Αινιγματική, απόμακρη και αρχοντική. Η Αρναία είναι η “αρχόντισσα” του χειμώνα για τη Χαλκιδική, αφού είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό με πλούσια δάση και τρεχούμενα νερά…
Μπορεί η Χαλκιδική να είναι στο μυαλό μας ως καλοκαιρινός προορισμός, με όμορφες παραλίες και θάλασσες με γαλαζοπράσινα νερά, ωστόσο όσοι γνωρίζουν τα ορεινά χωριά της, ξέρουν καλά πως ο τόπος αυτός είναι πανέμορφος και τον χειμώνα.
Ένα από τα πιο γραφικά χωριά στο βόρειο τμήμα του νομού Χαλκιδικής είναι η Αρναία. Χτισμένη στα 600 μ. υψόμετρο στις πλαγιές του Χολομώντα, κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις. Επί Τουρκοκρατίας λεγόταν Λιαρίγκοβη και ήταν η πρωτεύουσα των περίφημων Μαντεμοχωρίων. Απέχει από τη Θεσσαλονίκη 70 χλμ.
Σημείο – αναφοράς η πλατεία που σφύζει από κίνηση και ακριβώς δίπλα της το καταπράσινο άλσος της Αγ. Παρασκευής, όπου υπάρχει το ομώνυμο εκκλησάκι, μία ταβέρνα και άφθονα ξύλινα τραπέζια και πάγκοι για ξεκούραση. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει το Ιστορικό και Φολκλορικό Μουσείο που στεγάζεται στο Αρχοντικό Ιατρού.
Ένα τοπικό παραδοσιακό προϊόν της Αρναίας είναι η “μουντοβίνα“, δηλαδή τσίπουρο από μέλι! Σε κοντινή απόσταση (συνολικά 15 χλμ. το πολύ), μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Νεοχώρι, το Παλαιοχώρι, τη Μεγάλη Παναγιά ή τα Πυργαδίκια (ψαροχώρι, με φυσικό λιμανάκι στον κόλπο του Αγίου Όρους).
Η Χαλκιδική του χειμώνα! Βόλτα στους άγνωστους καταρράκτες της
Είναι ένας από τους αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς κατά την θερινή περίοδο, ωστόσο η Χαλκιδική αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση και για τους επισκέπτες του χειμώνα, αφού έχει καλά κρυμμένα μυστικά να αποκαλύψει, όπως οι άγνωστοι καταρράκτες της.
Δύο μαγευτικοί καταρράκτες στον δήμο Αρναίας, και συγκεκριμένα κοντά στα ορεινά χωριά της Βαρβάρας και της Ολυμπιάδας, στην τοποθεσία Κηπουρίστρα-Νεροπρίονο προκαλούν των ενδιαφέρον των χειμερινών της επισκεπτών, που απολαμβάνουν το πλούσιο φυσικό της κάλλος τον χειμώνα σε όλο του το μεγαλείο.
6 πανέμορφα χιονισμένα νησιά – Λευκό πέπλο στην παραλία!
Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες της Βαρβάρας
Κρυμμένοι μέσα στην πυκνή βλάστηση, οι δύο καταρράκτες περιστοιχίζονται από ίταμους, σκλήθρα, φλαμουριές, οξιές και άγριες φουντουκιές, καθώς και βράχια με έντονα χρώματα, τα οποία σχηματίζουν ένα είδος πύλης.
Το σημείο ονομαζόταν «του Αγγελούση», ενώ το νερό καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας. O πρώτος καταρράκτης είναι ορατός από ψηλά, ενώ στον δεύτερο θα νιώσετε την ορμή του νερού, ακόμα και το καλοκαίρι.
Η φύση σάς προσκαλεί να περπατήστε προς τους καταρράκτες σε μια σύντομη διαδρομή των 10′ περίπου και διασχίστε τα μικρά ξύλινα γεφυράκια.
Ο τόπος είναι ιδανικός για οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και για τους λάτρεις της πεζοπορίας, που απολαμβάνουν έναν επίγειο παράδεισο που δεν ονομάζεται τυχαία ο Αμαζόνιος της Ελλάδας. Θα το καταλάβετε βλέποντας το ακόλουθο βίντεο…
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr: