Το Πάσχα αποτελεί ιδανική αφορµή για να αφήσουµε για λίγες µέρες πίσω µας την καθημερινότητα και το «κλεινόν άστυ», να επισκεφτούµε άλλα µέρη και να περάσουµε παραδοσιακά αυτές τις µέρες µε αγαπηµένους µας ανθρώπους συνδυάζοντας τις, µε ξεκούραση.
Η µεγαλύτερη αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας, γιορτάζεται µε ιδιαίτερο τρόπο σε όλη τη χώρα, όπου ήθη και έθιµα διατηρούνται αναλλοίωτα. Αν, δε, ο καιρός το επιτρέπει, είναι και η τέλεια ευκαιρία για µια ανοιξιάτικη εκδροµή. Οι Κυκλάδες δε, προσφέρονται για να ζήσετε το Πάσχα ξεχωριστά και παραδοσιακά.
Παραδοσιακό Πάσχα στην Πάρο
Ο εορτασµός του Πάσχα στη βασίλισσα των Κυκλάδων, την Πάρο, αποτελεί αδιαµφισβήτητα µια διαφορετική εµπειρία! Τα ήθη και τα έθιµα, µε ρίζες που κρατάνε βαθιά µέσα στον χρόνο, αναβιώνουν µε περίσσεια ευλάβεια και µοναδική λαµπρότητα στο κοσµοπολίτικο νησί, δηµιουργώντας µια κατανυκτική ατµόσφαιρα, µε φόντο το µπλε της θάλασσας και το λευκό των µικρών, ασβεστωµένων σπιτιών.
Τις ηµέρες του Πάσχα, µε τα χρώµατα και τα αρώµατα της άνοιξης να απογειώνουν την οµορφιά του τόπου, η Πάρος γεµίζει από κόσµο! Μια βόλτα στα όµορφα χωριά, στο γραφικό λιµανάκι της Νάουσας αλλά και στα στενάκια της Παροικιάς επιβάλλεται, ενώ µπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας σε ένα από τα δεκάδες µαγαζιά της.
Στην περίφηµη Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά, µε τον εντυπωσιακό κατάλευκο περίβολο, τελείται µια τις πιο λαµπρές αναστάσιµες λειτουργίες του νησιού, όµως «πρωταγωνίστρια» των εορτασµών είναι η ορεινή πλευρά του νησιού, όπου ξεδιπλώνεται το έθιµο της αναπαράστασης των Παθών κατά την περιφορά του Επιταφίου.
Τα έθιμα στο χωριό Μάρπησσα
Ειδικότερα, το χωριό Μάρπησσα, αναβιώνει ένα µοναδικό τελετουργικό… Τη Μεγάλη Πέµπτη το βράδυ, οι γυναίκες του χωριού ανηφορίζουν προς τον µητροπολιτικό ναό, για να µείνουν εκεί όλη τη νύχτα στολίζοντας τον Επιτάφιο. Στην περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, πραγµατοποιούνται περίπου 15 στάσεις και γίνεται η αναπαράσταση των Παθών του Χριστού, κατά την οποία ο επισκέπτης βιώνει µοναδικά έθιµα, που χρονολογούνται από το 1937.
Παιδιά ντυµένα Ρωµαίοι στρατιώτες ή µαθητές του Χριστού αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυµα, τον Μυστικό Δείπνο, το µαρτύριο της Σταύρωσης και πάει λέγοντας, ενώ σε κάθε µία από αυτές τις στάσεις φωτίζεται εντυπωσιακά και ένα σηµείο του βουνού.
Το Θείο δράµα ολοκληρώνεται µε το κάψιµο του Ιούδα κατά την λιτανεία της Δεύτερης Ανάστασης που δικαιώνει τους πιστούς και τιµωρεί τον Προδότη. Η Ανάσταση γιορτάζεται µε πλήθος πυροτεχνηµάτων και βεγγαλικών, ενώ το µεσηµέρι της Κυριακής, στο γήπεδο της Μάρπησσας, διοργανώνεται το «Τραπέζι της Αγάπης» όπου προσφέρεται στους επισκέπτες φαγητό και κρασί, υπό τη µουσική συνοδεία τοπικών ορχηστών!
Δείτε επίσης