Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
24 C
Athens
ΑρχικήΕυρώπηΡουμανίαΓιατί να επιλέξετε τη Ρουμανία για ταξίδι φέτος

Γιατί να επιλέξετε τη Ρουμανία για ταξίδι φέτος

Η Ρουμανία βρίσκεται πλέον στη ζώνη Σένγκεν. Στις 31 Μαρτίου, η Ρουμανία όπως και η Βουλγαρία εντάχθηκαν επίσημα στη ζώνη Σένγκεν, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών μελών για 400 εκατομμύρια πολίτες. Το 2024, οι έλεγχοι στα σύνορα για τις δύο χώρες απλοποιήθηκαν και είναι πιθανό να αλλάξουν και πολλές άλλες πτυχές.

Η χώρα μπορεί να έχει ταυτιστεί με τον «Δράκουλα» του Μπραμ Στόκερ και να έχει δημιουργήσει μια εντύπωση για τη Ρουμανία στη φαντασία του κοινού, που μερικές φορές είναι ακριβής αλλά σε άλλα σημεία τελείως μελοδραματική. Ωστόσο, η Ρουμανία έχει μια εξαιρετική πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι, τη μεσαιωνική πόλη Μπρασόβ που βρίσκεται 3 ώρες οδικώς μακριά από το Βουκουρέστι, κάστρα σε βραχώδεις εξάρσεις που θα μπορούσαν να “κρύψουν” κάθε είδους πλάσματα, αφού οι αστικοί μύθοι και οι παραδόσεις ακολουθούν τη Ρουμανία, παραμυθένια χωριά ζωγραφισμένα σε παστέλ χρώματα, αλλά και μια ακμάζουσα σκηνή καφέ και wine bar.

- Advertisement -

Με τη Ρουμανία τώρα λοιπόν στη Ζώνη Σένγκεν, σημαίνει ότι οι αφίξεις από την ελεύθερη ζώνη ταξιδιού είναι πιο ομαλές και γρήγορες. Οπότε ίσως φέτος είναι η κατάλληλη στιγμή να μπει η Ρουμανία στην ταξιδιωτική σας λίστα.

Τι να κάνετε στο Βουκουρέστι, την πρωτεύουσα της Ρουμανίας

Η ρουμανική πρωτεύουσα είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου αεροπορικώς στη χώρα. Μια διαδρομή 20 λεπτών με ταξί σας μεταφέρει από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης, η καρδιά του οποίου είναι πλήρως πεζοδρομημένη.

Βουκουρέστι
Βουκουρέστι – unsplash

Υπάρχει μια δυναμική σκηνή νυχτερινής ζωής στο Βουκουρέστι αλλά υπάρχουν και άλλα αξιοθέατα εκτός από τα πάρτι.
Στην ιστορική συνοικία Lipscani, μπορείτε να επισκεφτείτε τη μικροσκοπική, άκρως εντυπωσιακή όμως Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία της Σταυροπόλεως και να περάσετε από την Παλαιά Πριγκιπική Αυλή όπου κάποτε διέμενε ο Βλαντ ο Παπάς.

Η πόλη φιλοξενεί επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο (μετά το Πεντάγωνο) – το μεγαλειώδες, πολυεπίπεδο Παλάτι του Κοινοβουλίου.

Βουκουρέστι οδηγός
shutterstock

Τα πιο όμορφα χωριά της Ρουμανίας

Φεύγοντας από το Βουκουρέστι μπορείτε να επισκεφτείτε τα αγροτικά αξιοθέατα της Ρουμανίας, κάνοντας χρήση του πολύ φθηνού αλλά σαφώς απρόσκοπτου σιδηροδρομικού δικτύου της .

Η Τρανσυλβανία, μια δασώδης περιοχή που περικλείεται από τα Καρπάθια βουνά, είναι γεμάτη με όμορφες πόλεις και χωριά.

Τρανσυλβανία, Καρπάθια Όρη: Πλαγιές λόφων, μονοπάτια πεζοπορίας, χωράφια
Τρανσυλβανία, Καρπάθια Όρη: Πλαγιές λόφων, μονοπάτια πεζοπορίας, χωράφια – shutterstock

Η πρώτη στάση είναι το Μπρασόβ, μια κομψή πόλη σε παστέλ αποχρώσεις με μια κεντρική πλατεία σε σχήμα βεντάλιας γεμάτη από υπαίθρια καφέ και μπαρ. Η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για τη δική της εκδοχή της πινακίδας του Χόλιγουντ στην οποία μπορείτε να φτάσετε μέσω τελεφερίκ και σύντομης πεζοπορίας.
Ένας άλλος ευχάριστος περίπατος κάνει τον γύρο του κέντρου περνώντας από την πύλη Catherine Gate με τους ασπρόμαυρους μεσαιωνικούς πύργους.

Μπρασόβ Ρουμανία
shutterstock – Μπρασόβ

Μπορείτε να δοκιμάσετε εξαιρετικό ρουμανικό κρασί στο Terroirs Boutique du Vin με ένα μπουκάλι στα 20€ περίπου.

Ταξιδέψτε στη Σιγκισοάρα, μικρότερη σε κλίμακα αλλά εξίσου φωτογενής. Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και οι φαρδιές πλατείες είναι γεμάτα με γαλάζια, ροδακινί και κίτρινα σπίτια.

Αλλά η ιστορική του εμφάνιση συνδυάζεται αρμονικά με τη σύγχρονη σκηνή φιλοξενίας του με κομψά, εξειδικευμένα καφέ , μπαρκαι lounge bar.

Στο Gasthaus Altepost, δοκιμάστε μια ρουμανική γευστική γιορτή με κρεμώδες ντιπ μελιτζάνας, ρολά από φύλλα λάχανου sarmale γεμιστά με κιμά και τρεις διαφορετικές ποικιλίες ψημένων λουκάνικων.

Κάστρο Μπραν: Το πιο διάσημο αξιοθέατο της Ρουμανίας

Το Κάστρο Μπραν γνωστό ως το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα, είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο της Ρουμανίας.

Δεν είναι σαφές εάν το κάστρο όντως ενέπνευσε τον Στόκερ για τον “Κόμη Δράκουλα” και ακόμη κι αν το έκανε, απέχει πολύ από το να μοιάζει με φωλιά βαμπίρ σήμερα.
Ανακατασκευασμένο εκτενώς, έγινε το καταφύγιο της Βασίλισσας Μαρί, της τελευταίας βασίλισσας της Ρουμανίας, τη δεκαετία του 1920 και τώρα διαθέτει κήπους γεμάτους λουλούδια , εσωτερικούς χώρους με ιστορικά έπιπλα και μια όμορφη εσωτερική αυλή.

Στον επάνω όροφο, ωστόσο, ικανοποιείται η περιέργεια των επισκεπτών με μια ενημερωτική αν και θεατρικά κιτς έκθεση για τα σκοτεινά και επικίνδυνα πλάσματα που κατοικούν στη ρουμανική λαογραφία.

Κατά κάποιο τρόπο, το κάστρο συνοψίζει τέλεια τη Ρουμανία. Καλυμμένη από θρύλους και λανθασμένα συχνά θεωρείται κολλημένη στο παρελθόν, η χώρα γενικά εκπλήσσει τους επισκέπτες με τα φωτεινά, μοντέρνα αστικά κέντρα και τα καλά επιμελημένα, χωρίς βρικόλακες αξιοθέατα.

Κάστρο Μπραν Ρουμανία
Κάστρο Μπραν / shutterstock

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,222LikesΚάντε Like
89,317 FollowersΑκολουθήστε
176,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ