Τους κυριότερους προβληματισμούς των ταξιδιωτών όσον αφορά τον κίνδυνο μόλυνσης τους από τον κορονοϊό στην πτήση, παρουσιάζει η Παγκόσμια Ένωση Αερομεταφορών, IATA, βάσει των πορισμάτων έρευνας που πραγματοποίησε σε 11 χώρες την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου του 2020.
Οι ταξιδιώτες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να προστατευθούν από τον κορονοϊό με το 77% να αναφέρει ότι πλένει τα χέρια του συχνότερα, το 71% ότι αποφεύγει τις μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου και το 67% ότι φορά μάσκα προσώπου σε δημόσιους χώρους. Το 58% δήλωσε ότι έχει αποφύγει τις πτήσεις και το 33% ότι θα αποφύγει τα ταξίδια στο μέλλον προκειμένου να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό.
Οι βασικές ανησυχίες των ταξιδιωτών
Στο αεροδρόμιο
- Η παρουσία σε τρένο ή λεωφορείο γεμάτο κόσμο για τη μεταφορά προς το αεροσκάφος (59%)
- Οι ουρές στο check-in, τους ελέγχους ασφαλείας, τους διασυνοριακούς ελέγχους ή την επιβίβαση (42%)
- Η χρήση εγκαταστάσεων αποχωρητηρίου (38%)
Δείτε επίσης και την εφαρμογή για ασφαλή ταξίδια στο εξωτερικό!
Στο αεροσκάφος
- Η θέση δίπλα σε κάποιον που μπορεί να είναι κρούσμα κορονοϊού (65%)
- Η χρήση εγκαταστάσεων αποχωρητηρίου (42%)
- Ο αέρας μέσα στη καμπίνα του αεροσκάφους (37%)
Όσον αφορά τα μέτρα που θα τους έκαναν να νιώσουν πιο ασφαλείς, το 37% ανέφερε την καταγραφή θερμοκρασίας σώματος στα αεροδρόμια αναχώρησης, το 34% την υποχρέωση μάσκας και το 33% την κοινωνική αποστασιοποίηση στο αεροσκάφος.
Οι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να κάνουν τα εξής στις πτήσεις
- Να περνούν από έλεγχο θερμοκρασίας σώματος (43%)
- Να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (42%)
- Να κάνουν τσεκ ιν διαδικτυακά για να περιορίσουν την αλληλεπίδραση με άλλους στο αεροδρόμιο (40%)
- Να κάνουν τεστ για κορονοϊό πριν το ταξίδι (39%)
- Να απολυμαίνουν τη θέση τους (38%)
Τι ισχύει όσον αφορά την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών στις αεροπορικές εταιρείες
- Η ποιότητα αέρα στην καμπίνα: Ενώ το 57% πιστεύει ότι η ποιότητα του αέρα στις πτήσεις είναι επικίνδυνος παράγοντας, το 55% θεωρεί ότι ο αέρας αυτός είναι το ίδιο καθαρός με ενός νοσοκομείου.
- Κοινωνική αποστασιοποίηση: Οι κυβερνήσεις συμβουλεύουν την κάλυψη προσώπου με μάσκα όταν η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν είναι εφικτή, όπως στη δημόσια συγκοινωνία. Επιπλέον, παρότι οι επιβάτες στις πτήσεις κάθονται κοντά ο ένας στον άλλον, η ροή αέρα στη καμπίνα ξεκινά από το ταβάνι και κατευθύνεται προς το πάτωμα περιορίζοντας την πιθανή διασπορά ιών ή βακτηρίων στη καμπίνα.
- Ενώ το 45% δήλωσε ότι θα επιστρέψει στα ταξίδια μέσα σε μερικούς μήνες αφότου υποχωρήσει η πανδημία, το ποσοστό αυτό τον Απρίλιο του 2020 ήταν στο 61%.
Οι ταξιδιώτες έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για διακοπές
Η πλειονότητα των ταξιδιωτών που μετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι το συντομότερο δυνατό μετά την υποχώρηση της πανδημίας, προγραμματίζουν να κάνουν ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν μέλη της οικογένειας και φίλους (57%), να κάνουν διακοπές (56%) ή για επαγγελματικούς λόγους (55%).
Όμως το 66% θα ταξιδέψει λιγότερο για διακοπές και επαγγελματικούς λόγους μετά την πανδημία και το 64% θα αναβάλλει τα ταξίδια μέχρι να βελτιωθούν οι οικονομικοί παράγοντες, προσωπικοί και ευρύτεροι.
Ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια στα ταξίδια αυτή την περίοδο είναι η καραντίνα. Το 85% των ερωτηθέντων είπαν ότι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να τεθούν σε καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Από τα μέτρα που προτίθενται να ακολουθήσουν οι περισσότεροι ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια ή μετά την πανδημία, σε καραντίνα θα ήθελε να τεθεί μόλις το 17%.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: