Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens
HomeFood & TravelΒρετανική κουζίνα: Η μακρά γαστρονομική παράδοση, κλασικά πιάτα και συνταγές

Βρετανική κουζίνα: Η μακρά γαστρονομική παράδοση, κλασικά πιάτα και συνταγές

Μπορεί η Μεγάλη Βρετανία και ιδιαίτερα το Λονδίνο να είναι γνωστό, για τα διάσημα εστιατόριά του καθώς φιλοξενεί κάποια από τα καλύτερα του κόσμου, πολλά βραβευμένα με αστέρι ή και αστέρια Michelin αλλά για την βρετανική γαστρονομία ισχύει το αντίθετο.

Μπορεί σκεπτόμενοι μια ξένη κουζίνα το μυαλό να πηγαίνει στη γαλλική, την ιταλική, την ισπανική ακόμα και την ιαπωνική αλλά δύσκολα στη βρετανική. Κι όμως… η κουζίνα της Μεγάλης βρετανίας, έχει μακρά παράδοση και πολλές κλασικές συνταγές και πιάτα, πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και ιστορία που πάει πολύ πίσω στο χρόνο ενώ έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κουζίνες άλλων χωρών. Το βέβαιο είναι ότι οι περισσότεροι αυτή την παράδοση δεν τη γνωρίζουν και όταν ακούν βρετανική κουζίνα το μυαλό πάει μέχρι τα fish and chips, άντε και το διάσημο αγγλικό πρωινό. Δεν είναι όμως έτσι.

- Advertisement -

Η παραδοσιακή βρετανική κουζίνα είναι γνωστή για τα χορταστικά και comfort πιάτα της, που συχνά αντικατοπτρίζουν την πλούσια αγροτική ιστορία και τη ναυτική κληρονομιά της χώρας. Στην καρδιά των διάσημων πιάτων του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται τα comfort κλασικά πιάτα που προσφέρουν μια γεύση νοσταλγίας. Επίσης, η πολυπολιτισμική διατροφική κουλτούρα της χώρας έχει φέρει μοναδικές γεύσεις στα σπίτια, τα εστιατόρια και τους πάγκους στους δρόμους σε όλη τη Βρετανία.

Η βρετανική κουζίνα είναι απίστευτα διαφορετική, καθώς η χώρα συνδυάζει τις πολυπολιτισμικές παραδόσεις, τα συστατικά και τις γεύσεις που φέρνουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολουθεί μια λίστα με παραδοσιακά πιάτα της Βρετανίας. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο Λονδίνο ή οπουδήποτε αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναζητήστε τα! Οι Βρετανοί τιμούν τη παράδοσή τους και τα κλασικά πιάτα θα τα βρείτε σε πολλά εστιατόρια είτε πρόκειται για ένα μικρό συνοικιακό μαγαζί ή για κάποιο βραβευμένο εστιατόριο σε διάφορες εκδοχές τους.

Παραδοσιακά βρετανικά πιάτα:

Fish and Chips: Τηγανητό φιλέτο ψαριού (συνήθως μπακαλιάρος) σερβίρεται με χοντρά τσιπς (τηγανητές πατάτες) και συχνά συνοδεύεται από πολτοποιημένο αρακά και σάλτσα ταρτάρ. Εδώ θα δείτε που θα φάτε τα καλύτερα fish and chips στο Λονδίνο.

fish & chips Λονδίνο
Fish & Chips

Sunday Roast (Κυριακάτικο ψητό): Ένα παραδοσιακό κυριακάτικο γεύμα που περιλαμβάνει ψητό κρέας (μοσχάρι, κοτόπουλο, αρνί ή χοιρινό), ψητές πατάτες, πουτίγκα Γιορκσάιρ, λαχανικά και σάλτσα.

Sunday Roast
Sunday Roast

Full English breakfast (Πλήρες αγγλικό πρωινό): Ένα πλούσιο πρωινό που συνήθως αποτελείται από αυγά, μπέικον, λουκάνικα, μαύρη πουτίγκα, φασόλια, ντομάτες, μανιτάρια και τοστ ή τηγανητό ψωμί.

Πλήρες αγγλικό πρωινό
Πλήρες αγγλικό πρωινό

Shepherd’s Pie: Πρόκειται για την περίφημη βρετανική κρεατόπιτα. Μια αλμυρή πίτα που γίνεται με κιμά αρνιού (ή μοσχαρίσιο κρέας, που ονομάζεται τότε cottage pie), με μια στρώση πουρέ πατάτας και ψημένη μέχρι να ροδίσει.

Shepherd's Pie
Shepherd’s Pie

Bangers and Mash: Λουκάνικα που σερβίρονται με πουρέ πατάτας και σάλτσα κρεμμυδιού, συχνά συνοδευόμενα από αρακά.

Bangers and Mash
Bangers and Mash

Toad in the Hole: Λουκάνικα ψημένα σε κουρκούτι για πουτίγκα Γιορκσάιρ, που συνήθως σερβίρονται με σάλτσα κρεμμυδιού και λαχανικά.

Toad in the Hole
Toad in the Hole

Cornish Pasty: (γνωστή ως πίτα Κορνουάλης) Μια ζύμη γεμισμένη με βοδινό κρέας, πατάτες, κρεμμύδια και swede (rutabaga), κλεισμένη καλά κατά μήκος της μίας πλευράς και ψημένη.

Cornish Pasty
Cornish Pasty

Ploughman’s Lunch: Ένα κρύο γεύμα που περιλαμβάνει τυρί (συχνά Cheddar), ψωμί, τουρσιά, σαλάτα και μερικές φορές ζαμπόν ή άλλα αλλαντικά.

Ploughman's Lunch
Ploughman’s Lunch

Beef Wellington: Το γνωστό μοσχάρι Wellington. Ένα φιλέτο μοσχαρίσιο κρέας επικαλυμμένο με πατέ και duxelles, τυλιγμένο σε σφολιάτα και ψημένο.

Beef Wellington
Beef Wellington

Πουτίγκα Γιορκσάιρ (Yorkshire): Μια αλμυρή πουτίγκα που παρασκευάζεται από ένα κουρκούτι με αυγά, αλεύρι και γάλα ή νερό, που συνήθως σερβίρεται με ψητό βοδινό και σάλτσα.

Πουτίγκα Γιορκσάιρ
Πουτίγκα Γιορκσάιρ

Steak and kidney pie: Η πίτα με μπριζόλα και νεφρό είναι ένα δημοφιλές βρετανικό πιάτο. Είναι μια αλμυρή πίτα γεμάτη κυρίως με ένα μείγμα από μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε κύβους, νεφρό (συνήθως μοσχάρι, αρνί ή χοιρινό) και κρεμμύδι μαγειρεμένα σε πλούσιο ζωμό.

Steak and kidney pie
Steak and kidney pie

Bubble and Squeak: Ένα πιάτο που φτιάχνεται από περισσεύματα λαχανικών (κυρίως πατάτες και λάχανο) που τηγανίζονται μαζί μέχρι να γίνουν τραγανά.

Jacket Baked potatoes: Παραδοσιακό βρετανικό πιάτο, ψητή πατάτα με φασόλια μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα και τσένταρ. Η ψητή πατάτα, γνωστή σε ορισμένα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου ως jacket potato, είναι ένα παρασκεύασμα πατάτας με γέμιση ή και γαρνιτούρες.

Jacket Baked potatoes
Jacket Baked potatoes

Μαύρη πουτίγκα: Η μαύρη πουτίγκα είναι ένας ξεχωριστός τοπικός τύπος λουκάνικου αίματος που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Παρασκευάζεται από χοιρινό ή περιστασιακά αίμα βοείου κρέατος, με χοιρινό λίπος ή βόειο κρέας, και ένα δημητριακό, συνήθως πλιγούρι βρώμης, πλιγούρι βρώμης ή πλιγούρι κριθαριού και συχνά σερβίρεται ως μέρος ενός πλήρους αγγλικού πρωινού.

Μαύρη πουτίγκα
Μαύρη πουτίγκα

Σκωτσέζικα αυγά (Scotch Eggs): Σκληρά βραστά αυγά τυλιγμένα σε κρέας διαφόρων ειδών, σαν κεφτές γεμιστός με ολόκληρο αυγό) επικαλυμμένα με τριμμένη φρυγανιά τα οποία τηγανίζονται (και πιο σπάνια ψήνονται)

Σκωτσέζικα αυγά (Scotch Eggs)
Σκωτσέζικα αυγά (Scotch Eggs)

Eton Mess: Ένα επιδόρπιο που παρασκευάζεται από ένα μείγμα φράουλας, σπασμένης μαρέγκας και σαντιγί.

Eton Mess
Eton Mess

Trifle: Ένα επιδόρπιο με στρώσεις που αποτελείται από παντεσπάνι εμποτισμένο με σέρι ή χυμό φρούτων, στρωμένο με φρούτα, κρέμα και σαντιγί.

Trifle
Trifle

Spotted Dick: Μια πουτίγκα στον ατμό που περιέχει αποξηραμένα φρούτα, που παραδοσιακά σερβίρεται με κρέμα.

Spotted Dick
Spotted Dick

Παντεσπάνι Victoria: Μια τούρτα με κλασικό παντεσπάνι με γέμιση μαρμελάδας και κρέμα γάλακτος, που πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα Βικτώρια.

Παντεσπάνι Victoria
Παντεσπάνι Victoria

Welsh Rarebit: Ένα αλμυρό πιάτο φτιαγμένο με σάλτσα από λιωμένο τυρί, μπύρα και διάφορα καρυκεύματα, που σερβίρεται πάνω από φρυγανισμένο ψωμί.

Welsh Rarebit
Welsh Rarebit

Scones με κρέμα και μαρμελάδα: Μια παραδοσιακή γλυκιά συνταγή που συνήθως συνοδεύει το απογευματινό τσάι, και αποτελείται από μια τύπου ζύμη (τα scones) που ανάμεσά τους έχουν πλούσια κρέμα και μαρμελάδα.

Scones με κρέμα και μαρμελάδα
Scones με κρέμα και μαρμελάδα

Ήξερες ότι…

Το ρύζι είναι δημοφιλές στη βρετανική κουλτούρα με το 64% των ανθρώπων στη Βρετανία να τρώνε ρύζι με ένα ή περισσότερα γεύματα κάθε εβδομάδα.

Για να τιμήσει ένα από τα αγαπημένα πιάτα της χώρας, το κάρυ, η Εθνική Εβδομάδα Κάρυ γιορτάζεται από το 1998 εκτιμώντας έτσι την αναπτυσσόμενη βιομηχανία εστιατορίων της Ινδίας και συγκεντρώνοντας κεφάλαια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η παμπ είναι ένα “δεύτερο σπίτι” για τους Βρετανούς (δεν προκαλεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι το “pub” είναι συντομογραφία του “δημόσιο σπίτι”). Οι παμπ είναι κοινωνικές εστίες και πολλές σερβίρουν φαγητό, από σνακ μέχρι πλήρη γεύματα.

Το Fish & chips είναι ένα εθνικό πιάτο και σερβίρεται καλύτερα από ένα “σωστό chippy” (δηλαδή ένα σωστό μαγαζί με τσιπ στην ακτή). Τυπικά μπακαλιάρος, τηγανισμένος σε κουρκούτι που σερβίρεται με χοντρά πατατάκια, τυλιγμένα σε χαρτί. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, το χαρτί που χρησιμοποιούνταν ήταν στην πραγματικότητα κανονικές εφημερίδες!

Το Cornish pasty, η ψημένη ζύμη γεμάτη με κρέας και λαχανικά, καταναλώνονταν παραδοσιακά από τους ανθρακωρύχους της Κορνουάλης ως ένα πλήρες γεύμα που μπορούσαν να φέρουν εύκολα μαζί τους και να τους χορτάσει.

Ποικιλία από διάφορα κάρυ στην αγορά Camden στο Λονδίνο
Ποικιλία από διάφορα κάρυ στην αγορά Camden στο Λονδίνο

Η βρετανική παράδοση του απογευματινού τσαγιού αποτελείται από τσάι σερβιρισμένο με κουλουράκια – σάντουιτς, με πηχτή κρέμα και μαρμελάδα και διάφορα αρτοσκευάσματα. Διαδόθηκε τον 19ο αιώνα από τη Δούκισσα του Μπέντφορντ, η οποία το εισήγαγε ως έναν τρόπο να περιορίσει την πείνα μεταξύ του μεσημεριανού γεύματος και του δείπνου.

Το ψωμί με σόδα είναι ένα δημοφιλές ψωμί της Βόρειας Ιρλανδίας που παρασκευάζεται με μαγειρική σόδα αντί για μαγιά. Έχει πυκνή υφή και συνήθως σερβίρεται με βούτυρο ή ως συνοδευτικό σε σούπες και μαγειρευτά.

Το σάντουιτς πήρε το όνομά του από τον John Montagu, τον 4ο κόμη του Σάντουιτς, ο οποίος έκανε δημοφιλή την ιδέα να βάζουμε το κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί.

Το Haggis, μια αλμυρή πουτίγκα που παρασκευάζεται από παραπροϊόντα σφαγίων (εντόσθια), κρεμμύδια, πλιγούρι βρώμης και μπαχαρικά, είναι ένα παραδοσιακό σκωτσέζικο πιάτο που σερβίρεται συχνά με γογγύλια και πατάτες (γογγύλια και πατάτες).

Το Welsh rarebit είναι ένα παραδοσιακό ουαλικό πιάτο από λιωμένο τυρί αναμεμειγμένο με μπύρα, μουστάρδα και καρυκεύματα, που σερβίρεται σε φρυγανισμένο ψωμί.

Η βρετανική κουζίνα έχει επηρεαστεί από την ιστορία του αποικισμού της, οδηγώντας στην ενσωμάτωση υλικών και πιάτων από χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Καραϊβική ενώ αντίστοιχα έχει επηρεάσει άλλες κουζίνες όπως αυτής της Αυστραλίας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,132LikesLike
88,991 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ