Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
17.2 C
Athens
HomeΝομός ΒοιωτίαςΛιβαδειάΜόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα κρύβεται ένας παράδεισος με καταρράκτες &...

Μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα κρύβεται ένας παράδεισος με καταρράκτες & νερόμυλους και ένα ποτάμι μέσα απ’ όπου «ξεπροβάλλει» ένα άγαλμα…

Η Λιβαδειά είναι ένα κρυμμένο κόσμημα, η καλύτερη ευκαιρία για εκδρομή μια ανάσα από την Αθήνα! «Φωλιασμένη» ανάμεσα στον Παρνασσό και τον Ελικώνα σε υψόμετρο 160 μ., αποτελεί μια μικρή έκπληξη! Μπορεί να φημίζεται για το περίφημο ρουμελιώτικο Πάσχα της, αλλά και για τα λαχταριστά σουβλάκια της, αυτό όμως που δεν γνωρίζετε είναι ότι πρόκειται για μια ολοζώντανη πόλη που αξίζει κανείς να ανακαλύψει ακόμα και για ένα daily trip!

Η ιστορία της ανάγεται στην αρχαιότητα, ενώ και η πορεία της στο πέρασμα των χρόνων ήταν αξιοσημείωτη! Αυτό που την ξεχωρίζει είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο της, με τον ποταμό Έρκυνα και τις πηγές της Κρύας!

- Advertisement -
Λιβαδειά
Λιβαδειά

Τι να κάνετε στη Λιβαδειά

Ιδανικά αφήστε το αυτοκίνητο και κινηθείτε προς το κέντρο με τα πόδια για μια πρώτη βόλτα… γνωριμίας! Οι γραφικές γειτονιές και τα νεοκλασικά κτήρια θα τραβούν συχνά το βλέμμα σας, ενώ η πολύβουη αγορά της είναι ό,τι πρέπει για χάζι στις βιτρίνες! Ανεβείτε τον πεζόδρομο της Μπουφίδου μέχρι την Κεντρική Πλατεία και κάντε μια στάση σε κάποιο από τα μοντέρνα cafés για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας!

Αξιοθέατα – Τι να δείτε στη Λιβαδειά

Λιβαδειά αξιοθέατα
  • Το Βυζαντινό Κάστρο στον λόφο του Προφήτη Ηλία που στέκει αγέρωχο γύρω από τις Πηγές! Η ιστορία του ανάγεται στην αρχαιότητα, ενώ τη σημερινή του μορφή την οφείλει στην κυριαρχία των Καταλανών -άλλωστε είναι ένα από τα 4 καταλανικά κάστρα που διασώζονται στην Ελλάδα.
  • Το Τροφώνιο Μαντείο στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία, ένα από τα πιο ιδιαίτερα μαντεία της αρχαιότητας, αφού, μεταξύ άλλων, ήταν υπόγειο.
  • Το Πέτρινο Θέατρο της Κρύας µέσω του λιθόστρωτου μονοπατιού, σε μια μαγευτική διαδρομή μέσα στο ομώνυμο φαράγγι.
  • Τον Πύργο του Ρολογιού, ο οποίος χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Τοποθετήθηκε το 1803, όταν ο λόρδος Έλγιν το χάρισε στην πόλη!
  • Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο που στεγάζεται στη νεροτριβή στην Κρύα και φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου (Τ. 22610 80997).
  • Το Μουσείο Παλαιών Επαγγελμάτων του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς για να γνωρίσετε επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο ή που υπάρχουν ακόμα αλλά άλλαξαν μορφή (Στρατηγού Ιωάννου Δημητρίου 24, Τ. 22610 24218).
Λιβαδειά νερά

Top Experience: Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά

H Λιβαδειά έχει ταυτιστεί µε το αυθεντικό Ρουμελιώτικο Πάσχα και όχι άδικα, μιας και βρίσκεται στο απόγειό της αυτή την περίοδο µε πλήθος εκδηλώσεων, αλλά και λαχταριστά πασχαλινά εδέσματα που ψήνονται παραδοσιακά σε λάκκους, σε διάφορα σημεία της πόλης!

Πηγές της Κρύας

Must see οι πηγές της Κρύας με τον ήχο από τα γάργαρα νερά του ποταμού Έρκυνα που διατρέχει την πόλη να σας συντροφεύει! Πέτρινα γεφυράκια και παλιά σπίτια στις όχθες του συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό με αποκορύφωμα τις πηγές, μια όαση πρασίνου με αιωνόβια πλατάνια, φυσικούς καταρράκτες και νερόμυλους που ξεπροβάλλει μέσα στο αστικό τοπίο!

Λιβαδειά πηγές
Λιβαδειά καταρρακτης
Λιβαδειά πηγές της κρυας
Λιβαδειά πηγές της κρύας
πηγές της κρυας -Λιβαδειά
Λιβαδειά Πηγές της Κρύας -γεφύρι
Λιβαδειά Πηγές της Κρύας

Ο ποταμός της Λιβαδειάς και η προτομή που «ξεπροβάλλει»…

Ανάμεσα στα νερά του ποταμού της Λιβαδειάς ξεπροβάλλει σε ένα βράχο η προτομή μιας όμορφης γυναίκας. Είναι η νύμφη Έρκυνα από την οποία πήρε το όνομα του το ποτάμι. Πρόκειται για το άλλο μεγάλο “θηλυκό” ποτάμι της Ελλάδας μετά τη Νέδα που βρίσκεται στην Ηλεία. Το ποτάμι κοσμεί την περιοχή της Λιβαδειάς από τα αρχαία χρόνια.

Λιβαδειά ποταμός  Έρκυνα

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η ροή του ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού της Έρκυνας με την φίλη της Περσεφόνη. Ενώ έπαιζαν με μια χήνα στο άλσος Τροφωνίου, το πτηνό απομακρύνθηκε και κρύφτηκε μέσα σε μια σπηλιά. Η Περσεφόνη για να τo πιάσει, μετακίνησε την πέτρα που βρισκόταν στην είσοδο και ορμητικό νερό ξεχείλισε. Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στην περιοχή Κρύα, νότια της Λιβαδειάς. Εκεί, μέσα από ένα νερόμυλο ξεκινάει την διαδρομή του για την πόλη. Περνάει ανάμεσα από παλιά κτίρια και κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια, δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες.

Μεγάλα πλατάνια και λιθόστρωτα δρομάκια ομορφαίνουν τον περίγυρο του ποταμού. Το κέντρο της πόλης, απ’ όπου περνάει η Έρκυνα, αποτελεί σημείο συνάντησης και τόπο αναψυχής για τους κατοίκους.

Ο νερόμυλος είναι ενδεικτικός του καταλυτικού ρόλου που έπαιξε το ποτάμι στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Τον 19ο αιώνα τα ορμητικά νερά του ποταμού χρησίμευαν, ώστε να κινούνται οι τροχοί των μύλων και οι μηχανές των εργοστασίων.

Μαντείο του Τροφωνίου Διός: Το μυστηριώδες άγνωστο μαντείο της Ελλάδας!

Στην περιοχή που βρίσκονται οι πηγές, λειτουργούσε κατά την αρχαιότητα ένα «παράξενο» μαντείο, το μαντείο του Τροφωνίου Διός. Βρισκόταν κοντά στο άλσος του Τροφωνίου και αναφέρεται από τον Παυσανία και τον Ηρόδοτο. Είχε δημιουργηθεί πριν από το μαντείο των Δελφών και σημαντικές προσωπικότητες το επισκεπτόταν για να πάρουν χρησμό για το μέλλον. Ανάμεσα τους ο Βασιλιάς Κροίσος και ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος-Παύλος.

Η ιδιαιτερότητα του μαντείου έγκειται στο γεγονός ότι βρισκόταν μέσα σε σπήλαιο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, και στη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν, όσοι ήθελαν να πάρουν χρησμό. Οι επισκέπτες έπρεπε να πλένονται για μέρες στα νερά του ποταμού Έρκυνα και στη συνέχεια να προσφέρουν θυσίες στους Θεούς. Επόμενη στάση ήταν οι πηγές της Μνήμης και της Λήθης, που βρίσκονταν δίπλα από το μαντείο. Ντυμένοι με χιτώνες, έπιναν αρχικά το νερό της Λήθης για να ξεχάσουν όσα είχαν στο μυαλό τους και μετά το νερό της Μνήμης για να θυμούνται όσα θα ακούσουν μέσα στο μαντείο.

Για να πάρουν τον πολυπόθητο χρησμό, έπρεπε να συρθούν ανάσκελα σε μια υπόγεια τρύπα, κρατώντας μελόπιτες για τα ερπετά που θα συναντούσαν. Εκεί παρέμεναν για ώρες, ίσως και ημέρες, πριν επιστρέψουν στα εγκόσμια με την ίδια διαδικασία. Πριν αποχωρήσουν, εκμυστηρεύονταν όσα είδαν και άκουσαν στους ιερείς. Για να συνέλθουν από την απόκοσμη εμπειρία τους και να ευθυμήσουν ξανά, περνούσε πολύ καιρός.

Το μαντείο δεν έχει βρεθεί παρά τις προσπάθειες των αρχαιολόγων. Πιθανόν καταστράφηκε την περίοδο της βυζαντινής εποχής και κατά τη διάρκεια των καταλανικών επιδρομών. Λέγεται ότι οι Καταλανοί χρησιμοποίησαν τις πέτρες από τα αρχαία μνημεία για να δημιουργήσουν τείχη.\


Το κάστρο με θέα το φαράγγι: Το πιο καλοδιατηρημένο κάστρο της περιοχής και ένα από τα λίγα σωζόμενα καταλανικά κάστρα της Ελλάδας, βρίσκεται στο βραχώδη λόφο δίπλα στις πηγές του ποταμού. Από τα τείχη του φαίνεται το φαράγγι της Έρκυνας. Η ύπαρξή του χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια αλλά πολλοί κατακτητές συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του. Ξεκίνησε να φτιάχνεται από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα αλλά τελειοποιήθηκε από τους Καταλανούς, οι οποίοι κυριάρχησαν στη περιοχή μετά τη νίκη τους στη μάχη της Κωπαΐδας.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,089LikesLike
88,793 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ