Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
24 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΕννέα στις δέκα ομορφότερες πόλεις στον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη - Ποια...

Εννέα στις δέκα ομορφότερες πόλεις στον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη – Ποια είναι στην κορυφή

Η Ευρώπη κυριαρχεί στη νέα κατάταξη των πιο όμορφων πόλεων παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας εννέα από τις δέκα κορυφαίες θέσεις.

Η κατάταξη αφορά στον αριθμό των κτιρίων που ακολουθούν τον «χρυσό κανόνα» (golden ratio), ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στην αρχιτεκτονική για να αξιοποιήσει την ομορφιά της φύσης σε ισορροπημένες, αρμονικές κατασκευές, σύμφωνα με το Euronews.

- Advertisement -

Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες περιλαμβάνονται στη λίστα με τις 10 κορυφαίες πόλεις, η οποία καταρτίστηκε από τον βρετανικό ιστότοπο Online Mortgage Advisor – με το Παρίσι να είναι μια αξιοσημείωτη εξαίρεση.

Οι πόλεις με τα πιο ελκυστικά κτίρια στον κόσμο – Ποια είναι η ομορφότερη;

Με τα γραφικά της κανάλια και την κομψή αρχιτεκτονική της, η Βενετία κατακτά την κορυφή. Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότερο από το 83% των κτιρίων της ανταποκρίνονται στον χρυσό κανόνα.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η ιταλική πόλη είναι τόσο δημοφιλής στους τουρίστες: το 2023 υποδέχθηκε 5,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Καθώς πασχίζει να ανταπεξέλθει σε αυτούς τους αριθμούς, το αρχαίο λιμάνι δοκίμασε φέτος έναν φόρο τουριστών για να περιορίσει τις αφίξεις και πρόσφατα εισήγαγε ένα ανώτατο όριο 25 ατόμων ανά γκρουπ ξενάγησης.

Κανάλι Βενετίας

Η Ιταλία φιλοξενεί και τη δεύτερη πιο όμορφη πόλη, με την πρωτεύουσά της, τη Ρώμη, να πετυχαίνει ποσοστό 82% σύμφωνα με τον χρυσό κανόνα, γεγονός που την καθιστά την κορυφαία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Βαρκελώνη της Ισπανίας. Ακολουθεί η Πράγα στην Τσεχία, όπου ο γοτθικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου αντιπαρατίθεται με το εντυπωσιακά μοντέρνο Κτίριο που Χορεύει.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η μόνη μη ευρωπαϊκή πόλη που μπαίνει στην κορυφαία δεκάδα: η Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Ποια είναι η πιο όμορφη πόλη στη Γαλλία;

Παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί εμβληματικά μνημεία όπως ο Πύργος του Άιφελ και η Παναγία των Παρισίων, το Παρίσι δεν κατατάσσεται στις 10 κορυφαίες πόλεις, καθώς καταλαμβάνει τη 12η θέση.

Το Παρίσι ξεπερνιέται από το Μπορντό, το οποίο καταλαμβάνει την ένατη θέση με βαθμολογία 75,3%. Γνωστή κυρίως για τους αμπελώνες της, αυτή η πόλη στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας διαθέτει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, συμπεριλαμβανομένου του μουσείου Cité du Vin.

Μεταξύ των πολλών σύγχρονων θαυμάτων της, η 2.000 ετών πόλη περιλαμβάνει επίσης κλασικά αριστουργήματα, όπως το Grand Théâtre de Bordeaux και την Place de la Bourse.

Place de la Bourse Μπορντώ Γαλλια
Place de la Bourse | Shutterstock

Ανάμεσα στις 10 πιο όμορφες πόλεις από άποψη αρχιτεκτονικής περιλαμβάνονται επίσης η Αθήνα στην Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται στην έκτη θέση, η Βουδαπέστη στην Ουγγαρία στην έβδομη θέση, η Βιέννη στην Αυστρία στην όγδοη θέση και το Μιλάνο στην Ιταλία στη δέκατη θέση.

Ποια είναι η πιο όμορφη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Καμία βρετανική πόλη δεν περιλαμβάνεται στις 20 κορυφαίες παγκοσμίως, αλλά υπάρχει ξεχωριστή κατάταξη μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην κορυφή αυτής της λίστας αναδείχθηκε το Τσέστερ ως η πιο όμορφη πόλη της Βρετανίας, με βαθμολογία ομορφιάς 83,7%.

Το Τσέστερ, το οποίο ιδρύθηκε ως ρωμαϊκό φρούριο το 79 μ.Χ., περιβάλλεται από ρωμαϊκά τείχη στα οποία οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν.

Το Λονδίνο καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ακολουθούμενο από το Μπέλφαστ, το Λίβερπουλ και το Ντέραμ.

Εκτός από το Παρίσι, άλλες ευρωπαϊκές και διεθνείς πόλεις που βρίσκονται στις 20 κορυφαίες παγκοσμίως περιλαμβάνουν τη Στοκχόλμη στη Σουηδία, τη Φλωρεντία στην Ιταλία, το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, την Κοπεγχάγη στη Δανία, το Μαρακές στο Μαρόκο, το Σικάγο στις ΗΠΑ, το Άμστερνταμ στην Ολλανδία, το Βερολίνο στη Γερμανία και την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,222LikesΚάντε Like
89,317 FollowersΑκολουθήστε
176,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ