Στην Ανταρκτική, ο παγετώνας Thwaites γνωστός αλλιώς ως ο παγετώνας της «Aποκάλυψης» απειλεί να υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια…
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά αυτόν τον γιγάντιο παγετώνα, ο διαχωρισμός του οποίου θα έκανε τα νερά να ανέβουν σχεδόν κατά πέντε μέτρα!
Στην Ανταρκτική, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον παγετώνα Thwaites. Αυτός ο γιγάντιος παγετώνας, που εκτείνεται σε 192.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (είκοσι δύο φορές το μέγεθος της Κορσικής), έχει υποστεί επιταχυνόμενη τήξη εδώ και μισό αιώνα. Εάν αποχωριζόταν από την υπόλοιπη ήπειρο, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι επικείμενο, οι Thwaites θα προκαλούσαν άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως κατά σχεδόν πέντε μέτρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της NASA. Οι δραματικές συνέπειες της τήξεώς του του κέρδισαν, στα ΜΜΕ, το παρατσούκλι «παγετώνας της αποκάλυψης».
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Nature Geoscience , οι επιστήμονες χαρτογράφησαν την ιστορία της αποσύνδεσης του παγετώνα, ελπίζοντας να μάθουν από το παρελθόν του πώς θα συμπεριφερθεί ο παγετώνας στο μέλλον. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάποια στιγμή τους δύο τελευταίους αιώνες, η βάση του παγετώνα αποσπάστηκε από τον πυθμένα της θάλασσας και υποχώρησε με ρυθμό 2,1 χιλιομέτρων το χρόνο. Ένα ποσοστό διπλάσιο από αυτό που παρατηρήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να έχει συμβεί “κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα”, δήλωσε ο Alastair Graham, γεωφυσικός που ειδικεύεται στον βυθό στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και ηγήθηκε της έρευνας, σε ένα δελτίο τύπου.
«Ο Thwaites κρέμεται από μια κλωστή»
Στο ίδιο δελτίο τύπου, ο Ρόμπερτ Λάρτερ, γεωφυσικός και συν-συγγραφέας της μελέτης, προειδοποιεί: «Ο Thwaites κρέμεται τώρα από μια κλωστή και αναμένουμε να παρατηρήσουμε μεγάλες αλλαγές σε μικρές χρονικές κλίμακες στο μέλλον — από έτος σε έτος, πιθανώς.
Ο Thwaites, που βρίσκεται στη Δυτική Ανταρκτική, παρατηρείται από το 1973 από ειδικούς. Εάν σπάσει, εκτός από την αύξηση της στάθμης του νερού, ο παγετώνας θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια ηφαιστειακή δραστηριότητα, διαταράσσοντας αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «ισόσταση».
Δείτε επίσης