Μαγειρέψτε και απολαύστε αυθεντικές γεύσεις που ξεχειλίζουν…Ελλάδα! Γλυκιές και αλμυρές γεύσεις δημιουργούν τους πιο απολαυστικούς συνδυασμούς. Δοκιμάστε τες και θα μας θυμηθείτε…
Κρέας με λάχανο τουρσί
Yλικά
2 ½ κιλά λάχανο τουρσί σπιτικό (στραγγισμένο και κομμένο πιο χοντρό από ό,τι για τη σαλάτα)
1½ κιλό κρέας χοιρινό (ή μοσχάρι ή ζυγούρι)
1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
2 πιπεριές καυτερές (προαιρετικά)
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
5 κουτ. σούπας βούτυρο
λίγο αλάτι (προαιρετικά)
Eκτέλεση: Ζεσταίνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτουμε το λάχανο και τον ντοματοπελτέ και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου. Ροδίζουμε σε άλλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο το κρέας μαζί με τις πιπεριές (αν επιλέξουμε να τις χρησιμοποιήσουμε). Οταν ροδίσουν, τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το λάχανο, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για μία ώρα περίπου. Βάζουμε όλο το φαγητό σε ταψί, προσθέτουμε το ρύζι, όσο νερό χρειαστεί και λίγο αλάτι προαιρετικά, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα.
Γιουβαρλάκια
Yλικά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
4 κουτ. σούπας ρύζι γλασέ
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 λίτρο ζωμό κότας σπιτικό
10 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας πελτέ
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνι
Eκτέλεση: Ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ένα τηγανάκι με 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, βάζουμε τον κιμά σε λεκανάκι και προσθέτουμε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, τον άνηθο, το ρύζι και το αλατοπίπερο. Zυμώνουμε με τα χέρια μας και προσθέτουμε μισό ποτηράκι νερό για να γίνουν τα γιουβαρλάκια πιο αφράτα. Πλάθουμε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα. Aφήνουμε να σταθούν πάνω σε χαρτί κουζίνας. Oσο τηγανίζουμε τα γιουβαρλάκια, βάζουμε το λάδι να κάψει σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ. Aνακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει. Bάζουμε τα γιουβαρλάκια μέσα στον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.
Πρασόρυζο με ξινά δαμάσκηνα
Yλικά
1 ½ κιλό πράσα
½ ποτήρι ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι
4-5 κλωνάρια σέλινο
2 καρότα
10 δαμάσκηνα ξινά ξερά
1 κουτ. σούπας πελτέ
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση: Kαθαρίζουμε τα πράσα από τη ρίζα τους και από τα εξωτερικά, σκληρά τους φύλλα, τα κόβουμε σε κομμάτια 3 εκατοστών περίπου και τα πλένουμε καλά. Kόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και το σέλινο σε χοντρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε μαζί με το λάδι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα πράσα, τα καρότα και το σέλινο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, βάζουμε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μόνο με τα υγρά τους για 20 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε στο φαγητό 2 ποτήρια ζεστό νερό, το αλάτι και το ρύζι και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για άλλα 30 λεπτά. Tο πρασόρυζο είναι έτοιμο όταν μελώσει και μείνει μόνο με το λαδάκι του.
Ωτία ή φιογκάκια
Yλικά
500 γρ. γιαούρτι
500 γρ. ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
3 αβγά
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κιλό αλεύρι μαλακό και όσο επιπλέον χρειαστεί
1 λίτρο καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Eκτέλεση: Αναμειγνύουμε τη σόδα με 2 κουτ. σούπας γιαούρτι. Αναμειγνύουμε σε λεκάνη το γιαούρτι, τα αβγά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μείγμα σόδας. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στη λεκάνη σιγά σιγά δουλεύοντας με το χέρι τη ζύμη μέχρι να γίνει απαλή και εύπλαστη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί 2-3 ώρες. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια. Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε φύλλο, όχι πολύ λεπτό. Χαράζουμε σε μακρόστενες λωρίδες και μετά σε διαγώνια κομμάτια 10χ2 εκατοστά. Κάνουμε μια σχισμή με μαχαίρι στο κέντρο κάθε κομματιού και περνάμε μέσα τη μία άκρη της ζύμης κάθε ρόμβου σχηματίζοντας τα ωτία. Ζεσταίνουμε σε βαθιά κατσαρόλα το λάδι. Τηγανίζουμε τα φιογκάκια σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα. Απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι. Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.