Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.9 C
Athens
HomeΠελοπόννησοςΝομός ΑρκαδίαςΑρκαδία: 4 υπέροχα χωριά φωλιασμένα στις πλαγιές των βουνών που οι περισσότεροι...

Αρκαδία: 4 υπέροχα χωριά φωλιασμένα στις πλαγιές των βουνών που οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν

Φωλιασμένα στις πλαγιές του Πάρνωνα, του Μαινάλου και του Ταΰγετου, τέσσερα άγνωστα αλλά υπέροχα χωριά της Αρκαδίας μας περιμένουν για μίνι αποδράσεις και τέλεια Σαββατοκύριακα όταν αλλάξουν οι συνθήκες και μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά…

1.Τα Λαγκάδια της Γορτυνίας

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Γορτυνίας είναι, παραδόξως, και ένα από τα λιγότερο δημοφιλή. Χτισμένα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, τα Λαγκάδια είναι ένα εντελώς πέτρινο χωριό –η ιστορία λέει πως κάποια στιγμή τον 13ο αιώνα ηπειρώτες μάστορες ήρθαν και έχτισαν εδώ τα πέτρινα αρχοντικά τους– με φαντασμαγορική θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές γύρω του.

- Advertisement -
Λαγκάδια Αρκαδίας

Χωρίζονται σε δύο γειτονιές, τον πάνω και τον κάτω μαχαλά, τους οποίους ενώνουν ιλιγγιώδεις ανηφόρες. Στη ρεματιά του κάτω μαχαλά κυλά το λαγκαδινό ποτάμι, ένας από τους παραπόταμους του Λάδωνα. Εδώ θα μάθετε περισσότερα για το χωριό!

2.Το Λεοντάρι του Ταΰγετου

Στα πιο βόρεια του Βόρειου Ταΰγετου, εκεί που η Λακωνία συναντά την Αρκαδία, το Λεοντάρι είναι ένα κουκλίστικο, ήσυχο χωριό με διάσπαρτα αρχοντικά και μια κεντρική πλατεία χάρμα οφθαλμών. Στην ευρύτερη γειτονιά του, θα περπατήσετε το μυθικό φαράγγι του Κάστορα, που ακολουθεί την πορεία του ποταμού με το ίδιο όνομα, θα βρείτε τις πηγές του Ευρώτα, στην θέση Σκορτσινός, και θα χαζέψετε τον παλιό πέτρινο σιδηροδρομικό σταθμό, λίγο έξω από το χωριό, που χρονολογείται από το 1899 και θεωρείται ένας από τους ομορφότερους της Πελοποννήσου.

Μεσαιωνική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στο χωριό Λεοντάρι στην Αρκαδία
Μεσαιωνική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στο χωριό Λεοντάρι

Ο «δρόμος της αγάπης» βρίσκεται σε ένα πανέμορφο ελληνικό χωριουδάκι της Αρκαδίας

3.Η Πιάνα του Μαινάλου

…Και όχι «τα Πιάνα», όπως ίσως νομίζατε. Το μικρό γλυκύτατο χωριουδάκι του Μαινάλου χρωστά το «μουσικό» όνομά του στον θεό Πάνα, που ο μύθος λέει ότι γεννήθηκε εδώ. Σήμερα, η Πιάνα θα σας γοητεύσει με τα γραφικά καλντερίμια της, την πλακόστρωτη πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια, την υπέροχη πανοραμική θέα στο φυσικό τοπίο γύρω της και τις ατελείωτες βόλτες στις κοίτες του ποταμού Ελισσώνα. Επτά χιλιόμετρα δυτικά της Πιάνας βρίσκεται το ιστορικό Λιμποβίσι, όπου το σπίτι του Κολοκοτρώνη έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί ως μουσείο.

4.Τα Τσίντζινα του Πάρνωνα

Θα τα βρείτε στους χάρτες και ως Πολύδροσο –αλλά δεν θα ακούσετε κανέναν ντόπιο να τα αποκαλεί έτσι. Ένα χωριό σκέτο μπιζουδάκι, στη λακωνική πλευρά του Πάρνωνα, φωλιάζει ανάμεσα στα έλατα και τις πηγές και αγναντεύει τις καταπράσινες πλαγιές από τα μπαλκονάκια των πέτρινων σπιτιών του

Οι κεραμιδοσκεπές του προσθέτουν κόκκινες πινελιές στο κατά τα άλλα πράσινο τοπίο, και τα δύο τοξωτά γεφύρια του κορνιζάρουν τα ποταμάκια που το διασχίζουν. Από τα Τσίντζινα ξεκινούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επτά καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που διασχίζουν τα υπέροχα δάση γύρω τους.

Κάντε εδώ ακόμα ένα φωτογραφικό ταξίδι σε πανέμορφα ορεινά τοπία της Ελλάδας μέσα από 15 μαγικές εικόνες…

Πάρνωνας, βουνό μεταξύ Λακωνίας και Αρκαδίας

Δείτε επίσης μονοπάτια και μικρότερα χωριά στον Πάρνωνα! 

Αφού επιλέξετε την βάση σας, σημειώστε και μερικά από τα υπόλοιπα «πρέπει να κάνετε» στον Πάρνωνα:

Βόλτα στο καστανοδάσος του Κοσμά

Το καστανοδάσος του Κοσμά ντύνεται αυτήν την εποχή με τα πιο ειδυλλιακά φθινοπωρινά του χρώματα, και μας προσκαλεί για φυσιολατρικές βόλτες. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό, το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας ξεπροβάλει ολόλευκο σε μια απότομη στροφή, λαξευμένο ανάμεσα σε επιβλητικά κατακόκκινα βράχια.

Να επισκεφτείτε τον…. ‘Αγιο Βασίλη

Ο Άγιος Βασίλης είναι ένα από τα ομορφότερα μικρότερα χωριά του Πάρνωνα, με την τεράστια πλατεία του να στολίζεται από αιωνόβια πλατάνια και μαρμάρινες κρήνες με κεφάλια λιονταριών. Στα πέτρινα σοκάκια του κρύβει εντυπωσιακά αρχοντικά, ενώ η πανοραμική του θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές που το περιστοιχίζουν είναι ένα ακόμα από τα δυνατά χαρτιά του.

Μια βόλτα στη Σίταινα

Μιλώντας για μικρά Παρνωνο-χωριουδάκια, η Σίταινα είναι ένα ακόμα από αυτά που αξίζει να εντάξετε στις διαδρομές σας. Από εδώ ξεκινούν άριστα σηματοδοτημένα μονοπάτια, όπως το αγαπημένο των ορειβατών που ανηφορίζει προς την Μεγάλη Τούρλα, την δυσθεώρητη κορυφή του Πάρνωνα στα 1.934 μέτρα.

Άνω Δολιανά Αρκαδίας: Το χωριό των εκπλήξεων για να αποδράσετε το Σαββατοκύριακο! Θα μείνετε στον πιο φιλόξενο ξενώνα

Να πάτε στο δάσος των δενδρόκεδρων

Το μεγάλο μυστικό του Πάρνωνα είναι το μοναδικό στη Ευρώπη δάσος των δενδρόκεδρων (ή γιουνίπερων, η επιστημονική του ονομασία). Ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, το δάσος των «δέντρων», όπως τα αποκαλούν απλά οι ντόπιοι, απλώνεται σε μια έκταση που ξεπερνά τα 740 στρέμματα. Ευκολότερη είναι η πρόσβαση εδώ από την Μονή της Μαλεβής, κοντά στο κεφαλοχώρι του Αγίου Πέτρου.

Το μονοπάτι που πρέπει να περπατήσετε

Αν είναι να περπατήσετε ένα μόνο μονοπάτι την πρώτη φορά που θα βρεθείτε στον Πάρνωνα, αυτό θα είναι το μονοπάτι που ξεκινά από τα Τσίντζινα, καταλήγει στην Κονιακίτικη βρύση και επιστρέφει στο χωριό, ακολουθώντας κυκλική πορεία μέσα στο δάσος. Η συνολική απόσταση ξεπερνά τα 7 χιλιόμετρα, αλλά η διαδρομή είναι εύκολη και θα χρειαστείτε περί τις 2,5 ώρες για να τη διασχίσετε..

Κάνουμε επίσης έναν περίπατο στην όμορφη Στεμνίτσα και ανακαλύπτουμε ένα πέτρινο ξενώνα με συγκλονιστική θέα και βαθμολογία 9,6!

Η Στεμνίτσα  ένας παραδοσιακός οικισμός που ανήκει και επίσημα στην Ορεινή Αρκαδία, βρίσκεται σαράντα πέντε χιλιόμετρα από την Τρίπολη και λιγότερο από τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα.

Σε αυτόν τον υπέροχο οικισμό ανακαλύψαμε ακόμα έναν εξαιρετικό ξενώνα με βαθμολογία 9,6, τον Ξενώνα Γαρταγάνη, ιδανικό για ονειρεμένη διαμονή σε ένα πανέμορφο μέρος αν ψάχνετε για  μια εκδρομή κοντά στην Αθήνα,Δείτε ακόμα έναν υπέροχο ξενώνα στη Στεμνίτσα που στεγάζεται σε ένα πέτρινο αρχοντικό του 17ου αιώνα με άριστη βαθμολογία και συγκλονιστική θέα!

Στεμνίτσα, πανοραμική εικόνα

Λίγα λόγια για το χωριό

Βρίσκεται χτισμένο αμφιθεατρικά, σε ύψος άνω των 1000 μ. στη δυτική πλευρά του Μαίναλου, συγκεκριμένα στους πρόποδες της Κλινίτσας, ενώ το περιβάλουν τέσσερις ρεματιές. Πρόκειται για έναν θησαυρό φυσικού κάλους, για όλους αυτούς που απολαμβάνουν τα ταξίδια τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες.about:blank

Φτάνοντας σε αυτό το πετρόκτιστο τόπο, οι περισσότεροι μένουν έκπληκτοι από το θαύμα που αντικρίζουν, ένα χωριό που «κρέμεται» πάνω στο απόκρημνο ύψωμα. Είναι τέτοιος ο πλούτος της, που το 1985 κηρύχθηκε και επίσημα ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός. Περάστε 48 ώρες στα χωριά της ορεινής Αρκαδίας!

Η ιστορία του

«Στεμνίτσα» είναι ένα όνομα φερμένο από τη σλάβικη διάλεκτο που σημαίνει «δασώδης» και αντικατέστησε το αρχικό και αρχαίο όνομα «Ύψους» που είχε η περιοχή μέχρι και τον 7ο αιώνα μ.Χ. Για πολλούς αιώνες η Στεμνίτσα ήταν ένα πέρασμα για λαούς.

Η ακμή της ήρθε με την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν εύπορες οικογένειες αναζήτησαν εκεί το καταφύγιό τους, μακριά από τον κατακτητή, μίας και ήταν ένα αρκετά δυσπρόσιτο μέρος εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

Πετρόκτιστο σοκάκι στη Στεμνίτσα

Ο ξενώνας

Gartagani Guest House 

Το Gartagani Guest House βρίσκεται στη Στεμνίτσα, μόλις 250 μέτρα από το κέντρο του χωριού, και προσφέρει φιλικά προς τα κατοικίδια καταλύματα και δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους. Στις εγκαταστάσεις παρέχεται δωρεάν ιδιωτικός χώρος στάθμευσης. Στο κατάλυμα λειτουργεί 24ωρη ρεσεψιόν.Η άλλη πλευρά της Ηπείρου που πρέπει να ανακαλύψεις!

Αυτός ο ξενώνας προσφέρει άμεση πρόσβαση στις πίστες του σκι, χώρο αποθήκευσης εξοπλισμού σκι και δωρεάν ποδήλατα. Στη γύρω περιοχή μπορείτε να απολαύσετε διάφορες δραστηριότητες, όπως σκι και ιππασία.

Η Βυτίνα και η Δημητσάνα απέχουν 15χλμ. και 6χλμ. αντίστοιχα από το Gartagani Guest House. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας, σε απόσταση 78χλμ. από το Gartagani Guest House.

Η τοποθεσία αρέσει ιδιαίτερα σε ζευγάρια – τη βαθμολόγησαν με 9,3 για ταξίδι δύο ατόμων.

Δείτε περισσότερα για τον ξενώνα εδώ www.gartagani.gr

Δείτε τις φωτογραφίες

Κάντε ένα μίνι tour στην Στεμνίτσα

Ιστορική κωμόπολη της Γορτυνίας με πετρόχτιστα σπίτια, η Στεμνίτσα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του ελατοσκέπαστου Mαινάλου, σε υψόμετρο 1.100. Στην αρχαιότητα πρέπει να υπήρχε στην περιοχή η πολίχνη Υψούς, για την οποία δεν είναι γνωστά παρά ελάχιστα στοιχεία.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Στεμνίτσα (τοπωνύμιο σλαβικής προέλευσης) ιδρύθηκε το 12ο αιώνα, αλλά οργανωμένος οικισμός άρχισε να γίνεται από το 16ο αιώνα.

Το κεφαλοχώρι γνώρισε ιδιαίτερη ακμή επί Τουρκοκρατίας (κυρίως από το 17ο αιώνα), όταν ανέπτυξε αξιόλογη βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα. Στεμνιτσιώτες τεχνίτες και έμποροι εργάζονταν στα Επτάνησα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Μόσχα κ.α. Μάλιστα, η Στεμνίτσα υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο παραδοσιακής μεταλλοτεχνίας σε όλη την Πελοπόννησο (ονομαστές ήταν οι στεμνιτσιώτικες καμπάνες).

Στεμνίτσα, πλατεία

Το 1790 ιδρύθηκε εδώ το «Ελληνικό Σχολείο», όπου δίδαξαν και διδάχθηκαν σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι.

Ήπειρος: Μυθικές λίμνες, εντυπωσιακά φαράγγια, ποτάμια και καταρράκτες, τοπία σαν βγαλμένα από παραμύθι

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Στεμνίτσας προκαλούν δικαιολογημένα το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου και η ιστορική μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής. Σώζονται το καθολικό της μονής, χτισμένο κατά τους Ύστερους Βυζαντινούς Χρόνους και τοιχογραφημένο το 17ο αιώνα, και κελί, που αποτέλεσε στα τέλη Μαΐου του 1821 έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία αποτελούν, επίσης, οι ναοί των Τριών Ιεραρχών, με τοιχογραφίες του 1715, της Παναγίας της Μπαφέρως ή του Μπαφέρου, με τοιχογραφίες 17ου αιώνα, του Αγίου Νικολάου, με τοιχογραφίες 16ου αιώνα, του Προφήτη Ηλία, με τοιχογραφίες 17ου αιώνα, και του Αγίου Παντελεήμονα, με τοιχογραφίες 17ου αιώνα.Τrip ideas: Τα πιο «hot» χωριά δύο ώρες από την Αθήνα για την ιδανική εκδρομή!Φλώρινα: Ο Τάσος Δούσης ανακάλυψε τον καλύτερο ξενώνα στην Ελλάδα, που έχει βαθμολογία Άριστα 10! Αληθινό διαμάντι σε ένα μαγευτικό χωριό…

Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας και το Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτσας φανερώνουν την πολιτισμική ταυτότητα και υποστηρίζουν την πολιτιστική συνέχεια του φημισμένου οικισμού της Γορτυνίας.

Tο Λαογραφικό Μουσείο, που ίδρυσαν το 1985 ο Γιάννης και η Eιρήνη Σαββοπούλου, στεγάζεται σε τριώροφο αρχοντικό του 18ου αιώνα (πρώην οικία Γεωργίου Xατζή). Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αναπαραστάσεις εργαστηρίων παραδοσιακών επαγγελμάτων (χρυσικού κ.ά.), αναπαράσταση του εσωτερικού στεμνιτσιώτικου σπιτιού, μεταβυζαντινές εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, όπλα του Aγώνα, έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής, κεντήματα, υφαντά, παραδοσιακές φορεσιές κ.ά. Βλόγγος Αρκαδίας: Γνωρίστε το “μπαλκόνι” της κεντρικής Πελοποννήσου!

Στεμνίτσα, βόλτα στο χωριό

Στην ευρύτερη περιοχή της Στεμνίτσας βρίσκεται ο ποταμός Λούσιος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ έλουσαν (εξ ου και το όνομα του ποταμού) το μικρό Δία οι Νύμφες, όταν τους τον παρέδωσε η Ρέα, για να τον προστατεύσει από τον Κρόνο.

Οι μονές και τα ασκητήρια, τα πέτρινα καλντερίμια και τα γεφύρια, το φαράγγι του ποταμού με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα συνθέτουν ένα σύνολο εξαιρετικής ομορφιάς.

Στο φαράγγι του Λούσιου, πάνω σε απόκρημνους βράχους, είναι χτισμένη η Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Ιδρύθηκε κατά πάσαν πιθανότητα στα τέλη του 16ου αιώνα. Το καθολικό φέρει αξιόλογες εικόνες. Η μονή διαθέτει σημαντική βιβλιοθήκη και εργαστήριο αγιογραφίας.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,131LikesLike
88,997 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ