Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2024
25.2 C
Athens
ΑρχικήΓαλλίαΠαρίσιΤο Grand Palais στο Παρίσι ανοίγει ξανά μετά από 3 χρόνια

Το Grand Palais στο Παρίσι ανοίγει ξανά μετά από 3 χρόνια

Το Grand Palais, ένας από τους σημαντικότερους εκθεσιακούς χώρους στο Παρίσι και ιστορικό μνημείο, θα ανοίξει φέτος μετά από τρία χρόνια που παρέμενε κλειστό λόγω ανακαίνισης.

Από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, θα ανοίξει τις πύλες του σε μέρος του κοινού για να φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ξιφασκίας και ταεκβοντό. Οι επισκέπτες και οι αθλητές θα ρίξουν κλεφτές ματιές σε αυτό το αρ νουβό αριστούργημα πριν από την πλήρη επαναλειτουργία του το επόμενο έτος. Ο χώρος θα ανοίξει ξανά τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους για να φιλοξενήσει το Paris+ par Art Basel. Θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τον Νοέμβρη με τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τέχνης στον κόσμο Paris Photo, αφιερωμένη στη φωτογραφία, πριν κλείσει ξανά για να ολοκληρώσει την τελευταία του σειρά ανακαινίσεων. Ο εκθεσιακός χώρος αναμένεται να ανοίξει μόνιμα το 2025.

- Advertisement -

Το Grand Palais είναι ένα αρχιτεκτονικό απομεινάρι των καινοτομιών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, το οποίο συνδυάζει περίτεχνα γυαλί, πέτρα και χάλυβα. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του κτιρίου είναι η τεράστια γυάλινη οροφή του. Το θολωτό τμήμα της οροφής, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό χώρο του κτιρίου, ο οποίος έχει μήκος περίπου 240 μέτρων.

Η περίφημη γυάλινη οροφή του Grand Palais
Η περίφημη γυάλινη οροφή του Grand Palais

Το Grand Palais έκλεισε τον Μάρτιο του 2021, για να βελτιώσει την προσβασιμότητα του κτιρίου, να αποκαταστήσει τα εξωτερικά του γλυπτά και να ανακαινίσει τμήματα του χώρου που είχαν αποκλειστεί για δεκαετίες. Μόνο η επιλογή χρώματος δαπέδου —εντέλει τοποθετήθηκε θερμικό κοραλλί σκυρόδεμα— διήρκεσε τρία χρόνια και πολυάριθμες συνομιλίες μεταξύ των Chatillon Architectes με τον υπουργό πολιτισμού της Γαλλίας.

Οι παλιοί διαχειριστές του Grand Palais είχαν χτίσει έναν τοίχο που χώριζε το κτίριο σε δύο τμήματα και έκλεινε την πρόσβαση μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής πτέρυγας του χώρου, έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερο χώρο η δυτική πτέρυγα Palais de la Découverte. Ο τοίχος πλέον έχει αφαιρεθεί, επιστρέφοντας το κτίριο στον αρχικό μεγαλοπρεπή σχεδιασμό του. Ενοποιώντας τα δύο τμήματα, αποκαθίσταται η εσωτερική συνοχή του χώρου, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για τη φιλοξενία μεγαλύτερων εκδηλώσεων. Με τις νέες ανακαινίσεις του, σχεδόν θα διπλασιάσει η χωρητικότητά του. Παλαιότερα, μπορούσε να φιλοξενήσει μόνο 5.600 επισκέπτες, ενώ πλέον θα φιλοξενεί περίπου 9.000 άτομα.

Το Grand Palais θα ξαναγίνει σημαντικό κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και θα φιλοξενεί συναυλίες, εκθέσεις και πολυάριθμες πρόσθετες εορταστικές εκδηλώσεις. Το 2025, τρεις χώροι στο Grand Palais θα είναι ανοιχτοί στο κοινό με ελεύθερη είσοδο. Η Place de Centrale (κεντρική πλατεία), η Rotonde du Palais de la Découverte και το Salon Seine, το οποίο θα έχει καταστήματα, εστιατόρια και παιδότοπο, θα είναι ιδανικό για χαλάρωση. Οι νέοι αυτοί χώροι θα κάνουν το Grand Palais πιο προσιτό για τους εγχώριους και διεθνείς τουρίστες.

Δείτε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,199LikesΚάντε Like
89,237 FollowersΑκολουθήστε
177,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ