Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ πρόσθεσαν 16 προορισμούς στο πολύ υψηλό επίπεδο κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας στους οποίους συστήνεται στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν.
Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προειδοποίησαν σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ιρλανδία, το Ιράν, το Καζακστάν, τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους και άλλους προορισμούς μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων της Covid-19 σε αυτές τις χώρες.
Μεταξύ των χωρών που κατατάσσονται στο εξής απο τα CDC στο ίδιο «Επίπεδο 4» και συστήνεται στους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν το ταξίδι είναι επίσης η Λιβύη, η Ανδόρα, ο Άγιος Βαρθολομαίος, το Λεσότο, η Μαρτινίκα, η Μάλτα, το Νησί Μαν και το Κουρασάο.
Οι προορισμοί που εμπίπτουν στην κατηγορία «πολύ υψηλού» κινδύνου είχαν περισσότερες από 500 περιπτώσεις μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 28 ημέρες, σύμφωνα με τις παραμέτρους του CDC.
Ποια νησιά είναι covid free και ποια στο «κόκκινο»
Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορισθεί το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και να μην υπάρξουν μέτρα μέσα στον Αύγουστο.
Παρόλο αυτά, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εφαρμογής μίνι lockdown στα νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, μετά και τις δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την Ίο.
Πολλά κυβερνητικά στελέχη φέρονται τα τελευταία 24ωρα να προσανατολίζονται προς αυτή την επιλογή με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχει ξεκινήσει την αποστολή ομάδων αστυνομικών στα δημοφιλή νησιά ώστε να εφαρμοσθούν τα μέτρα σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθούν τα τοπικά lockdown όπως στη Μύκονο.
Ίος, Μύκονος, Πάρος, Τήνος, Σαντορίνη και Ρέθυμνο είναι στην κορυφή της λίστα επικινδυνότητας ενώ οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας έχουν επισημάνει προς τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα πρέπει να ληφθούν περεταίρω μέτρα αν και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Πάρος «βρίσκεται ψηλά» με ποσοστό 5,51% και ακολουθούν η Μύκονος με 4,27%, η Τήνος με 4,20%, το Ρέθυμνο με 3,76% και η Σαντορίνη με 3,40%.
Στην Ίο από σήμερα περίπου 30 αστυνομικοί θα αρχίσουν τους ελέγχους αλλά και την επιβολή προστίμων όπου δεν τηρούνται τα μέτρα για καθήμενους και αποστάσεις, ενώ αντίστοιχες αποστολές γίνονται σε όλα τα νησιά που κοκκινίζουν.
Στόχος να περιορισθεί το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και να μην υπάρξουν μέτρα μέσα στον Αύγουστο.
Άλλωστε ο φόβος των αρχών δεν είναι μόνο τι θα γίνει τον Αύγουστο αλλά και το τι θα επακολουθήσει, αφού οι περισσότεροι φοβούνται ότι με την επιστροφή από τις διακοπές θα υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις. Γεγονός που θα σημαίνει ότι από Σεπτέμβριο δεν θα αποφευχθούν νέοι περιορισμοί στα αστικά κέντρα.
Τα «πράσινα» νησιά
«Πράσινα» έχουν χαρακτηριστεί 8 νησιά όπου ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 1%:
Θάσος: 0,09%
Κέα-Κύθνος: 0,17%
Σάμος: 0,44%
Ιθάκη: 0,46%
Ικαρία: 0,73%
Κεφαλονιά: 0,74%
Σποράδες: 0,88%
Σύρος: 0,92%
«Πράσινες» είναι επίσης η Χαλκιδική με 0,76% αλλά και η Πρέβεζα με 0,60%.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr