Πόσες φορές έχετε βρεθεί σε εστιατόρια που εν τέλει δεν καλύπτουν τις ανάγκες σας σε γεύση, καθαριότητα ή συμπεριφορά; Υπάρχει τρόπος να καταλάβετε από την αρχή εάν ένα εστιατόριο πληροί όλες τις προϋποθέσεις εκείνες που θα σας κάνουν να μείνετε απόλυτα ευχαριστημένοι και να ξαναέρθετε; Στη συνέχεια δείτε 6 τρόπους για να καταλάβετε ότι ένα εστιατόριο δεν είναι καλό.
Λεπτομέρειες ή και πιο εμφανή “φάουλ” θα σας βοηθήσουν για να δείτε σχεδόν από την άφιξή σας σε ένα εστιατόριο εάν αυτό είναι καλό ή κακό, έτσι ώστε να το αποφύγετε ή την επόμενη φορά να μην το προτείνετε στους φίλους σας. Άλλωστε τα καλύτερα εστιατόρια… φωνάζουν απο την είσοδο κιόλας την αξία τους.
Τι να προσέξετε σε ένα εστιατόριο
Κανείς δεν σας καλωσορίζει στην είσοδο
Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα για ένα εστιατόριο από τοι να καλωσορίζει τους πελάτες του στην είσοδο, γιατί αυτό, πέρα από την ευγένεια, υποδηλώνει και ενδιαφέρον προς τον πελάτη αλλά και καλή λειτουργία του εστιατορίου όσον αφορά στις κρατήσεις. Η έλλειψη αυτού του στοιχείου υποδηλώνει συνήθως κακό σέρβις και σε άλλα πράγματα.
Δεν σας δίνουν το τραπέζι της επιλογής σας χωρίς σοβαρό λόγο
Αν ζητάτε να καθίσετε σε ένα τραπέζι που είναι reserve, τότε καλώς αρνούνται να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας. Εάν, όμως, το εστιατόριο δεν είναι εντελώς γεμάτο και το τραπέζι που θέλετε να καθίσετε είναι διαθέσιμο αλλά και πάλι αρνούνται να σας το δώσουν τότε αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν θέλει να σας εξυπηρετήσει. Ειδικά εάν είστε μόνος και θέλετε να γευματίσετε και το εστιατόριο προτείνει να καθίσετε στο μπαρ για να μην πιάσετε ολόκληρο τραπέζι, αυτό δείχνει μεγάλη αγένεια από μέρους των υπευθύνων.
Αργεί να εμφανιστεί ο σερβιτόρος για την παραγγελία
Μόλις καθίσετε στο τραπέζι ο σερβιτόρος θα πρέπει να εμφανιστεί μέσα στα πρώτα 5 λεπτά, έστω κι αν το εστιατόριο έχει πολύ κόσμο. Πρέπει να σας φέρει νερό και καταλόγους, για να δείξει ότι έχει αντιληφθεί την άφιξή σας και θα εξυπηρετηθείτε άμεσα. Αν βρεθείτε στη δύσκολη θέση να περιμένετε πάνω από ένα τέταρτο, μην μπείτε στη διαδικασία να περιμένετε περισσότερο χρόνο, γιατί το σέρβις του εν λόγω εστιατορίου είναι κακό.
Οι κατάλογοι είναι βρόμικοι και γεμάτοι λεκέδες
Σίγουρα σας έχει συμβεί να βρεθείτε σε εστιατόρια και μόλις φτάσει ο κατάλογος να είναι φουλ στους λεκέδες και στις λαδιές, πράγμα που δηλώνει αδιαφορία αλλά, το σημαντικότερο, κακή υγιεινή. Σκεφτείτε, λοιπόν, εάν δείτε μια τέτοια εικόνα στο μενού πόσο πιθανό είναι η κουζίνα του συγκεκριμένου εστιατορίου να είναι καθαρή αλλά και η τουαλέτα του – ειδικά τώρα με την πανδημία η καθαριότητα είναι το Α και το Ω σε ένα εστιατόριο.
Είστε οι μοναδικοί πελάτες
Ένα εστιατόριο άδειο σημαίνει πολλά. Από το γεγονός ότι το φαγητό του μπορεί να είναι χάλια, το σέρβις κακό και η συμπεριφορά του προσωπικού αγενής. Και δεν μιλάμε βέβαια για κάποιο μαγαζί σε ερημικό σημείο, που μπορεί εν μέρει να δικαιολογηθεί, αλλά για εστιατόριο κεντρικό, που αν εσείς και η παρέα σας είστε οι μόνοι πελάτες, τότε κάτι σημαίνει αυτό.
Τεράστιος κατάλογος, χωρίς προσανατολισμό
Αν πιάσετε στα χέρια σας τον κατάλογο και… χαθείτε στις προτάσεις του, αυτό δεν είναι και τόσο καλό. Οι μακροσκελείς κατάλογοι, που πλησιάζουν ή ξεπερνούν τις 100 προτάσεις φαγητών είναι ύποπτοι και καλά θα κάνετε να προβληματιστείτε. Πόσο φρέσκα μπορεί να είναι τόσα πολλά και διαφορετικά πιάτα κάθε μέρα αλλά και πόσο προσωπικό δουλεύει στην κουζίνα για να τα ετοιμάσει; Επιπλέον, η ειδίκευση σε ένα εστιατόριο σημαίνει κιόλας πως γνωρίζουν καλά την κουζίνα και τα πιάτα που υπηρετούν.
Χρυσοί Σκούφοι 2020: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας!
Απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι 2020 στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, σε μια λαμπερή τελετή τη Δευτέρα στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Συνολικά 28 εστιατόρια βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο… Δείτε ποια είναι αυτά!
Ξεκινώντας, το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι θριάμβευσε για άλλη μια χρονιά, διατηρώντας την πρωτιά ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Μάλιστα διατήρησε την απόσταση του ενός βαθμού από τα επόμενα τέσσερα εστιατόρια που βρέθηκαν στη δεύτερη θέση, το «Botrini’s», τη «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside», καθώς και το «Fresco» στο Sani Resort στη Χαλκιδική. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «Botrini’s», «Σπονδή» και «Varoulko Seaside» διαθέτουν και αστέρια Michelin!
Συνολικά 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ η εστιατορική άνθιση σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς πιστοποιήθηκε για μια ακόμη φορά με τρεις νέες εισόδους εστιατορίων της Σαντορίνης (Element, Lauda και Petra). Τη τετράδα των νέων εισόδων συμπληρώνει το Salonica Restaurant της Θεσσαλονίκης.
Χρυσοί Σκούφοι 2020: Αναλυτικά τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας
- Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 – δύο σκούφοι
- Botrini’s, Αθήνα, 16/20 – ένας σκούφος
- Fresco, Χαλκιδική, 16/20 – ένας σκούφος
- Σπονδή, Αθήνα, 16/20 – ένας σκούφος
- Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 – ένας σκούφος
- Hytra, Αθήνα, 15,5/20 – ένας σκούφος
- Lauda, Σαντορίνη, 15,5/20 – ένας σκούφος
- Lycabettus, Σαντορίνη, 15,5/20 – ένας σκούφος
- Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,5/20 – ένας σκούφος
- Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 – ένας σκούφος
- Noble , Ρόδος, 15,5/20 – ένας σκούφος
- Patio, Αθήνα, 15,5/20 – ένας σκούφος
- Premiere, Αθήνα, 15,5/20 – ένας σκούφος
- Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 – ένας σκούφος
- Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 – ένας σκούφος
- Τudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 – ένας σκούφος
- Aleria, Αθήνα, 15/20 – ένας σκούφος
- Calypso, Κρήτη, 15/20 – ένας σκούφος
- CTC, Αθήνα, 15/20 – ένας σκούφος
- Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 – ένας σκούφος
- Elements Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 – ένας σκούφος
- GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 – ένας σκούφος
- Grandma’s, Ίος, 15/20 – ένας σκούφος
- Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 – ένας σκούφος
- Ovac, Σαντορίνη, 15/20 – ένας σκούφος
- Petra Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 – ένας σκούφος
- Salonica Restaurant, Θεσσαλονίκη, 15/20 – ένας σκούφος
- Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 – ένας σκούφος
Φέτος όμως o θεσμός των Χρυσών Σκούφων καθιέρωσε και μια σημαντική καινοτομία, δημιουργώντας ένα ακόμη επίπεδο βράβευσης μετά τα τρία που ήδη υφίσταντο: «Τρεις Χρυσοί Σκούφοι» (επίπεδο που δεν το έχει κατακτήσει κανένα εστιατόριο στα 27 χρόνια του θεσμού), «Δύο Χρυσοί Σκούφοι» και «Ένας Χρυσός Σκούφος». Από φέτος καθιερώνεται και ένα τέταρτο επίπεδο στην κλίμακα βράβευσης, με την τιμητική διάκριση Top Notch στα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση ποιοτικών υλών, αλλά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. Ουσιαστικά πρόκειται για εστιατόρια που έχουν βαθμολογηθεί από 14,25/20 έως και 14,90/20. Για το 2020 με τη διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν 39 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα.
Top Notch εστιατόρια 2020:
- L’ Abreuvoir, Αθήνα
- Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη
- Ανδρέας, Σέρρες
- Baos, Μύκονος
- Beef Bar, Μύκονος
- Bill & Coo, Μύκονος
- La Bouillabaisse, Κρήτη
- Bubo, Χαλκιδική
- Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη
- Cabbanes, Μύκονος
- Clochard, Θεσσαλονίκη
- Five Senses, Ρόδος
- Flame, Πύλος
- Grada Nuevo, Θεσσαλονίκη
- Ηλιοβασίλεμα, Σύρος
- J-Tree, Κρήτη
- Jackie O Beach, Μύκονος
- Kamares by Spondi, Χαλκιδική
- Kooc Taverna Secrets, Πύλος
- Κρητικός, Κάντζα Αττικής
- Μαραθιά, Τήνος
- Maraveal, Γλυφάδα Αττικής
- Μαρίνα, Χαλκιδική
- Micrasia Restaurant, Μύκονος
- Milos Estiatorio, Αθήνα
- Mr Pug, Μύκονος
- Νaos, Σαντορίνη
- Nikkei, Αθήνα
- Old Mill, Κρήτη
- Παπαϊωάννου, Αθήνα
- Santoro, Σαντορίνη
- Sense, Αθήνα
- Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
- Travolta, Αθήνα
- Vezené, Αθήνα
- ΦΒΚ – Φαγητό Βίου Κυβερνήτης, Αθήνα
- Water Restaurant, Χαλκιδική
- Yacht Club, Κρήτη
- Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr