Συνεχίστηκε και χθες η ταλαιπωρία εκατομμυρίων ταξιδιωτών σε όλο τον πλανήτη. Από την Παρασκευή, παραμονή των Χριστουγέννων, μέχρι και χθες ματαιώθηκαν περισσότερες από 8.200 πτήσεις παγκοσμίως, ενώ πολύ περισσότερες κατέγραψαν καθυστερήσεις. Η αεροπορική συμφόρηση είναι συνέπεια της ταχύτατης διασποράς της μετάλλαξης «Ομικρον» και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν.
Το ταξιδιωτικό χάος των τελευταίων ημερών αναμφίβολα κατέστρεψε τις διακοπές όσων θέλησαν να βρεθούν με τις οικογένειες και τους φίλους τους ή να επισκεφθούν τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς τους, έπειτα από περίπου δύο χρόνια πανδημικού εφιάλτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους αρμόδιους φορείς, μόνο χθες ματαιώθηκαν περισσότερες από 2.200 πτήσεις. Οξύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας FlightAware, καταγράφηκε σε κινεζικούς και αμερικανικούς προορισμούς. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση εξαιτίας της μείωσης προσωπικού στην οποία είχαν προχωρήσει τους περασμένους μήνες, όταν η πανδημία προκάλεσε σημαντική μείωση στα αεροπορικά ταξίδια, αλλά και γιατί αναρίθμητα μέλη πληρώματος και πολλοί χειριστές είτε έχουν προσβληθεί από COVID-19 είτε έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα.
Προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, ενόψει της επιστροφής των εκδρομέων που αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη, ο φορέας των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών Airlines for America με επιστολή προς την επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καλεί τους αρμοδίους να μειώσουν τον υποχρεωτικό χρόνο παραμονής σε καραντίνα των πλήρως εμβολιασμένων μελών του προσωπικού που βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό, ώστε από τις δέκα ημέρες που ισχύουν σήμερα να γίνει μόνο πέντε.
Ευρώπη
Παρομοίως χαοτική είναι και η εικόνα που επικρατούσε χθες στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, κυρίως εξαιτίας της ακύρωσης εκατοντάδων πτήσεων προς τη Βόρεια Αμερική. Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε τους επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν από τα αεροδρόμια του Αμστερνταμ, του Λονδίνου και του Βερολίνου. Όπως προαναφέρθηκε, εκτός από τις ματαιώσεις, πολλές πτήσεις κατέγραψαν σημαντικές καθυστερήσεις αυξάνοντας την ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό. Ακόμα όμως και οι «τυχεροί» που κατάφεραν να ταξιδέψουν προς τον προορισμό τους, χρειάστηκε να περάσουν έναν μικρό Γολγοθά μέχρι να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος τους. Στο αεροδρόμιο «Χίθροου» του Λονδίνου οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί ότι έπρεπε να βρίσκονται εκεί τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από την απογείωση, ακόμα και αν ταξίδευαν σε κοντινούς προορισμούς, εξαιτίας πληθώρας ελέγχων που έπρεπε να γίνουν.
Κίνα
Μεγάλο πρόβλημα στις αερομεταφορές εμφανίζεται και στην Κίνα. Oι αεροπορικές εταιρείες China Eastern και Αir China ακύρωσαν τις τελευταίες ημέρες περισσότερες από 2.000 πτήσεις. Σε αεροπορικό αποκλεισμό βρέθηκε και η πόλη Ξιάν, όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες λοιμώξεις από κορωνοϊό των τελευταίων μηνών, με αποτέλεσμα τα 13 εκατομμύρια κατοίκων της να έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους. Μόνο ένα άτομο από κάθε οικογένεια μπορεί να εξέρχεται από το διαμέρισμά του κάθε δύο ημέρες προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα. Οξύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι καταγράφεται στα αεροδρόμια του Πεκίνου και της Σαγκάης. Η πολιτική μηδενικής ανοχής στην COVID-19 που ακολουθεί η κινεζική κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας -προσπαθώντας να ελέγξει τη διασπορά- ευθύνεται μερικώς για τα οξύτατα προβλήματα των αεροπορικών συνδέσεων με τη Σαγκάη. Πτήση της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Delta προς τη Σαγκάη επέστρεψε στο Ντιτρόιτ, κάνοντας στροφή στο μέσο της πτήσης, εξαιτίας των εξουθενωτικών πρωτοκόλλων απολύμανσης των αεροσκαφών που ακολουθούνται στο αεροδρόμιο της κινεζικής μητρόπολης, ενώ τουλάχιστον ακόμα δύο αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις τους προς την πόλη για τον ίδιο λόγο.
Ανάλογη αναμένεται να παραμείνει η εικόνα και τις πρώτες ημέρες της χρονιάς, καθώς όσοι κατάφεραν να ταξιδέψουν θα επιστρέφουν στις εστίες τους. Σε πολλά κράτη καταγράφονται προβλήματα και στα σιδηροδρομικά ταξίδια.
Στα κρουαζιερόπλοια
Εκτός από τα προβλήματα στα αεροπορικά ταξίδια, οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν θέσει στο μικροσκόπιο και δεκάδες κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν πολλούς επιβάτες θετικούς στον κορoνοϊό και βρίσκονται στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, σε πολλά δεν επιτράπηκε ο κατάπλους σε λιμάνια της Καραϊβικής.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Δείτε επίσης