Η γαλλική κουζίνα είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τη φινέτσα και την πλούσια γεύση της. Σήμα κατατεθέν σίγουρα της γαλλικής γαστρονομίας είναι τα διάφορα ωραία αρτοσκευάσματα και ψωμιά με πρώτο και καλύτερο φυσικά την ξακουστή σε όλο τον κόσμο γαλλική μπαγκέτα.
Η μπαγκέτα – ένα μείγμα από αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά, αλάτι και τεχνογνωσία (savoir-faire) και είναι σύμβολο της Γαλλίας όσο είναι και ο Πύργος του Άιφελ! Το δημοφιλές αρτοσκεύασμα μπορεί σύντομα να συμμετάσχει στη λίστα πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO.
Οι αρτοποιοί λένε ότι η παραδοσιακή χειροποίητη μπαγκέτα, της οποίας η αγορά από τον τοπικό φούρνο αποτελεί εδώ και δεκαετίες τελετουργικό στην καθημερινή ζωή της Γαλλίας, «αντικαθίσταται» στα ράφια των καταστημάτων, ακόμη και στη Γαλλία, από κατεψυγμένα μπαστούνια ψωμιού φτιαγμένα σε γιγάντια φασόν παραγωγή.
«Δεν υπάρχει ούτε ένα μυστικό για να φτιάξεις μια καλή παραδοσιακή μπαγκέτα», δήλωσε ο Mickael Reydellet, ιδιοκτήτης οκτώ αρτοποιείων. «Απαιτεί χρόνο, τεχνογνωσία, τον σωστό τρόπο ψησίματος, και καλό αλεύρι χωρίς πρόσθετα».
Γαλλική κουζίνα: Τα 10 καλύτερα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε στο Παρίσι – και όχι μόνο!
Η Συνομοσπονδία των Γάλλων Αρτοποιών υπέβαλε την αίτησή της για προσθήκη στην κατάταξη των άυλων θησαυρών της UNESCO.
Η μπαγκέτα έχει δύο «αντιπάλους» για τη γαλλική συμμετοχή στη λίστα πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO: τις επιχρυσωμένες παριζιάνικες στέγες και το φεστιβάλ κρασιού Biou d’Arbois της περιοχής Jura. Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας θα κάνει τη δική της σύστασή στον πρόεδρο τον Μάρτιο.
Οι αρτοποιοί λένε ότι η λίστα της UNESCO θα προστατεύσει μια τεχνογνωσία που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και θα προστατεύσει την μπαγκέτα από τους «απατεώνες» σε όλο τον κόσμο.
Ο δείκτης «άυλης κληρονομιάς» της UNESCO έχει σκοπό να αναγνωρίσει τις προφορικές παραδόσεις, τις παραστατικές τέχνες, τις κοινωνικές πρακτικές, τα τελετουργικά και τις μεθόδους παραδοσιακής χειροτεχνίας – περιλαμβάνει ήδη τις αρχαίες μεθόδους παρασκευής των ψωμιών στο Ιράν και το Καζακστάν, όπως έχει αναγνωριστεί επίσης η ναπολιτάνικη τέχνη της παρασκευής της πίτσας.
Ένα γαλλικό κυβερνητικό διάταγμα του 1993 υπαγορεύει ότι οι «παραδοσιακές» μπαγκέτες πρέπει να γίνονται από τα τέσσερα κλασικά συστατικά και τίποτα περισσότερο. Η ζύμωση του μείγματος πρέπει να διαρκέσει 15 έως 20 ώρες σε θερμοκρασία μεταξύ 4 και 6 βαθμών Κελσίου.
Ποια είναι τα 4 γαλλικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσετε έστω και μια φορά;
Οι boulangeries της Γαλλίας έχουν πληγεί σκληρά από τους περιορισμούς του COVID-19 κατά το παρελθόν έτος. Ο αρτοποιός Reydellet είπε: «Αυτός ο τίτλος θα παρηγορούσε τους αρτοποιούς και θα ενθάρρυνε την επόμενη γενιάς.»
Περίπου 6 εκατομμύρια μπαγκέτες πωλούνται καθημερινά στη Γαλλία. Ωστόσο, ο Dominique Anract, πρόεδρος της ομοσπονδίας αρτοποιών είπε ότι η πολιτιστική συνήθεια απειλείται, με περίπου 30.000 αρτοποιεία να έχουν κλείσει από τη δεκαετία του 1950 καθώς τα σούπερ μάρκετ τα «αντικατέστησαν».
«Το πρώτο “θέλημα” για το οποίο στέλνουμε είναι να πάει στο φούρνο να ένα παιδί είναι να πάει να αγοράσει μια μπαγκέτα» είπε ο Anract «Οφείλουμε στον εαυτό μας να προστατεύσουμε αυτές τις συνήθειες.»
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:
- Νυχτερινή ζωή στο Παρίσι: Τα καλύτερα μέρη για ποτό και διασκέδαση!
- Paris je t’aime: 10 θρυλικά καφέ – μπιστρό στο Παρίσι!
- Κολμάρ: Γνωρίστε τη «Μικρή Βενετία» της Γαλλίας- Η πόλη που μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι!