Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2024
29.9 C
Athens
ΑρχικήTravelΠοιοι Ευρωπαίοι κάνουν τις περισσότερες -και τις λιγότερες- διακοπές

Ποιοι Ευρωπαίοι κάνουν τις περισσότερες -και τις λιγότερες- διακοπές

Πού στην Ευρώπη κάνουν οι άνθρωποι τις περισσότερες -και τις λιγότερες- διακοπές;

  • Η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για «στερήσεις διακοπών»: Ο εκπληκτικός λόγος που οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν άδεια.
  • Η γενιά που δεν εξαντλεί το χρόνο άδειάς της.

Οι διακοπές είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το άγχος, να τονώσετε τη διάθεσή σας και να αφιερώσετε χρόνο μακριά από τη καθημερινότητα, την κούραση, τη δουλειά και τη τεχνολογία.

- Advertisement -

Ωστόσο μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι υποφέρουν από σοβαρή «στέρηση διακοπών».

Ο ιστότοπος ταξιδιωτικών κρατήσεων Expedia αναφέρει ότι έως και το 80% των νέων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αισθάνονται ότι δεν κάνουν αρκετές διακοπές.

Εδώ θα δείτε, βάση της έρευνας, τις χώρες και τις γενιές που πλήττονται περισσότερο.

Οι νέοι Ευρωπαίοι είναι η γενιά που στερείται τις περισσότερες διακοπές

Η 24η έκθεση Στέρησης Διακοπών της Expedia διαπίστωσε ότι οι Gen Zers παγκοσμίως στερούνται περισσότερο διακοπές από οποιαδήποτε άλλη γενιά.

Ενώ μόνο το 38% των baby boomers – άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964 – στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για διακοπές, το 70% των νεότερων εργαζομένων στη Βρετανία ισχυρίζονται ότι στερούνται αρκετό χρόνο.

Στη Γαλλία, αυτό ανέρχεται στο 55% των boomers και στο 82% των Gen Zers.

Στη Γερμανία , η νεότερη εργαζόμενη γενιά έχει κατά μέσο όρο μισή μέρα περισσότερες διακοπές από τη γενιά των baby boomer, αλλά άφησε αχρησιμοποίητες περίπου τέσσερις ημέρες διακοπών πέρυσι. Αντίθετα, οι boomers είχαν μόνο 2,5 ημέρες στον λογαριασμό των διακοπών τους.

Οι Γερμανοί είναι οι πιο “στερημένοι” σε διακοπές στον κόσμο

Η μεγαλύτερη μετατόπιση από έτος σε έτος στη στέρηση διακοπών δείχνει ότι οι Γερμανοί στερούνται 14% περισσότερες διακοπές από πέρυσι.

Αυτό καθιστά τους Γερμανούς με τις περισσότερες στερήσεις διακοπών στον κόσμο με 84% και ακολουθούν οι Γάλλοι με 69%

Το “FOMO” εμποδίζει τη Gen Z να κάνει διακοπές

Ενώ οι boomers παίρνουν ρεπό πιο συχνά, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους Gen Z (53%) στο Ηνωμένο Βασίλειο περνούν έξι μήνες ή περισσότερο μεταξύ των διακοπών. Μόνο το 7% επιτρέπει στον εαυτό του ένα διάλειμμα από τη δουλειά κάθε μήνα.

Για το νεότερο εργατικό δυναμικό του σήμερα, το μεγάλο πράγμα που τους εμποδίζει είναι το FOMO δηλαδή ο φόβος της απώλειας.

Ενώ το FOMO δεν είναι αποκλειστικό για κάποια συγκεκριμένη γενιά, είναι πιο διαδεδομένο στη Gen Z με έναν στους δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο να λέει ότι φοβάται να χάσει κάτι σημαντικό στη δουλειά όταν λείπει, έναντι μόλις 16% των boomers.

Περίπου ένας στους δύο Gen Zers στη Γερμανία λέει ότι φοβάται ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη δουλειά ή ότι θα προτιμηθούν οι συνάδελφοι όταν ο ίδιος είναι σε διακοπές.

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των γερμανικών baby boomers, μόλις το 16% επηρεάζεται από το FOMO στην επαγγελματική του ζωή.

Ένας άλλος λόγος που δυσκολεύει τους νεότερους του Ηνωμένου Βασιλείου να πάρουν άδεια είναι η ενοχή. Το 52% αισθάνονται ένοχοι όταν οι συνάδελφοί τους καλύπτουν την εργασία τους όταν βρίσκονται σε ένα ταξίδι και το 50% αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν συγγνώμη για την ετήσια άδεια τους! Από την άλλη, ούτε το ένα πέμπτο των Boomers δεν μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες.

Ομοίως στη Γερμανία, το 47% του Gen Z, αλλά μόνο το 16% των baby boomers, λένε ότι αισθάνονται άσχημα επειδή οι συνάδελφοι πρέπει να αναλάβουν τα καθήκοντά τους όσο λείπουν.

Περίπου τρεις φορές περισσότεροι υπάλληλοι της Gen Z από τους boomers αισθάνονται επίσης ότι πρέπει να απολογηθούν για τα αιτήματά τους για διακοπές.

Στη Γαλλία, το 50% των νέων εργαζομένων αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για το ρεπό τους σε σύγκριση με το 14% των μεγαλύτερων εργαζομένων.

Οι νέοι εργαζόμενοι της Γαλλίας δεν παίρνουν όλη την άδεια διακοπών τους

Με μέσο όρο 27,4 ημερών αμειβόμενες διακοπές, η Gen Z έχει τις λιγότερες ημέρες στη Γαλλία , ενώ οι boomers λαμβάνουν κατά μέσο όρο 3,9 ημέρες περισσότερες (31,3 ημέρες).

Η Gen Z πήρε κατά μέσο όρο 23,7 ημέρες άδεια το 2023, αφήνοντας κατά μέσο όρο 3,7 ημέρες αχρησιμοποίητες. Οι Boomers είχαν μάλιστα την πολυτέλεια να πάρουν 0,3 ημέρες περισσότερες από τον αριθμό των ημερών που τους είχαν διατεθεί (31,6 ημέρες).

Ενώ οι baby boomers κάνουν διακοπές πιο συχνά, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι της Gen Z περιμένουν έξι μήνες ή περισσότερο μεταξύ των αδειών τους.

Οι γυναίκες στη Βρετανία στερούνται περισσότερο τις διακοπές σε σχέση με τους άνδρες

Για τους Βρετανούς , το 56% αισθάνεται στέρηση διακοπών σύμφωνα με την έκθεση της Expedia, 10% υψηλότερα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Σχεδόν ένας στους πέντε Βρετανούς πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς διακοπές πέρυσι.

Οι Βρετανίδες αισθάνονται μεγαλύτερη στέρηση διακοπών από τους άνδρες (57% έναντι 54%) και οι κύριοι λόγοι για να μην κάνουν διακοπές είναι ότι οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι (20%), εξοικονομούν χρόνο για απροσδόκητη ανάγκη άδειας (20%) και εξοικονομούν χρήματα για ένα μεγάλο ταξίδι (18%).

Σχεδόν το 90% των Βρετανών είναι υπέρ της αλλαγής σε μια εβδομάδα 4 ημερών εργασίας, κυρίως για να έχουν περισσότερο προσωπικό χρόνο (40%) για πράγματα όπως ραντεβού, διαχείριση του νοικοκυριού και έργα, με το ένα τέταρτο μόλις να λέει ότι θα χρησιμοποιήσει αυτό τον επιπλέον χρόνο για ταξίδι.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,199LikesΚάντε Like
89,240 FollowersΑκολουθήστε
177,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ