Την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της αντιμετωπίζει η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, η πανδημία του κορονοϊού έπληξε σημαντικά τις αεροπορικές εταιρείες αφενός γιατί ο φόβος των επιβατών ήταν και παραμένει σημαντικός παράγοντας και αφετέρου οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποτελούν ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα.
Μπορεί πλέον να εκτελούνται κανονικά οι πτήσεις και να λειτουργούν τα αεροδρόμια αλλά οι μάσκες όπως και οι αποστάσεις θυμίζουν ότι ο πλανήτης εξακολουθεί να βάλλεται από τον Covid-19 ενώ ο φόβος των επιβατών βασισμένος στο γεγονός ότι τα αεροσκάφη είναι περιορισμένοι χώροι, όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι για αρκετές ώρες, δημιουργούν την ιδέα ότι το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι επικίνδυνο.
Ωστόσο, πολλοί είναι οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες που υποστηρίζουν ότι τα αεροσκάφη είναι περισσότερο ασφαλή από οποιονδήποτε αντίστοιχο δημόσιο μέσο και ότι η πιθανότητα μόλυνσης τόσο των επιβατών όσο και του πληρώματος είναι σχετικά μικρές και ο η κινδυνολογία αβάσιμη.
Την άποψη αυτή ενισχύει η περίπτωση της πτήσης από τις ΗΠΑ προς την Ταιβάν τον Μάρτιο, όπου παρόλο που 12 επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, οι υπόλοιποι 328 επιβάτες της πτήσης δεν φαίνεται να μολύνθηκαν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις επιβατών που νοσούν και μεταδίδουν τον ιό στους υπόλοιπους ταξιδιώτες ή και στο πλήρωμα, ωστόσο τα ποσοστά είναι χαμηλά.
Ποια εξήγηση δίνουν οι ειδικοί για αυτό;
- Ένας παράγοντας για το φαινομενικά χαμηλό επίπεδο επικινδυνότητας είναι ότι ο αέρας στο αεροπλάνο ανανεώνεται κάθε 3 λεπτά χάρη στα φίλτρα (HEPA) που υπάρχουν στα κλιματιστικά και είναι σχεδιασμένα να παγιδεύουν το 99.99% των σωματιδίων.
- Οι κενές θέσεις ανάμεσα στους επιβάτες αποτελεί ακόμη έναν λόγο, καθώς τα καθίσματα αποτελούν ένα είδος εμπόδιου της μετάδοσης του ιού. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες στατιστικά τα καθίσματα που βρίσκονται στο παράθυρο είναι πιο ασφαλή από τα μεσαία ή αυτά του διαδρόμου.
- Παράλληλα έχουν εφαρμοστεί από τις αεροπορικές εταιρείες αυστηρά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες, όπως το online check in, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, έλεγχος της θερμοκρασίας τους, εντατικός καθαρισμός της καμπίνας του αεροσκάφους και περιορισμένη κίνηση των επιβατών κατά τη διάρκεια της πτήσης.
- Πολλές αεροπορικές εταιρείες μάλιστα ερευνούν περαιτέρω τρόπους βελτίωσης της ασφάλειας, υποχρεώνοντας τους επιβάτες να ζητούν άδεια για τη χρήση της τουαλέτας, ενώ έχουν μειώσει την υπηρεσία του φαγητού ή του ποτού για να περιορίσουν την επαφή των επιβατών με το πλήρωμα.
- Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο χώρος του αεροσκάφους είναι ένα πολύ πειθαρχημένο περιβάλλον, αφού επιβάτες συμμορφώνονται εύκολα στις υποδείξεις του πληρώματος κάτι που το καθιστά ίσως και το πιο ασφαλές μεταφορικό μέσο, κάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης μηδαμινές.
Πηγή Airnews.gr
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr