Σηµαντικότατο εµπορικό και βιοµηχανικό κέντρο της χώρας, ο Πειραιάς αποτελεί σήµερα τον µεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση λιµένα της Ευρώπης, καθώς πλήθος ταξιδιωτών εξυπηρετούνται από το λιµάνι του, για να ταξιδέψουν στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, ενώ είναι και σηµαντικός προορισµός για κρουαζιερόπλοια της Μεσογείου.
Ακόµη κι αν το λιµάνι χρησιµοποιείται από κάποιους µόνο ως σταθµός για το ταξίδι τους, το γεγονός αυτό αποτελούσε ανέκαθεν «τονωτική ένεση» για την επιχειρηµατικότητα και την αγορά στην ευρύτερη περιοχή του λιµανιού. Από την άλλη, είναι πάρα πολλοί εκείνοι που εργάζονται στις πολλές ναυτιλιακές και µη επιχειρήσεις του Πειραιά από κάθε µέρος της Αθήνας, ενώ πολλοί επίσης είναι εκείνοι που θα έρθουν για τη βόλτα τους και για να αναπνεύσουν θαλασσινό αέρα, να πιούν τον καφέ τους, να ψωνίσουν, να πάνε θέατρο και πολλά πολλά ακόµη!
Εδώ συγκεντρώσαμε κάποια από τα ονειρεμένα σημεία του Πειραιά περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, για μαγευτικές βόλτες, και instagram post!
Μικρολίμανο
Το Μικρολίµανο, σήµα κατατεθέν του Πειραιά, θα αλλάξει τελείως πρόσωπο µε τη ριζική ανάπλαση το 2020, µε σκοπό να γίνει πιο φιλικό σε κατοίκους και επισκέπτες. Στα σχέδια της δηµοτικής αρχής Πειραιά εντάσσεται και η ανάπλαση της περιοχής από την ακτή Δηλαβέρη έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, προκειµένου να δηµιουργηθεί µια ενιαία ζώνη µε χώρους περιπάτου, πρασίνου και ποδηλατοδρόµους.
Μεταξύ άλλων το σχέδιο ανάπλασης προβλέπει κατεδαφίσεις παράνοµων κατασκευών ώστε να δηµιουργηθεί ελεύθερη ζώνη για πεζούς δίπλα στη θάλασσα, µετακίνηση των τραπεζοκαθισµάτων των εστιατορίων και καφέ σε άλλο σηµείο του κοινόχρηστου χώρου και τη µετατροπή των οδών Ακτή Κουµουνδούρου και Ναυάρχου Βότση σε δρόµους ήπιας κυκλοφορίας.
Είναι το απίθανο µπαλκόνι του Πειραιά που υψώνεται βορειοδυτικά από το Μικρολίµανο. Ένα από τα ζηλευτά σηµεία της πόλης µε ατελείωτη πανοραµική θέα και ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Αξίζει να περιηγηθείτε στα διώροφα νεοκλασικά, τα επιβλητικά αρχοντικά και τις εντυπωσιακές επαύλεις του 19ου αιώνα που προσδίδουν άρωµα µιας άλλης, ροµαντικής εποχής. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζουν ο περίφηµος Προφήτης Ηλίας και το Θέατρο Βεάκη (χωρητικότητας 2.000 θεατών) που συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών. Info: Παλαιότερα, λόγω της δεξαµενής που υπήρχε στον λόφο, η Καστέλλα είχε την ονοµασία συνοικία Δεξαµενής.
ΠΕΡΊΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΈΛΛΑ
Τα στενά δροµάκια της Καστέλας είναι ιδανικά για όσους αγαπούν τoυς περιπάτους. Ανάµεσα σε σπίτια, µπαλκόνια και φανοστάτες αποκαλύπτονται στο βάθος µοναδικές εικόνες του λιµανιού και των πλοίων. Η θέα από την κορυφή του λόφου και προς τα ανατολικά, ακριβώς µπροστά από το Βεάκειο Θέατρο, είναι εντυπωσιακή, αφού θα δείτε ολόκληρη την ακτογραµµή από το Μικρολίµανο µέχρι τη Γλυφάδα.
Χτισµένη στον λόφο, πολλά δροµάκια της έχουν αντικατασταθεί µε σκαλάκια ενώ ένα από αυτά τα σηµεία είναι και η οδός Φώσκολου ή αλλιώς τα γνωστά «Σκαλάκια» από τα πιο δηµοφιλή σηµεία για ραντεβού στην περιοχή.
To Know
ΠΡΟΦΉΤΗΣ ΗΛΊΑΣ
Ο Λόφος Καστέλλας, το 1925 εξαιτίας της διόρθωση των ονοµάτων διαφόρων περιοχών και σηµείων του Πειραιά ονοµάσθηκε λόφος Μουνιχίας περιλαµβανόµενος εντός των τειχών της πόλης που έµεινε όµως περισσότερο γνωστός µε το όνοµα Προφήτης Ηλίας από τον οµώνυµο Ναό που βρίσκεται στη κορυφή του. Σύµφωνα µε πηγές, στα τέλη της δεκαετίας του 1860, ο Δήµος Πειραιά επέτρεψε σε έναν ιδιώτη, να οικοδοµήσει στο σηµείο εκείνο ένα µικρό παρεκκλήσιο επ’ονόµατι «Αγίας Ρωσικής», µε την προϋπόθεση ο ναός να θεωρείται δηµοτικός – γεγονός το οποίο εν τέλει πραγµατοποιήθηκε το 1883. Ο σηµερινός ναός του Προφήτη Ηλία είναι σύγχρονος καθώς ο παλιότερος υπέστη µεγάλες ζηµιές στον σεισµό του 1980.
ΔΕΞΑµΕΝΉ ΚΑΣΤΈΛΛΑΣ
Στην κορυφή του λόφου της Καστέλλας υπάρχει δεξαµενή νερού για την ύδρευση της πόλης και παλαιότερα η συνοικία ήταν γνωστή και ως συνοικία Δεξαµενής. Οι Πειραιώτες σήµερα ονοµάζουν Καστέλλα την ανατολική πλευρά του λόφου ενώ τη δυτική, που βλέπει προς τον Πειραιά, την ονοµάζουν λόφο του Προφήτη Ηλία.
ΠΑΡΑΛΊΑ ΒΟΤΣΑΛΆΚΙΑ
Μετά τον κόλπο του Μικρολίµανου, κάτω από τον λόφο της Καστέλλας και πριν από το Πασαλιµάνι, απλώνεται η παραλία Βοτσαλάκια (ή αλλιώς Ακτή Απόλλωνα), από τις πιο γνωστές του Πειραιά, η οποία κάθε χρόνο παίρνει εγκωµιαστικά σχόλια από τον ξένο τύπο, καθώς είναι ανάµεσα στις καλύτερες παραλίες του κόσµου εντός οικιστικού ιστού. Η πλαζ, που είναι ελεύθερη για το κοινό, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθµιστεί, διαθέτει οµπρέλες και ξαπλώστρες, τένις, µπάσκετ, πισίνες, αναψυκτήριο και θερινό σινεµά. (Λεωφ. Βασιλέως Παύλου 10)
Αρχοντικό Πατσιάδη
Το 1875 ο περίφηµος Γερµανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ, που εκείνη την εποχή ζούσε στην Ελλάδα, αγόρασε στην περιοχή της Καστέλλας µια µεγάλη έκταση γης, όπου και έχτισε µια σειρά από σπίτια, των οποίων η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1877 και έδωσε στην περιοχή µια ιδιαίτερη αισθητική και όψη. Λόγω των αρχιτεκτονηµάτων του, η περιοχή για χρόνια έµεινε ως «Συνοικία Τσίλλερ» ή αλλιώς «Συνοικία Επαύλεων». Σήµερα από αυτές τις επαύλεις σώζεται µόνο το Αρχοντικό Πατσιάδη, που υπήρξε οικία του βιοµηχάνου, ενώ σήµερα είναι ιδιοκτησίας Σταυριανάκου.
Ακτή Ζέας (Πασαλιµάνι)
Έχει επικρατήσει η ονοµασία Πασαλιµάνι, αλλά στην πραγµατικότητα πρόκειται για την Ακτή Ζέας ενώ οι φίλοι του Ολυµπιακού συνωστίζονται στην περιοχή για έξαλλους πανηγυρισµούς όταν η οµάδα τους κερδίζει! Αυτά εν ολίγοις συνοψίζουν την εικόνα που έχουµε για το Πασαλιµάνι, το δεύτερο σε µέγεθος λιµάνι του Πειραιά όπου αράζουν από πολυτελή ιστιοπλοϊκά µέχρι µικρές βάρκες. Και εδώ η περιοχή βρίθει από εκλεκτά spots για φαγητό και διασκέδαση, µε θαµώνες από κάθε σηµείο της Αττικής. Tip: Το όνοµα Πασαλιµάνι προέκυψε γιατί επί Τουρκοκρατίας οι πασάδες κατέβαιναν εδώ για µπάνιο µε τα χαρέµια τους.
Πλατεία Κοραή
Γνωστή και ως πλατεία Δηµοτικού Θεάτρου -καθώς εδώ βρίσκεται και το εµβληµατικό κτίριο- αποτελεί σηµείο αναφοράς του Πειραιά και εκεί που χτυπάει ο αστικός παλµός. Αν και δεν ξεχωρίζει για την οµορφιά ή τη γραφικότητά της, αποτελεί την πιο κεντρική πλατεία του Πειραιά, που εκτείνεται από τη µια πλευρά µέχρι το λιµάνι και από την άλλη µέχρι τη Μαρίνα Ζέας.
Εδώ δεσπόζει και το Δηµαρχείο, ενώ η πλατεία και οι γύρω δρόµοι είναι γεµάτοι µε εµπορικά καταστήµατα και καφέ, αλλά και ωραία µεζεδοπωλεία, εστιατόρια και ό,τι άλλο µπορεί να αναζητήσετε. Εδώ θα δείτε επίσης την προτοµή του Αδαµάντιου Κοραή, ενώ στο απέναντι πεζοδρόµιο ξεχωρίζει το έφιππο άγαλµα του Κολοκοτρώνη. Πίσω από την πλατεία δεσπόζει η εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης. Απέναντι θα δείτε µια ακόµα «πράσινη» πλατεία, όπου ξεχωρίζει το άγαλµα του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Πλατείες Τερψιθέας
Είναι µια από τις πιο γνωστές και σηµαντικές πλατείες του Πειραιά σε νευραλγικό σηµείο, αν και ουσιαστικά πρόκειται για 4 πλατείες, δύο πάνω στην κεντρική οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και δύο κάτω από αυτή, προς το λιµάνι. Τα σχέδια της πλατείας χρονολογούνται από το 1835 και έγιναν από τους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Σάουµπερτ. Κάποτε συνέδεε δύο διαφορετικά λιµάνια, το εµπορικό λιµάνι και το Πασαλιµάνι, το τουριστικό λιµάνι του Πειραιά, οπότε παράλληλα και τον κόσµο του λιµανιού, της Τρούµπας, µε την αστική τάξη.
Οι πάνω πλατείες έχουν πράσινο, φοίνικες, λουλούδια και το άγαλµα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης (έργο του γλύπτη Νικόλα) και τον ανδριάντα του υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου. Πίσω υψώνεται µεγαλόπρεπο το νεοκλασικό κτίριο Χριστοπούλου. Τις δύο πλατείες χωρίζει η οδός 2ας Μεραρχίας. Στις κάτω πλατείες της Τερψιθέας θα δείτε µια προσεγµένη παιδική χαρά και στην απέναντι αρκετό πράσινο και µια µικρή λίµνη µε πάπιες.
Ξεκινήστε από το τέλος της Ακτής Θεµιστοκλέους, αµέσως µετά τις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίµων. Θα συναντήσετε σε διαδοχική σειρά 3 ορµίσκους, ο πρώτος ονοµάζεται Σκαφάκι, ο δεύτερος «του Μπαϊκούτση» και ο τρίτος Αφροδίτη ή Παλάσκα. Αφήνοντας πίσω σας τον τσιµεντένιο σταυρό, µνηµείο αφιερωµένο στον Άγνωστο Ναύτη, φτάνετε στον όρµο της Φρεαττύδας. Εδώ λειτουργεί και δηµοτική παραλία όπου έρχονται οι Πειραιώτες για µπάνιο. Η περιοχή της Πειραϊκής είναι γεµάτη από εκλεκτές ψαροταβέρνες και ουζερί και αποτελεί πόλο έλξης όχι µόνο για ντόπιους και επισκέπτες.
Πειραϊκή
Βόλτα στην Πειραϊκή! Μια από τις αγαπηµένες συνήθειες ντόπιων και φυσικά επισκεπτών, σε µια από τις διασηµότερες περιοχές του Πειραιά που θα την εντοπίσετε ανατολικά του λιµανιού. Όποια ώρα και εποχή και αν την επιλέξετε, δεν θα τη βρείτε ποτέ… µόνη, καθώς είναι ιδανική για κάθε ώρα, γούστο και ηλικία, δηλαδή από χαλαρές βόλτες σε µια περαντζάδα που «µυρίζει» θάλασσα χάρη στην αδιάκοπη θέα στο ατελείωτο µπλε, µέχρι αθλοπαιδιές και ατελείωτο ταξίδι στη γεύση και τη διασκέδαση στα ουζερί, τις ταβέρνες και τα καφέ-µπαρ που «αράζουν» κατά µήκος της.
Info: Υπάρχουν τρεις όρµοι στην Πειραϊκή: Σκαφάκι, Μπαϊκούτση και Αφροδίτη ή Παλάσκα. Στον τελευταίο, δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου που µοιάζει µε ανεµόµυλο.
Ο γνωστός Σταυρός της Πειραϊκής, ή σωστότερα το µνηµείο του Αφανούς Ναύτη, είναι σήµα κατατεθέν της περιοχής µε εµβληµατική θέση δίπλα στη θάλασσα. Το µνηµείο είναι σχεδόν 50 χρόνων και το καλοκαίρι παρατηρήθηκε η ανάγκη συντήρησής του, καθώς η κατασκευή είχε διαβρωθεί αλλά και έγερνε ελαφρώς. Για λόγους ασφάλειας των επισκεπτών αλλά και για τη διατήρηση του ίδιου του µνηµείου, το σηµείο «έκλεισε» για να γίνουν οι εργασίες.
O παραλιακός δρόµος της Πειραϊκής που φτάνει µέχρι τη Φρεαττύδα είναι από εκέινα τα σηµεία που πρέπει να κάνεις περίπατο! | The coastal road of Piraiki that reaches to Freattida is one of the must-places for a walk!
Φρεαττύδα
Η Φρεαττύδα είναι από τις πιο τουριστικές συνοικίες του Πειραιά. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πειραϊκής χερσονήσου και αµέσως µετά τον λιµένα Ζέας (πρώην Πασαλιµάνι), στην οποία περιλαµβάνονται ο αρχαίος οµώνυµος όρµος και ο υπερκείµενος λόφος. Η δηµοτική πλαζ Φρεαττύδας βρίσκεται δίπλα στην πλατεία του Ναυτικού Μουσείου ή αλλιώς πλατεία Παπανικολή (φώτο αριστερά). Η παραλία της Φρεαττύδας βρισκόταν µέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στον οµώνυµο όρµο, όµως µεταφέρθηκε στη στροφή της ακτής Θεµιστοκλέους προς την Τερψιχόρη, σηµείο όπου δηµιουργήθηκε η τεχνητή πλαζ της Φρεαττύδας.
Τρούμπα: Τα κόκκινα φανάρια που σηµάδεψαν µια συνοικία
«Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα από τα πιο όµορφα λιµάνια της Μεσογείου, τον Πειραιά, υπήρχε µια συνοικία που ήταν το καµάρι του και η… ντροπή του», έγραφε η πληθωρική Σπεράντζα Βρανά στο βιβλίο της «Η Τρούµπα» για την κακόφηµη περιοχή που την οριοθετούσαν δυο ναοί, του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Νικολάου. Ανάµεσα στους δυο αγίους, ένα σωρό πορνεία και καµπαρέ απλώνονταν σε ένα µεγάλο τετράγωνο στις οδούς Ακτή Μιαούλη, Φιλελλήνων, Κολοκοτρώνη και Σωτήρος Διός µε επίκεντρο τις Φίλωνος και Νοταρά. Η ροζ περιοχή της «Λόλας» των «Κόκκινων Φαναριών» και του «Ποτέ την Κυριακή», που έχτισε τη «φήµη» της από τις αρχές του 20ού αιώνα, πήρε την ονοµασία της από µια µεγάλη τρόµπα νερού (τη δεκαετία του 1860) από την οποία αντλούσαν νερό τα τότε ατµόπλοια.
Η Τρούµπα σήµερα
Τέλος στην αµαρτία µπήκε επί δικτατορίας, στις 12 Σεπτεµβρίου 1967, όταν αστυνοµία και Δήµος έβαλαν λουκέτο στα κακόφηµα στέκια του έρωτα. Έπειτα βρήκαν εδώ στέγη δηµόσιες υπηρεσίες, ναυτιλιακές κυρίως εταιρείες, ξενοδοχεία, καταστήµατα και ναυτικά πρακτορεία. Έπρεπε να περάσουν τα χρόνια για να αποτινάξει από πάνω της τη ρετσινιά της κακόφηµης συνοικίας και να αναδειχτεί σε αυτό που πραγµατικά είναι… µια όµορφη συνοικία στην καρδιά του Πειραιά. Στην κατακόρυφη ανάπτυξη της περιοχής και τη µεταµόρφωσή της σε hot day & night spot συνέβαλαν καθοριστικά οι εξαιρετικές επιχειρήσεις που άνοιξαν, όπως το talk of the town Beluga αλλά και πολλά ακόµα ψαγµένα bars και cafes, βάζοντας και πάλι την περιοχή στον χάρτη µε τις δηµοφιλείς πιάτσες.
Σηράγγιο (Σπηλιά του Παρασκευά)
Πρόκειται για ένα σηµαντικό και ιστορικό σηµείο του Πειραιά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Καστέλλας, σε µία απότοµη και βραχώδη ακτή πάνω από τη θάλασσα. Το Σηράγγιο ή αλλιώς Σήραγγα είναι ένα σπήλαιο που θεωρείται ότι κατασκευάστηκε από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, τους προϊστορικούς Μινύες, ιωνικής καταγωγής. Στο εσωτερικό της σπηλιάς έχουν βρεθεί ένας βωµός στο θεό Απόλλωνα και δύο αρχαίοι τάφοι, ενώ στους τοίχους της σπηλιάς υπάρχουν ψηφιδωτά όπως και στις δύο πλευρές της εισόδου.
Κατά τη ρωµαϊκή περίοδο πιθανολογείται πως η χρήση της σπηλιάς άλλαξε και µάλλον και έγιναν λουτρά. Στη νεότερη ιστορία, το Σηράγγιο έγινε γνωστό ως «Σπηλιά του Παρασκευά» λόγω του ονόµατος της κοσµικής ταβέρνας που λειτουργούσε εκεί, στη δεκαετία του 1920 ενώ το 1960 µετατράπηκε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης όπου τραγούδησαν τα µεγαλύτερα ονόµατα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Μανώλης Χιώτης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Μαίρη Λίντα. Σήµερα στο Σηράγγιο έχουν τοποθετηθεί σιδερένια κιγκλιδώµατα για να εµποδίζουν την είσοδο.
Η αρχιτεκτονική & τα υπέροχα κτήρια του Πειραιά
Η πόλη σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Shaubert το 1834 και ως σηµαντικό εµπορικό, ναυτιλιακό και βιοµηχανικό κέντρο στον Πειραιά κατασκευάστηκαν εντυπωσιακά κτήρια που αποτύπωναν την αισθητική αλλά και την δύναµη της αστικής τάξης και των εφοπλιστών που είχαν εδώ τα ναυτιλιακά τους γραφεία. Ο αστικός ιστός και η αρχιτεκτονική παρόλο το πέρασµα του χρόνου, είναι εµφανής και αρκετά από τα κτήρια έχουν κριθεί διατηρητέα.
Κοινός παρονοµαστής της αρχιτεκτονικής µέχρι και τα µέσα του 20ου αιώνα ήταν ο νεοκλασικισµός ενώ διατηρούνται και από την περίοδο του µεσοπολέµου εξαιρετικά δείγµατα της οµώνυµης αρχιτεκτονικής. Κάνοντας µια βόλτα στο κέντρο του Πειραιά θα δείτε ότι το νεοκλασικό παρελθόν ζωντανεύει. Κτήρια όπως αυτό του Δηµοτικού θεάτρου, της Σχολής Ναυτικών δοκίµων, το Μέγαρο Μεταξά, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυµα, το πρώην ναυτικό νοσοκοµείο (το 1875 ήταν έπαυλη), είναι χαρακτηριστικά δείγµατα της αρχιτεκτονικής. Τέλος, ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο µοναδικό κτήριο την πρώην έπαυλη Πατσιάδη, που έχει αποµείνει από το σύµπλεγµα των 7 επαύλεων επίσης του Ερνεστ Τσίλερ στα τέλη του 19ου αι.
Από την άλλη εξαιρετικό δείγµα εκλεκιστικής αρχιτεκτονικής µε στοιχεία µπαρόκ είναι το Μέγαρο Βάττη ενώ η αρχιτεκτονική γενικά στην Καστέλλα είναι εντυπωσιακή, επαύλεις του 19ου αιώνα σε αποικιακό ύφος, διώροφα νεοκλασικά, αριστοτεχνικά χτισµένα παλιά αρχοντικά…
Μάθετε τα πάντα για τον Πειραιά στο Gold Book of Piraeus 2020 με ένα μόνο κλικ εντελως δωρεάν!
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr