αυξανόμενος αριθμός θέρετρων της νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού έχει πλέον εισαγάγει την φύτευση κοραλλιών ως δραστηριότητα για τους επισκέπτες. Γνωστή και ως υδατοκαλλιέργεια κοραλλιών, αυτή η δραστηριότητα περιλαμβάνει την καλλιέργεια κοραλλιών σε ένα προστατευμένο φυτώριο μέχρι την ενηλικίωσή τους. Στη συνέχεια, μεταφέρονται – ή “φυτεύονται” – ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον, συχνά σε τεχνητούς υφάλους. Θέρετρα όπου μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή τη βιώσιμη υποβρύχια δραστηριότητα περιλαμβάνουν το Castaway Island Fiji, το Jean-Michel Cousteau Resort στο Vanua Levu, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Φίτζι, και το Makaira Resort στο νησί Taveuni.

Γίνετε εθελοντές στην Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων στις ΗΠΑ

Αποκοιμηθείτε ακούγοντας τους λύκων και μετρήστε τις αρκούδες – γείτονες σε ένα από τα πολλά εθνικά πάρκα των ΗΠΑ. Οι θέσεις εθελοντισμού ποικίλλουν από ξεναγήσεις έως και διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας, προσφέροντας σε κάθε περίπτωση ευκαιρίες να αποκτήσετε μια μοναδική οπτική για τη φύση. Οι εθελοντές εργάζονται τουλάχιστον 32 ώρες την εβδομάδα. Η αποζημίωση για τα έξοδα εξαρτάται από τον τοπικό οργανισμό με τον οποίο συνεργάζεστε.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,222LikesΚάντε Like
89,317 FollowersΑκολουθήστε
176,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ