Ταξίδι και φαγητό συνδυάζονται αρμονικά, αφού κάθε χώρα του κόσμου έχει τα δικά της πιάτα να προτείνει. Ποια χώρα, όμως, έχει την καλύτερη κουζίνα στον κόσμο και σε ποια σειρά τοποθετείται η ελληνική κουζίνα; Από το 1 έως το 10, οι καλύτερες κουζίνες του κόσμου έχουν φαγητά που πρέπει κάποιος να δοκιμάσει εάν τις επισκεφθεί και άλλα που καλό θα ήταν να αποφύγει, έστω κι αν είναι “διάσημα” σε μερικές περιπτώσεις.
Η λίστα με τις 10 καλύτερες κουζίνες του κόσμου
10. ΗΠΑ
Τα περισσότερα φαγητά στις ΗΠΑ έχουν καταγωγή από άλλες χώρες. Η πίτσα, ιταλική, οι τηγανητές πατάτες από το Βέλγιο. Τα μπέργκερ από τη Γερμανία. Όμως, η αμερικανική κουζίνα έχει βελτιωθεί ενώ υπάρχουν και πολλά κλασικά πιάτα, όπως τα clam chowder (είδος σούπας με πατάτες) και σαλάτα Cobb (με κοτόπουλο, αβγό, αβοκάντο, ντομάτα).
9. Μεξικό
Η κουζίνα της χώρας έχει τα πάντα και δεν θα βαρεθείτε ποτέ. Ανάμεσα στα enchiladas και τα tacos, τα helados και τα quesadillas θα βρείτε αυτό που σας αρέσει. Επίσης φημίζεται για τις διατροφικές υπερτροφές, με το αβοκάντο, τα φασόλια, τις σοκολάτες και το τσίλι να είναι πρώτα στη λίστα ως πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
8. Ταϊλάνδη
Το φαγητό του δρόμου στην Ταϊλάνδη είναι πραγματικό… αξιοθέατο. Ο συνδυασμός τόσων πολλών βοτάνων και μπαχαρικών σε κάθε πιάτο παράγει πολύπλοκες γεύσεις που συνδυάζονται όμως αριστοτεχνικά. Με επιρροές από την Κίνα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και τη Μιανμάρ, η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι χάρμα οφθαλμών και γεύσης.
7. Ελλάδα
Το ταξίδι και το φαγητό στην Ελλάδα έχουν πολλές κοινές συνισταμένες, αφού εντυπωσιάζουν με κάθε τρόπο. Όπως η καταγάλανη θάλασσα και οι αρχαιότητες, έτσι και οι ελιές της Καλαμάτας, το τυρί φέτα, οι πολύχρωμες σαλάτες και τα ψητά κρέατα, είναι όλα μέρος ενός φανταστικού καρτποστάλ. Το μυστικό; Το ελαιόλαδο είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη προσφορά της Ελλάδας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρασκευάζουν τα φαγητά τους, προτείνοντας τη μεσογειακή διατροφή. Επιπλέον, η ελληνική κουζίνα και όλα τα νόστιμα πιάτα της παραπέμπουν γευστικά στην αρχαία Ελλάδα, όπως για παράδειγμα οι ντολμάδες αλλά και οι φακές-σούπα!
6. Ινδία
Με πλήθος μπαχαρικών σε κρέατα και λαχανικά, η ινδική κουζίνα έχει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Το ίδιο μπαχαρικό μπορεί να μπει στα αλμυρά και γλυκά πιάτα ή μερικές φορές να καταναλωθεί μόνο του – ο σπόρος μάραθου απολαμβάνεται ως πεπτικό βοήθημα που αναζωογονεί το τέλος του γεύματος. Τα θαλασσινά επίσης χρησιμοποιούνται σε πολλά λαχταριστά πιάτα, ενώ η χορτοφαγική διατροφή είναι πολύ συνηθισμένη στην Ινδία.
5. Ιαπωνία
Οι Ιάπωνες εφαρμόζουν την ίδια ακρίβεια στο φαγητό τους όπως και στην τεχνολογία. Σούσι και ramen έχουν την τιμητική τους στο σπίτι ή στα εστιατόρια, συνδυασμένα με ρύζι και λαχανικά, ενώ και στα γλυκά έχουν πρωτότυπες γεύσεις, με αφρώδη γλυκά και δροσερά επιδόρπια φρούτων που μένουν αξέχαστα. Γενικά είναι αδύνατο να φάει κάποιος άσχημα στην Ιαπωνία.
4. Ισπανία
“Ας φάμε και να πιούμε, μετά να κοιμηθούμε, μετά να δουλέψουμε για δύο ώρες και μετά να φάμε και να πιούμε”, είναι η φιλοσοφία της Ισπανίας γύρω από το φαγητό και η γαστρονομική της κουλτούρα. Οι Ισπανοί τρώνε όλη μέρα σνακ, και ενδιάμεσα τα βασικά μεγάλα γεύματα, δίνοντας έμφαση στα περίφημα tapas. Από τους καρπούς της Μεσογείου και τις νότες του σαφράν και του κύμινου μέχρι τα τρελά μοριακά πειράματα του Ferran Adria, η ισπανική κουζίνα είναι διαχρονική αλλά και πρωτοποριακή.
3. Γαλλία
Εάν είστε ένας από αυτούς που δεν τους αρέσει να τρώει επειδή “υπάρχουν περισσότερα πράγματα να κάνεις στη ζωή από το φαγητό” – επισκεφτείτε το Παρίσι. Τα μεσημεριανά διαλείμματα δύο ωρών για γεύματα τριών πιάτων είναι αυστηρά. Πολλοί Γάλλοι επιλέγουν διακοπές δύο εβδομάδων και επικεντρώνονται στην εξερεύνηση των συνδυασμών κρασιών και τυριών σε όλη τη χώρα. Και μην ξεχνάμε πως η Γαλλία είναι η γενέτειρα των αστεριών Michelin!
2. Κίνα
Οι άνθρωποι στην Κίνα χαιρετούν ο ένας τον άλλον με την φράση “Δεν έχετε φάει ακόμα;”, οπότε καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει το φαγητό για τη χώρα αυτή. Εδώ μπορεί κάποιος να φάει μέχρι και 12 φορές τη μέρα. Οι τοπικές κουζίνες της Κίνας είναι τόσο ποικίλλες, που είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι προέρχονται από το ίδιο έθνος. Λαχανικά, κρεατικά, όσπρια, όλα αναμειγνύονται στα πιο περίεργα και νόστιμα πιάτα.
1. Ιταλία
Το ιταλικό φαγητό είναι από τα πλέον διάσημα ανά τον κόσμο, υγιεινό, γευστικό και λαχταριστό. Από την πίτσα και τις μακαρονάδες, μέχρι τα ωριμασμένα ζαμπόν και τα υπέροχα τυριά, όλα μαζί συνθέτουν μια αρωματική και γευστική κουζίνα. Επιπλέον, η απλότητα ενός πιάτου είναι αυτή που το απογειώνει. “Πάρτε λίγα ζυμαρικά, ελαιόλαδο, σκόρδο, μια ντομάτα ή μια φέτα μπέικον και έχετε ένα υπέροχο πιάτο”, λένε οι γείτονές μας. Η ιταλική κουζίνα είναι μια συλλογή από πεντανόστιμα φαγητά, φαγητά όλων των ανθρώπων! Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στα 10 πιο super πιάτα της ιταλικής κουζίνας!
Τα 10 πιο super πιάτα της ιταλικής κουζίνας
Τα ζυμαρικά και η λαχταριστή πίτσα είναι συνώνυμα της ιταλικής κουζίνας. Αλλά οι ιταλικές σπεσιαλιτέ δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Δημιουργήστε το δικό σας «ρωμαϊκό γεύμα» με 4-5 πιάτα, που ξεκινούν με ένα antipasto (ορεκτικό), πρώτο (ζυμαρικά) και δεύτερο (κρέας ή ψάρι) πιάτο, επιδόρπιο και ποτό και απολαύστε την ιταλική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο.
Pasta Carbonara
Αν και λανθασμένα θεωρείται η κρεμώδης μακαρονάδα με μπέικον, στην πραγματικότητα, η αυθεντική συνταγή της καρμπονάρα σνομπάρει την κρέμα γάλακτος. Ένας συνδυασμός ωμού αυγού με μπέικον και ελάχιστο λευκό κρασί δημιουργεί ένα αποτέλεσμα ακαταμάχητο που ταιριάζει άψογα με τα σπαγγέτι. Μην διανοηθείτε να μην δοκιμάσετε τουλάχιστον ένα πιάτο καρμπονάρα στην Ιταλία…
Κοτόπουλο parmigiana
Ένα κλασικό ιταλικό πιάτο που αγαπούν πολύ οι ντόπιοι. Παραδοσιακά φτιάχνεται με φιλέτο κοτόπουλο παναρισμένο και τηγανισμένο, περιχυμένο με σάλτσα ντομάτας και στη συνέχεια πασπαλισμένο με παρμεζάνα που λιώνει από πάνω.
Fettuccine alfredo
Η alfredo είναι μία από τις πιο βαριές ιταλικές σάλτσες. Είναι κρεμώδης και κολλά ιδανικά επάνω στα ζυμαρικά, ειδικά τα fettuccini. Τα αυθεντικά ζυμαρικά alfredo φτιάχνονται με βούτυρο και παρμεζάνα και αποτελούν ένα από τα παλιότερα και πιο νόστιμα ιταλικά πιάτα. Αν και στο εξωτερικό είναι ευρέως γνωστό αυτό το πιάτο, στην Ιταλία πιθανώς να μην το συναντήσετε με αυτό το όνομα, αλλά ως «pasta al burro e parmigiano».
Pizza Margherita
Είναι η πιο παραδοσιακή ιταλική πίτσα. Με λεπτή και τραγανή ζύμη, με σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και μπόλικη μοτσαρέλα. Κάθε οικογένεια στην Ιταλία έχει και τη δική της σος ντομάτας. Μπορεί να μοιάζει κάπως φτωχό και βαρετό πιάτο, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η απλότητά του είναι και το μεγάλο του ατού. Μετά από αυτή θα θέλετε όλες οι πίτσες να είναι έτσι…
Lasagna
Τα lasagna φούρνου είναι ένα επίσης εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο στην Ιταλία. Μεγάλα φύλλα ζυμαρικών, τα πραγματικά lasagna δηλαδή, τοποθετούνται σε στρώσεις σε μεγάλο πυρέξ και ενδιάμεσα πέφτει άφθονος κιμάς, ψιλοκομμένο λουκάνικο, ρικότα, σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Όλα αυτά λιώνουν στον φούρνο και κάνουν τα σάλια μας να τρέχουν…
Γαρίδες diavolo
Η λέξη diavolo στο συγκεκριμένο πιάτο μαρτυρά και την πικάντικη γεύση της κόκκινης σάλτσας του, από το σκόρδο και το κόκκινο πιπέρι (μπούκοβο). Μέσα στην καυτερή αυτή σάλστα, κολυμπούν μεγάλες γαρίδες και το μίγμα σερβίρεται συνήθως, επάνω σε ένα βουνό από σπαγγέτι. Μμμμμ…
Risotto
Risotto θα βρείτε σε πολλά μέρη της Ιταλίας, αλλά το καλύτερο θα το γευθείτε στην Βενετία. Ένα πλούσιο χυλωμένο Risotto με μανιτάρια ή θαλασσινά είναι η τοπική σπεσιαλιτέ.
Gelato
Το gelato είναι το ιταλικό παγωτό. Θα βρείτε αμέτρητες gelaterias σε όλη τη χώρα και θα απολαύσετε μπάλες παγωτού σε κυπελάκι ή χωνάκι. Το gelato έχει πιο μαλακή υφή από το κλασικό παγωτό και έχει διαφορετικά συστατικά. Στη Νότια Ιταλία ανακάλυψαν μάλιστα και το sorbet, ενώ το κλασικό gelato θα το βρείτε στην καλύτερη εκδοχή του στα βόρεια της χώρας. Διαλέξτε ανάμεσα στις δεκάδες διαφορετικές γεύσεις του και απολαύστε το.
Tiramisu
Όπως και το gelato, έτσι και το Tiramisu βγαίνει σε πολλά διαφορετικά στιλ και μεγέθη. Το παραδοσιακό Tiramisu είναι στρώσεις σαβαγιάρ και κρέμας από μασκαρπόνε, αλλά σε πολλά μέρη θα το βρείτε σερβιρισμένο σε ποτήρια με μία μόνο στρώση από σαβαγιάρ και κρέμα από πάνω, αλλά και σε διάφορες άλλες εκδοχές.
Espresso
Και τέλος, όλα αυτά τα πεντανόστιμα γεύματα κλείνουν με έναν και μοναδικό τρόπο: με ένα αρωματικό σκέτο espresso σε κάποιο espresso bar, στα όρθια. Και καλή όρεξη!
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr