Μετά το γενικευμένο lockdown 2,5 μηνών, έχει ανακοινωθεί σχεδιασμός από την κυβέρνηση για σταδιακή χαλάρωση ανάλογα τα δεδομένα του κορονοϊού και την πορεία των κρουσμάτων, γι αυτό άλλωστε έγινε και η αρχή την περασμένη Δευτέρα 18/01 με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής με περιορισμούς.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ακολουθεί σε προτεραιότητα η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών της Γ Λυκείου ενώ η συζήτηση που πήγε να ανοίξει για την εστίαση μετατέθηκε στον επόμενο μήνα καθώς όπως φαίνεται ειδικοί και κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι νωρίς για κάποια σχετική εκτίμηση.
Τη Δευτέρα 18/01 ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ για το άνοιγμα και τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ερωτηθείς για την μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε ότι είναι μεταξύ αυτών που θα εξεταστούν άμεσα για την άρση τους και συγκεκριμένα για την λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων καθώς όπως είπε είναι «εποχική δραστηριότητα», προσθέτοντας πως «δεν μπορούν να δουλέψουν αν δεν υπάρχει μετακίνηση από νομό».
«Έχει συζητηθεί» είπε ο κ. Γεωργιάδης, «και σε έναν κάποιο βαθμό αφορά και το υπουργείο Ανάπτυξης για να ανοίξουμε τα χιονοδρομικά κέντρα».
Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι έχει τεθεί το άνοιγμα στο τραπέζι για «να μην χαθεί τελείως η φετινή περίοδος» και κατέληξε σχετικά ότι το θέμα θα συζητηθεί την Παρασκευή 22/01, αύριο δηλαδή. Ωστόσο άλλαξαν χθες τα δεδομένα και τελικά δεν ανοίγουν τα χιονοδρομικά και η ημερομηνία για την συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος -του ανοίγματος τους-, επανατοποθετείτε από αύριο στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς παραμένει ο προβληματισμός για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Από την άλλη και οι εκπρόσωποι του κλάδου της χιονοδρομίας επισημαίνουν ότι ακόμα και αν η επιτροπή των επιδημιολόγων έδινε σήμα ανοίγματος αυτήν την Παρασκευή, δε θα ήταν έτοιμοι να ανοίξουν άμεσα σε διάστημα 2-3 ημερών. Ιδανικός στόχος είναι για τους ίδιους η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αν και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πιο πιθανή θεωρείται η ημερομηνία της 8ης Φεβρουαρίου.
Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA, αναφερθείς ξανά στο ζήτημα της επαναλειτουργίας, του χειμερινού τουρισμού, έκανε λόγο για «κοινωνικό κανιβαλισμό» λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Μου έκανε αρνητική εντύπωση η διάσταση που πήρε το ζήτημα στον Τύπο» και συνέχισε: «Τι να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους (όσους απασχολούνται στον χειμερινό τουρισμό) να πάνε να πνιγούν, να πεθάνουν, να μείνουν άνεργοι; Έχουμε έναν κλάδο, τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν μπορεί να δουλέψει άλλη εποχή» πρόσθεσε. Τόνισε, επί τούτου, ότι το πλάνο για την επαναλειτουργία του χειμερινού τουρισμού εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά «η προτεραιοποίηση γίνεται από την κυβέρνηση. Προσπαθούμε να κρατήσουμε βιώσιμους τους κλάδους που πλήττονται». Ωστόσο, την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή χθες, κάθε άλλη δραστηριότητα πλην των σχολείων μπορεί να περιμένει.
Αντίθετα όταν ρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης για το άνοιγμα της εστίασης, όπως είπε, είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες της εστίασης που δεν βιάζονται να ανοίξουν, καθώς θέλουν να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα υποχρεωθούν λίγο αργότερα να ξανακλείσουν:
«Δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει τη λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν, όταν ανοίξουν, να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα ξανακλείσουν. Η επίσημη άποψη από του κλάδου αυτή ήταν».
Οι προτάσεις των εκπροσώπων του κλάδου
Αναφορικά με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι εκπρόσωποι του κλάδου της χιονοδρομίας στο υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξαν την ύπαρξη πιστοποιητικού που θα επιβεβαιώνει την επίσκεψη των μετακινούμενων από νομό σε νομό σε χιονοδρομικό κέντρο.
«Εφόσον δε βρισκόταν καλύτερη λύση προτείναμε ακόμα και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων αποκλειστικά για χιονοδρόμους και όχι για απλούς εκδρομείς» είπε ο Αλέξανδρος Παπαιωάννου, προπονητής σκι και ιδιοκτήτης σχολής σκι στον Παρνασσό, ενώ για τον προβληματισμό σχετικά με τον συνωστισμό στα εστιατόρια των χιονοδρομικών κέντρων, ο ίδιος είπε πως ο κλάδος δε ζητάει κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση:
«Εφόσον στην πόλη άνοιξαν καταστήματα και ήδη λειτουργεί η εστίαση με take away, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να λειτουργήσει και στο βουνό».
Σε απάντηση τέλος του επιχειρήματος ότι ακόμα και οι Άλπεις είναι κλειστές την περίοδο αυτή, ο κ. Παπαιωάννου απάντησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι επισκέπτες εκεί είναι στην πλειονότητά τους ξένοι τουρίστες, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο αφού το 99% των χιονοδρόμων είναι Έλληνες.
Υπενθυμίζουμε τι ισχύει μέχρι σήμερα για την μετακίνηση από νομό σε νομό
Ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις:
Για εργασία: Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.AEGEAN: Δυνατότητα voucher για τους επιβάτες χωρίς ακύρωση της πτήσης για ταξίδια έως 28/3 – Εξαργύρωση σε επόμενο ταξίδι
Για λόγους υγείας: Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
Για τελετή: που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού)
Για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους: Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας: Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr
- Ασφαλή αεροπορικά ταξίδια: Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί
- Πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός, τι προβλέπεται για την ανεργία στον κλάδο και τα τεράστια ποσά που έχασαν οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες
- Έρευνα: Οι κρατήσεις χτύπησαν “κόκκινο” και για ταξίδια στο εξωτερικό – Ποιοι είναι οι δημοφιλείς προορισμοί το 2021!