Μια συνοικία της Βαρκελώνης «εξαφάνισε» μια διαδρομή λεωφορείου από τους Χάρτες Google για να καταπολεμήσει τον υπερτουρισμό!
Ο τουρισμός είναι μια οικονομική ανάγκη για πολλούς προορισμούς – αλλά πολλοί άλλοι τον έχουν «βαρεθεί» καθώς έχει κάνει δύσκολη τη ζωή των ντόπιων. Μερικοί μάλιστα ζητούν ευθέως από τους επισκέπτες να μείνουν μακριά… Μια γειτονιά της Βαρκελώνης έχει λάβει ένα μάλλον δημιουργικό μέτρο για να αντιμετωπίσει τις ακραίες εισροές τουριστών – αφαιρώντας τον εαυτό της από τους χάρτες της Apple και της Google.
Αυτό το έκανε το La Salut, μια γειτονιά στην περιοχή Gràcia της Βαρκελώνης, όπου βρίσκεται το Park Güell , το δεύτερο πιο δημοφιλές αξιοθέατο της πόλης μετά τη Sagrada Familia. Είναι ένας καταπληκτικός υπαίθριος χώρος 17 εκταρίων που διαθέτει απέραντα μωσαϊκά σχεδιασμένα από τον πρωτοπόρο Καταλανό αρχιτέκτονα Antoni Gaudí – και είναι πολύ εντυπωσιακό. Όσοι το έχουν επισκεφτεί, το γνωρίζουν.
Ωστόσο, η δημοτικότητα του ιστότοπου σημαίνει ότι η περιοχή είναι ένας εφιάλτης για τους ντόπιους – ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι κάτοικοι παραπονιούνται ότι αγωνίζονται με τα πλήθη και δεν μπορούν ούτε να μπουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς εδώ και χρόνια.
Έτσι, το La Salut έχει αφαιρεθεί από το Διαδίκτυο – όχι όλο… τουλάχιστον ένα δρομολόγιο λεωφορείου έχει αφαιρεθεί. Το 116, στο οποίο βασίζονται πολλοί κάτοικοι για να επιστρέψουν στο σπίτι τους, και το οποίο κατακλύζεται από επισκέπτες. Δεδομένου ότι το Carmel Hill (όπου βρίσκεται το Park Güell) επισκέπτονται εννέα εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως, δεν είναι περίεργο που είναι τόσο δύσκολο να χωρέσεις στο λεωφορείο! «Παλιότερα, το λεωφορείο ήταν τόσο γεμάτο, ακόμη και άνθρωποι με μπαστούνια δεν μπορούσαν να ανέβουν», είπε κάτοικος της περιοχής σε ισπανική εφημερίδα.
Αλλά τώρα, το δημοτικό συμβούλιο έχει φαινομενικά κανονίσει να διαγραφεί η διαδρομή στο διαδίκτυο. «Γελάσαμε με την ιδέα στην αρχή», είπε ο César Sánchez, ένας τοπικός ακτιβιστής, στον Guardian , «Αλλά είμαστε έκπληκτοι που το μέτρο ήταν τόσο αποτελεσματικό».
Ας ελπίσουμε ότι οι ντόπιοι θα καρπωθούν τα οφέλη αυτού του νέου μέτρου.
Αντιμετώπιση υπερτουρισμού
Πολλά μέρη έχουν εισαγάγει τέλη για να περιορίσουν το πλήθος, όπως η Βενετία – το όρος Fuji , η Αγία Σοφία και η Plaza de España έχουν αυξήσει ή έχουν προσθέσει την τιμή εισόδου, για να αναφέρουμε ενδεικτικά, ενώ κάποια έχουν λάβει ακόμα πιο δραστικά ή και ευφάνταστα μέτρα καταπολέμησης του υπερτουρισμού.
Από το να “κρύβουν” μια διαδρομή λεωφορείου, κάποιοι προορισμοί γίνονται λίγο πιο καινοτόμοι με τα μέτρα υπερτουρισμού – το Μιλάνο απαγόρευσε τα βραδινά εστιατόρια για να ελέγξει τον θόρυβο και το Άμστερνταμ ξεκίνησε μια (ελαφρώς παράξενη) διαδραστική καμπάνια όπου οι επίδοξοι επισκέπτες καλούνται να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο…
Εδώ μπορείτε να δείτε, πώς οι δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις προσπαθούν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο του υπερτουρισμού
Δείτε επίσης
- Βαρκελώνη: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επισκεφτείτε την καταλανική πρωτεύουσα
- Μαδρίτη vs Βαρκελώνη: Ποια ισπανική πόλη είναι καλύτερη για ταξίδι – Ομοιότητες και διαφορές
- Είναι επίσημο: Aυτός είναι ο πιο υπερπλήρης τουριστικός προορισμός στον κόσμο!
- 48 ώρες Βαρκελώνη: Όλα όσα θα κάνετε σε ένα διήμερο στην πανέμορφη Καταλανική πρωτεύουσα
- Οι ευρωπαϊκές πόλεις που προσπαθούν να διώξουν τους τουρίστες – Η Αθήνα ανάμεσά τους