Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
10.8 C
Athens
HomeΝομός ΙωαννίνωνΖαγοροχώριαΒολτάρουμε σε 3 άγνωστα, πανέμορφα χωριά του Ζαγορίου με μοναδικά χαρακτηριστικά- το...

Βολτάρουμε σε 3 άγνωστα, πανέμορφα χωριά του Ζαγορίου με μοναδικά χαρακτηριστικά- το ψηλότερο, το πιο απομακρυσμένο και το παλαιότερο!

Στα δημοφιλή Ζαγοροχώρια θα κάνουμε μια… βόλτα για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές και τα μυστικά 3 χωριών του, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά ούτε δημοφιλείς προορισμοί διακοπών όπως το Πάπιγκο και η Αρίστη… είναι όμως πανέμορφα, γραφικά, μέσα στη φύση με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φιλόξενους κατοίκους ενώ έχουν και 3 μοναδικά χαρακτηριστικά σε σχέση με όλα τα άλλα Ζαγοροχώρια!

Γνωρίστε λοιπόν εδώ το Καπέσοβο το παλιότερο χωριό χτισμένο τον 16ο αιώνα, το γειτονικό του Βαρδέτο που είναι το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου και τη Βοβούσα, το πιο απομακρυσμένο χωριό της περιοχής αλλά όχι μόνο καθώς επίσης είναι το μοναδικό χωριό της Ελλάδας που το “κόβει” στη μέση ποτάμι!

- Advertisement -

1. Καπέσοβο: Το παλιαότερο χωριό του Ζαγορίου, χτισμένο τον 16ο αιώνα!

Το Καπέσοβο είναι ένα πανέμορφο χωριό του Ζαγορίου, φτιαγμένο από “πέτρα & ήλιο”, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια, καλοδιατηρημένα καλντερίμια, επιβλητικά αρχοντικά μέσα σε ορεινό τοπίο με τους βραχώδεις όγκους και το πράσινο να κυριαρχούν γύρω του.

Καπέσοβο, στην πλατεία του χωριού

Ένα πανέμορφο σκηνικό που αξίζει να το ανακαλύψεις…. Το Καπέσοβο, ένα πραγματικό μνημείο της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, φτιαγμένο από πέτρα και ήλιο, όπως λένε και οι κάτοικοι, ιδρύθηκε γύρω στον 16ο αιώνα (!) και στην ακμή του είχε εύρωστη αγροτική οικονομία, όμως το εμπόριο ήταν αυτό που έφερε αληθινό πλούτο και φήμη στο χωριό.

Γραφικοί δρόμοι στο Καπέσοβο, Ζαγόρι

Κάντε επίσης oδοιπορικό στα μονοπάτια των θεών…Διασχίζοντας το φαράγγι του Ενιπέα στον ΌλυμποΔιαβάστε ακόμα:Καστανιά: Γνωρίστε ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ευρυτανίας!

Κτήρια, Καπέσοβο, Ζαγόρι
Πετρόκτιστο σπίτι στο Καπέσοβο, Ζαγόρι

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα ονόματα των κατοίκων του

Οι περισσότεροι έχουν αρχαία μικρά ονόματα όπως Πλάτωνας, Κλέαρχος και Θουκυδίδης. Αυτό συμβαίνει από τον 19ο αιώνα αφενός γιατί οι κάτοικοί του ήταν μορφωμένοι με κλασική παιδεία, αφετέρου γιατί έτσι ήθελαν να τονώσουν το φρόνημα και την ελληνικότητα της τουρκοκρατούμενης τότε περιοχής.

Το όμορφο Καπέσοβο στο  Ζαγόρι

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία του Ζαγοριού. Είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, του 1793, με μοναδικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό της φτιαγμένες από τους περίφημους Καπεσοβίτες ζωγράφους και με σαφείς δυτικές επιρροές. Οι καλλιτέχνες αυτοί ζωγράφισαν πολλούς ναούς ή φορητές εικόνες και χρύσωσαν πολλά τέμπλα στη Βόρεια Ελλάδα.

Σπίτια στο Καπέσοβο, Ζαγόρι

Ήταν επαγγελματίες ζωγράφοι με μόρφωση και απόλυτο καταμερισμό εργασιών. Τρεις καλλιτεχνικές οικογένειες έδρασαν έως τις αρχές του 19ου αιώνα όταν εμφανίστηκε το επώνυμο Μπογάς για τους Καπεσοβίτες ζωγράφους, από τις μπογιές που χρησιμοποιούσαν!

Παλαιός Παντελεήμονας,Πιερία:Ένας από τους πιο δημοφιλή προορισμούς της Βορείου ΕλλάδαςΔιαβάστε ακόμα:Αμπελάκια, Λάρισας: Ταξιδεύουμε στο στολίδι της Θεσσαλίας με τα “κρεμασμένα” αρχοντικά στις πλαγιές του βουνού!

Χαρακτηριστικές εικόνες στο Καπέσοβο, Ζαγόρι

Σε επίπεδο αξίας είναι αν όχι καλύτεροι, σίγουρα εφάμιλλοι με τους διάσημους Χιονιαδίτες. Ξεχωρίζει επίσης η «Πασχάλειος Σχολή» με τις δεκατρείς αίθουσες, που κτίστηκε το 1861 από τους αδελφούς Παύλο και Κωνσταντίνο Πασχάλη.

Πλατεία Καπέσοβο, Ζαγόρι

Από το χωριό αρχίζει παρακλάδι της χαράδρας του Βίκου που ονομάζεται Μεζαριά και η οποία χωρίζει το Καπέσοβο από το απέναντι γειτονικό χωριό, το Βραδέτο. Στην κοίτη της Μεζαριάς, υπάρχουν δυο πέτρινα θολωτά γεφύρια που οδηγούν στην πέτρινη καλντεριμωτή σκάλα (Σκάλα του Βραδέτου), με διαδοχικά πέταλα που καταλήγουν στο χωριό Βραδέτο.

Στην περιοχή της Γαρδίτσας σώζονται ερείπια οχύρωσης που ανάγονται στην ελληνιστική περίοδο. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το ξωκλήσι των Ταξιαρχών (1770).

Καπέσοβο, Ζαγόρι

Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

2. Βραδέτο: Το “ψηλότερο” χωριό του Ζαγορίου!

το Βραδέτο είναι ένα ιστορικό χωριό με υπέροχο φυσικό κάλλος, γνωστό και ως το “μπαλκόνι του Ζαγορίου” καθώς είναι το “ψηλότερο” χωριό του Ζαγορίου και απέχει μόλις 49 χιλιόμετρα από τα  Ιωάννινα.

Το χωριό είναι πολύ γραφικό με φυσική ομορφιά, αξιοθέατα και εντυπωσιακή θέα αλλά έχει γίνει ευρύτερα γνωστό εξαιτίας της περίφημης Σκάλας του.

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου ξενοδοχείο

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μ. από το 1616, οπότε και γίνεται μνεία για το χωριό σε ιστορικά κείμενα, ενώ έχει ελάχιστους κατοίκους. Ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του, όλα χτισμένα με πέτρα, που θα απολαύσετε κάνοντας μια βόλτα στα καλντερίμια.

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου πέτρινα σπίτια

Το Βραδέτο διαθέτει πλείστες φυσικές ομορφιές, που αξίζει να τις γνωρίσει από κοντά ο επισκέπτης, αποτελώντας έναν από τους ωραιότερους φθινοπωρινούς και χειμερινούς προορισμούς. Μάλιστα, η θέα από ψηλά είναι το λιγότερο μαγευτική και κόβει την ανάσα.

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου πέτρινα σπίτια και φύση

Παλιότερα δρόμος επικοινωνίας δεν υπήρχε παρά μόνο η περίφημη πέτρινη σκάλα-μονοπάτι, μέσω της οποίας επικοινωνούσε το Βραδέτο με το κοντινότερο χωριό, το Καπέσοβο, που, σημειωτέον, αξίζει να κάνετε ένα ταξίδι στο πανέμορφο ελληνικό χωριό του 16ου αιώνα!

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου πέτρινο καλντερίμι

Η κεντρική εκκλησία του Βραδέτου, «Η γέννηση της Θεοτόκου», χτίστηκε το 1799 από τον Νικόλαο Τσιγαρά και γιορτάζει κάθε 8 Σεπτεμβρίου, με τριήμερο πανηγύρι που είναι διάσημο σε ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων.

3. Βοβούσα: Το πιο απομακρυσμένο χωριό

Επίσης είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό που “κόβεται” στα δύο από ένα ποτάμι – H μικρή “Ελβετία” της Ελλάδας!

Η Βοβούσα, το πιο απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου, εκτός του ότι είναι ένας πανέμορφος οικισμός μέσα στο πράσινο, έχει και ένα επιπλέον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό… Αποτελεί τον μοναδικό οικισμό στην Ελλάδα που χωρίζεται στα δύο από ένα ποτάμι.

Το πανέμορφο αυτό ελληνικό χωριό μπορεί να μην είναι και τόσο διάσημο, ωστόσο η μοναδικότητά του σε φυσικά τοπία και εικόνες το κάνουν να ξεχωρίζει στον επισκέπτη από την πρώτη… βόλτα.

Βοβούσα Ζαγόρι κόβεται από το ποτάμι

Το χωριό που κόβεται στα δύο από ένα ποτάμι

Η εικόνα του χωριού που κόβει στα δύο ο Αώος είναι κάτι που αν το δείτε, θα το θυμάστε για πολύ καιρό. Το όνομα του χωριού οφείλεται στα ορμητικά νερά του ποταμού Αώου. Προέρχεται μάλλον από τη βοή που προκαλούν καθώς διασχίζουν τη Βοβούσα, η οποία «ντύνει» ηχητικά όλες τις δραστηριότητες των κατοίκων της, ενώ το βλάχικο όνομά της είναι «Μπαϊεάσα».about:blank

Βοβούσα Ζαγόρι παραδοσιακά σπίτια

Φτάνοντας κανείς στο χωριό τον καλωσορίζει ένα μεγάλο πέτρινο τοξωτό γεφύρι που στέκεται πάνω από τον ορμητικό Αώο από το 1748, συνδέοντας τους δύο μαχαλάδες εκατέρωθεν του ποταμού.

Βοβούσα Ζαγόρι ποτάμι και γεφύρι

Πρόκειται για το παλαιότερο εν χρήση γεφύρι στο Ζαγόρι και είναι ένα από τα ελάχιστα όμοιά του σε όλη την Ελλάδα που αντέχουν ακόμα στην καρδιά ενός οικισμού. Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο.

Βοβούσα Ζαγόρι σπίτι στο ποτάμι

Κάτω από το γεφύρι έχει δημιουργηθεί ένα μικρό φράγμα το οποίο σχηματίζει ευρύχωρη φυσική πισίνα, κατάλληλη για μπάνιο, φυσικά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βοβούσα Ζαγόρι ιστορικό γεφύρι

Πρόκειται για ένα παραμυθένιο σκηνικό με το βουερό ποτάμι να βρίσκεται μέσα σε μια κοιλάδα στα 1000 μ. υψόμετρο, τριγυρισμένη από θεόπυκνα αδιαπέραστα δάση με οξιές, έλατα και μαυρόπευκα. Ολόγυρα απλώνονται μερικά λιβαδάκια και κάμποσες μυτερές βουνοκορφές.Διαβάστε ακόμα:Αθήνα: Αυτή είναι η παλαιότερη εκκλησία της πρωτεύουσας & το άγνωστο Βατραχονήσι στο κέντρο της πόλης!

Οι φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού

Οι κάτοικοι της Βοβούσας ήταν ανέκαθεν υλοτόμοι, πριονάδες, αγωγιάτες και έμποροι. Αρκετοί από αυτούς ασχολούνταν και με την κτηνοτροφία. Στις αρχές του αιώνα ζούσαν εδώ περίπου 120 οικογένειες και περισσότερα από 90 παιδιά πήγαιναν στο δημοτικό σχολείο. Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 100, ενώ οι περισσότεροι έχουν σαν κυρία δραστηριότητα την υλοτομία και την επεξεργασία ξύλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βοβούσα αποτελεί μία από τις εισόδους προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα από την πλευρά των Ιωαννίνων, τόπος ιδανικός για περιπατητές και φυσιολάτρες.

Βοβούσα Ζαγόρι πανοραμική

Θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα χωριά του Ζαγορίου; Το travelstyle.gr έχει για εσάς ένα αφιέρωμα στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,083LikesLike
88,771 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ