Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
19.2 C
Athens
HomeTravelΤο άγνωστο χωριό Τηγάνι που άλλαξε ονομασία και πλέον είναι από τα...

Το άγνωστο χωριό Τηγάνι που άλλαξε ονομασία και πλέον είναι από τα πιο κοσμοπολίτικα θέρετρα της Σάμου!

Από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας γενικότερα αλλά και της Σάμου, είχε στο παρελθόν ένα παράξενο όνομα! Το Τηγάνι άλλαξε ονομασία στο πέρασμα των χρόνων και είναι πλέον διάσημο για τις ομορφιές και την ιστορία αιώνων αλλά και το πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Σάμου!

Η Σάμος ξεχωρίζει για το φυσικό της κάλλος, ενώ διαθέτει μερικά από τα πιο όμορφα χωριά στην ελληνική επικράτεια. Ένα από αυτά και το περίφημο Τηγάνι, όπως λεγόταν κατά το παρελθόν, ενώ σήμερα είναι γνωστό σε όλους με τη σύγχρονη ονομασία του Πυθαγόρειο.

- Advertisement -
Πυθαγόρειο Σάμου παλαιό Τηγάνι

Τόπος καταγωγής του φιλόσοφου Πυθαγόρα, έχει να επιδείξει στους επισκέπτες του πολλές φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα. Κοσμοπολίτικος προορισμός που κάθε καλοκαίρι σφύζει από κίνηση, είναι χτισμένος στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και απέχει 12 χιλιόμετρα από το Βαθύ, την πρωτεύουσα της Σάμου. Έτσι ή αλλιώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθείτε την Σάμο!

Καφέ στο Πυθαγόρειο

Με ιστορία αιώνων & αρχαιολογική αξία

Το χωριό ονομαζόταν Τηγάνι μέχρι το 1955, οπότε και ονομάστηκε Πυθαγόρειο από τη Διεθνή Οργάνωση Πυθαγορείων, προς τιμήν του μεγάλου φιλόσοφου Πυθαγόρα. Το σύγχρονο χωριό κρύβει μεγάλους θησαυρούς για τους λάτρεις της ιστορίας. Πρόκειται για αρχαιότατο οικισμό, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που κατοικήθηκε από τη νεολιθική, τουλάχιστον, περίοδο.

Το Πυθαγόρειο στη Σάμο τη νύχτα

Στη θέση του υπήρχε στην αρχαιότητα το λιμάνι της Σάμου, στο οποίο κάνει αναφορά και ο Ηρόδοτος. Ο ίδιος το αποκαλούσε θαυμαστό έργο στο νησί ενώ ταυτόχρονα θεωρείται το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου. Εκεί, μάλιστα ξεχωρίζει το άγαλμα του Πυθαγόρα, ένα σύγχρονο γλυπτό που απεικονίζει τον φιλόσοφο με το περίφημο θεώρημα του.

Οι 7 παραλίες στη Σάμο που πρέπει να γνωρίσετε

Αρχαία στο Πυθαγόρειο παλιά ονομασία Τηγάνι

Αξίζει να δείτε

– Το άγαλμα του Πυθαγόρα που ατενίζει τη θάλασσα, στη μια άκρη του λιμανιού.
– Τα ερείπια της αρχαίας πόλης όπου διακρίνονται ίχνη του Πολυκράτειου Τείχους της ακρόπολης.
– Την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, δίπλα στον πύργο του Λογοθέτη. Οικοδομήθηκε από το 1831 έως το 1833.
– Το Αρχαιολογικό Μουσείο (στεγάζεται σε σύγχρονο κτίριο στην οδό Πολυκράτη), με 3000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.), από την αρχαία πόλη της Σάμου, που καλύπτουν την περίοδο από την 5η-4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ.
– Το Ευπαλίνειο Όρυγμα.
– Τη Μονή της Παναγίας Σπηλιανής πάνω από το αρχαίο θέατρο, στην είσοδο μεγάλης σπηλιάς. Από το σημείο έχετε έξοχη θέα στην ευρύτερη περιοχή.

Το άγλαμα του Πυθαγόρα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Σάμος, η αρχόντισσα!

Ανήκει στο ανατολικό Αιγαίο και είναι ένας προορισμός που πολλοί επιλέγουν να επισκεφτούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι γνωστή για τα χάλκινα αγάλματα που παρήχθησαν εκεί το 550 π.Χ. ενώ το Ηραίο (παραθαλάσσιος οικισμός) έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σάμος

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βάλετε τη Σάμο στη λίστα των επόμενων ταξιδιών σας, οπότε εμείς σας έχουμε τους καλύτερους για να οργανωθείτε!

  • 1. Η Σάμος έχει παράδοση στο κρασί. Το γλυκό μοσχάτο κρασί του «Νέκταρ» είναι αρκετά γνωστό ενώ όσοι επιλέγουν το νησί, γεύονται και άλλα είδη κρασιού με τα οποία ξετρελαίνονται.
  • 2. Στο νησί θα ανακαλύψεις μοναδικές παραλίες. Κάποιες από αυτές που μπορείς να επισκεφτείς είναι : Ποτάμι, Λιβαδάκι, Glicorisa, Μεγάλο Σεϊτάνι, Σβάλα.
  • 3.Το Σπήλαιο του Πυθαγόρα είναι από τα must-do του νησιού. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Πυθαγόρας επισκεπτόταν το σπήλαιο για να συλλογιστεί. Είναι απλά μοναδικό και δεν πρέπει να το χάσεις.
  • 4. Στην πόλη του νησιού θα ανακαλύψεις μικρά καφέ και μαγαζιά για φαγητό που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.
  • 5. Είναι ένα νησί καταπράσινο και μπορείς να απολαύσεις όμορφες βόλτες στη φύση!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,128LikesLike
88,955 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ