Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
19.2 C
Athens
HomeTravel NewsΠρωτοφανής καύσωνας στον Καναδά με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 50 βαθμούς...

Πρωτοφανής καύσωνας στον Καναδά με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 50 βαθμούς – Δεκάδες νεκροί

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι πέθαναν αιφνιδίως μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης (28 & 29 Ιουνίου) στην περιοχή του Βανκούβερ. Πρόκειται για μια απότομη αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας, που πιθανώς συνδέεται με το κύμα καύσωνα που πλήττει το το δυτικό τμήμα της αμερικανικής ηπείρου, ανακοίνωσε σήμερα η καναδική ομοσπονδιακή αστυνομία.

Σύμφωνα με το BBC, από την περασμένη Παρασκευή οι ξαφνικοί θάνατοι έχουν ανέλθει στους 130! Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) του Μπέρναμπι, -ένα προάστιο του Βανκούβερ- ανέφερε στο twitter ότι «Χθες, οι αξιωματικοί μας απάντησαν σε 15 κλήσεις περιστατικών αιφνίδιων θανάτων. Σήμερα, μέχρι στιγμής, έχουμε ανταποκριθεί σε 19 άλλες κλήσεις»

- Advertisement -

«Αν και η έρευνα συνεχίζεται, πιστεύουμε ότι ο καύσωνας συνέβαλε στην πλειονότητα των θανάτων», τόνισε η αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι η πλειονότητα των θυμάτων είναι ηλικιωμένοι.

Σχολεία και εμβολιαστικά κέντρα κατά της covid-19 έκλεισαν, αθλητικοί αγώνες αναβλήθηκαν και οι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο σε χώρους με κλιματισμό: στο δυτικό τμήμα του Καναδά και των ΗΠΑ η θερμοκρασία έσπασε ξανά χθες, Δευτέρα, «ιστορικά» ρεκόρ λόγω ενός «θόλου ζέστης» που προκαλεί πρωτόγνωρο καύσωνα στην περιοχή.

Στο Λίτον, στη Βρετανική Κολούμπια, ο υδράργυρος έφτασε στους 49,5 βαθμούς Κελσίου! Είναι η τρίτη μέρα που η θερμοκρασία σημειώνει ρεκόρ. Πριν από αυτήν την εβδομάδα, οι θερμοκρασίες στη χώρα δεν είχαν περάσει ποτέ τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε επίσης τον καιρό στην Ελλάδα για αυτές τις ημέρες: Καμίνι που βράζει η χώρα με το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς!

«Ένα παρατεταμένο, επικίνδυνο και ιστορικό κύμα ζέστης θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα», ανακοίνωσε η υπηρεσία Περιβάλλοντος Καναδά εκδίδοντας προειδοποιήσεις για τις επαρχίες Βρετανική Κολομβία, Αλμπέρτα και κάποιες περιοχές των επαρχιών Σασκάτσουαν, Βορειοδυτικά Εδάφη και Γιούκον, που συνορεύει με την Αλάσκα.

«Είμαστε η δεύτερη πιο κρύα και πιο χιονισμένη χώρα παγκοσμίως, οπότε δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτή «ην πολύ ξηρή ζέστη της ερήμου», σχολίασε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, επικεφαλής κλιματολόγος στην υπηρεσία Περιβάλλοντος.

«Η διάρκεια αυτού του καύσωνα είναι ανησυχητική, καθώς δεν καταγράφεται παρά ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα (…). Το κύμα αυτό ζέστης-ρεκόρ αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων που συνδέονται με τη ζέστη», προειδοποίησε το καναδικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πέραν της Βρετανικής Κολομβίας, προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα εκδόθηκαν για τις επαρχίες Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα, ανατολικότερα, καθώς και για τμήματα του βόρειου Καναδά, όπως η περιοχή του Γιούκον.

Τα στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή και ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν πως ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους τους στους πολίτες.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων και οι Αμερικανοί υποφέρουν από τις ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες. «Αυτό το επίπεδο ζέστης είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», προειδοποίησε η NWS χθες.

Η ακραία ζέστη σε συνδυασμό με τη μεγάλη ξηρασία στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ευνόησαν το ξέσπασμα πολλών πυρκαγιών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η «Lava Fire», στα σύνορα του Όρεγκον με την Καλιφόρνια, είχε καταστρέψει ως χθες, Δευτέρα, το πρωί περίπου 6.000 στρέμματα, αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν κάποιους κατοίκους από τα σπίτια τους και να κλείσουν έναν εθνικό οδικό άξονα.

Μια φορά στα χίλια χρόνια!

Αυτό το κύμα ζέσης προκάλεσε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «θόλος ζέστης», όταν υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό αέρα στην περιοχή. Ένα τόσο έντονο φαινόμενο όσο αυτό που παρατηρείται αυτή την περίοδο είναι «εξαιρετικά σπάνιο στατιστικά, σε βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι το αναμένουμε μία φορά κάθε χίλια χρόνια κατά μέσο όρο», έγραψαν μετεωρολόγοι στην Washington Post. «Όμως η κλιματική αλλαγή κατέστησε αυτού του είδους τα σπάνια φαινόμενα πιο πιθανά».

Σύμφωνα με τον Νικ Μποντ, κλιματολόγο στο πανεπιστήμιο της πολιτείας Ουάσινγκτον, η κλιματική αλλαγή σίγουρα είναι ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις ακραίες θερμοκρασίες, αλλά «δευτερεύων».

«Βασική αιτία είναι αυτό το πολύ ασυνήθιστο μετεωρολογικό μοντέλο» του θόλου ζέστης, εξήγησε ο ίδιος. Ωστόσο «η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα, οι θερμοκρασίες εδώ έχουν σημειώσει άνοδο», κάτι που «κατέστησε ακόμη πιο σοβαρό αυτό το επεισόδιο ζέστης».

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,128LikesLike
88,955 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ