Το Παρίσι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο, δελεάζοντας εκατομμύρια των επισκεπτες με τον ρομαντισμό που απονέει, τα εμβληματικά μνημεία και τις γαστρονομικές απολαύσεις.
Ωστόσο, η εμπειρία της επίσκεψης για ένα μικρό αριθμό ταξιδιωτών των οποίων η ρομαντική ιδέα για την Πόλη του Φωτός αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες τους, μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφή!
Σε δημοπρασία το σύμβολο των απανταχου ερωτευμένων στο Παρίσι!
Βρώμικοι δρόμοι, άστεγοι ή αγενείς ντόπιοι μπορούν να προκαλέσουν μια παράξενη αντίδραση που ονομάζεται “Σύνδρομο του Παρισιού”.
Πρόκειται για μια παροδική ψυχολογική διαταραχή, που μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, κρίσεις πανικού ή εχθρότητα προς τους Παριζιάνους.
Το πρώτο κρούσμα στην ιστορία λένε πως ήταν ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος XIV.
Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει τους αμφισβητίες του, το “Σύνδρομο του Παρισιού” εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από τον Hiroaki Ota, έναν Ιάπωνα ψυχίατρο που εργαζόταν στη γαλλική πρωτεύουσα, ο οποίος διαπίστωσε ότι οι τουρίστες από την Ιαπωνία είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους.
Ο Ota διαπίστωσε ότι πολλοί τουρίστες απογοητεύονται όταν διαπιστώσουν ότι το Παρίσι δεν είναι η καρτ ποστάλ-τέλεια πόλη που γνώρισαν μέσα από ταινίες, φωτογραφίες και βιβλία.
Ο καθηγητής Κρεγκ Τζάκσον, επικεφαλής της ψυχολογίας στο City University του Birmingham, είπε ότι το “Σύνδρομο του Παρισιού” είναι η αντίδραση που μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν όταν συγκλονιστούν από μια νέα -μη αναμενόμενη- κουλτούρα. “Μερικές φορές αναφέρεται ως οξεία πολιτιστική υπερφόρτωση”.
Μερικοί πάσχοντες βιώνουν σπασμούς ή συμπτώματα παρόμοια με κρίσεις πανικού και μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν, τόνισε ο Τζάκσον.
Κάτι παρόμοιο έχει παρατηρηθεί και στην Ιερουσαλήμ. Μια ξαφνική θρησκευτική ψύχωση, που προκαλείται από τα ιερά μνημεία τριών διαφορετικών θρησκειών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, έχει παρατηρηθεί σε έναν περιορισμένο, ωστόσο, αξιοπρόσεκτο αριθμό επισκεπτών.