Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
17.6 C
Athens
HomeTravel NewsΑνησυχία για τον κορονοϊό στην Αττική - Δείτε ποιες είναι οι "κόκκινες"...

Ανησυχία για τον κορονοϊό στην Αττική – Δείτε ποιες είναι οι “κόκκινες” περιοχές

Μεγάλη ανησυχία φαίνεται να προκαλεί στους ειδικούς ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική. Ήδη από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού στον πληθυσμό. Χθες καταγράφηκαν 174 κρούσματα στην Αττική, ενώ η καθημερινή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Ποιες είναι οι “επικίνδυνες” ομάδες

Οι δυο ομάδες που προβληματίζουν τους ειδικούς είναι:

- Advertisement -
  • οι μετανάστες, οι οποίοι ζουν πολλά άτομα μαζί και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τηρήσουν τους υγειονομικούς κανόνες,
  • και οι ηλικιωμένοι, που, όπως προκύπτει, κολλούν από μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία μετακινούνται, εργάζονται, ταξιδεύουν κι έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Ποιες περιοχές βρίσκονται “στο κόκκινο”

Οι περιοχές της Αττικής με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο είναι:

  • τα Σεπόλια
  • το Περιστέρι
  • τα Πετράλωνα
  • η Αττική

Μεγάλη εστία μετάδοσης θεωρούνται επίσης τα μέσα μεταφοράς, ενώ σύμφωνα με Αμερικανική μελέτη η κύρια εστία μετάδοσης κορονοϊού είναι τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Ποια τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έθεσε την περασμένη Δευτέρα σε εφαρμογή τα ακόλουθα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν για 14 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 4 Οκτωβρίου:

  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

Επιπλέον, για τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 65 ετών που θεωρούνται πιο ευάλωτα στον κορονοϊό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει:

  1. Περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τις επόμενες 14 ημέρες
  2. Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος
  3. αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  4. Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τι ισχύει στην εργασία:

Για την προστασία των εργαζομένων ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός δίωρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
  • Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβεβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Τι ισχύει για τη διασκέδαση

Πολλά είναι κι όσα αλλάζουν στον τομέα της διασκέδασης και ψυχαγωγίας στην Αττική για τις επόμενες 14 ημέρες, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις συναυλίες, τα θέατρα και τους κινηματογράφους. Αναλυτικά, τίθενται σε εφαρμογή τα παρακάτω μέτρα:

νέα μέτρα κορονοϊός αθήνα γυναίκα με μάσκα
  • Θεσπίζεται όριο πληρότητας 60% σε θεατρικές κι άλλες παραστάσεις και θερινούς κινηματογράφους σε ανοιχτούς χώρους
  • Δεν επιτρέπονται οι συναυλίες και οι προβολές σε κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας
  • Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή παραστάσεων σε κλειστούς χώρους
  • Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως αποτυπώνονται στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.
  • Για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν αποτυπωθεί στην κοινή εγκύκλιο των Γενικών Γραμματέων Πολιτισμού και Σύγχρονου Πολιτισμού. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων στους χώρους αυτούς με τη συμμετοχή περισσότερων των εννέα ατόμων.
  • Για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν ήδη αποτυπωθεί στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.
Μάσκες σε καφετέρια

Όσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η λειτουργία τους απαγορεύεται από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, ενώ σε κάθε τραπέζι απαγορεύεται να κάθονται πάνω από 6 άτομα. Ο περιορισμός της ώρας ισχύει και για τους χώρους διεξαγωγής εκδηλώσεων (π.χ. κτήματα γάμων). Επίσης, τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν στις 10 το πρωί με τη μάσκα να είναι υποχρεωτική σε πελάτες και υπαλλήλους. Το ίδιο ισχύει και για τις λαϊκές αγορές, με τους πάγκους να πρέπει να βρίσκονται σε 3 μέτρα απόσταση και με συμμετοχή του 50% των πωλητών.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,078LikesLike
88,732 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ