Πρόκειται για ένα χωριό των Ιωαννίνων που απέχει περί τα 12 χιλιόμετρα από το Μέτσοβο χτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ηπείρου, το οποίο δεν έχει ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ούτε καν ταβέρνες κι όμως ξεχωρίζει για την ομορφιά, το διάχυτο παραδοσιακό του στοιχείο και τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοί του έχουν καταφέρει να ζουν στηριζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στην τέχνη τους.
Ο λόγος για την χτισμένη πριν τον 16ο αιώνα και κομμάτι της αρχαίας Τυμφαίας Μηλιά Μετσόβου την οποία μέχρι σήμερα την αποκαλούν και Αμέρου, όπως λέγεται στη βλάχικη διάλεκτο και είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός.
Η ιδιαίτερη Μηλιά με τα πετρόχτιστα σπίτια βρίσκεται κοντά στα όρια Ιωαννίνων – Γρεβενών, και η κοντινή της απόσταση από το Μέτσοβο την καθιστά ιδανική επιλογή για μια μονοήμερη εκδρομή.
Το χωριό έχει μόλις 400 κατοίκους και έρχεται να… κοντράρει, με την παραμυθένια ομορφιά του, τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς! Και καθόλου τυχαία καθώς η Μηλιά είναι… προκλητικά όμορφη και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αποτελεί ένα ιδιαίτερα ζωντανό χωριό, το οποίο με τις πρώτες χιονοπτώσεις μετατρέπεται σε πραγματικά μαγευτικό τοπίο.
Η οικονομία του χωριού στηρίζεται αποκλειστικά στην ξυλεία, δραστηριότητα που έχει ουσιαστικά… εξαφανίσει την ανεργία. Οικογένειες απασχολούνται αποκλειστικά στα 40 εργαστήρια ξυλογλυπτικής και επεξεργασίας του ξύλου, ενώ υπάρχουν και δύο δασικοί συνεταιρισμοί.
Το Δασαρχείο, βάσει διαχειριστικής μελέτης, έχει παραχωρήσει στους συνεταιρισμούς, δάση οξιάς και μαύρης πεύκης, εκτάσεως 36.000 στρεμμάτων. Τεχνίτες από τα παιδικά τους χρόνια οι Μηλιώτες, δίνουν μορφή στο ξύλο και φτιάχνουν βαρέλια, οικιακά σκεύη, όπως πλάστες κουτάλες, θήκες για ψωμί, δοχεία για νερό και κρασί, κρεμάστρες, καθρέπτες και πολλά άλλα είδη, χρήσιμα για το σπίτι και τη διακόσμηση.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr