Μικρό, πολύχρωμο, ήσυχο. Μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο μήκος τα 3 χλμ., διεκδικεί επάξια τον τίτλο ενός από τα μικρότερα νησιά της χώρας. Τα χρωματιστά του σπίτια, οι ελιές και ατελείωτες πικροδάφνες συνθέτουν τον χρωματικό πίνακα αυτού του καταπράσινου νησιωτικού παράδεισου στον Κορινθιακό.
Το μοναδικό νησί του Κορινθιακού είναι χάρμα οφθαλμών για πολλούς λόγους… Λείπει η βουή, καθώς οι μοναδικοί ήχοι που ακούει κανείς στα Τριζόνια είναι αυτοί των σκαφών που φθάνουν συνεχώς, των τζιτζικιών και των κυμάτων. Και των χαρούμενων επισκεπτών του. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται διά νόμου στο αγαπημένο νησί των ντόπιων και από τις δύο πλευρές – και από τη Φωκίδα και από την Αχαΐα.
Το νησί
Τα Τριζόνια βρίσκονται μια… δρασκελιά από τη στεριά, σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από τις ακτές της Φωκίδας και συγκεκριμένα από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα. Τα καΐκια μεταφέρουν το ένα πίσω από το άλλο, σε μερικά λεπτά, όσους αποζητούν να απολαύσουν λίγες στιγμές ηρεμίας και να κάνουν και τη βουτιά τους στις πεντακάθαρες ακτές του μικρού αυτού νησιού με τις γωνιές που μοιάζουν να βγαίνουν από άλλη εποχή.
Tο «Γαλάζιο Παράθυρο» του Κορινθιακού! Η μαγεία της Ελλάδας από… ψηλά! (video)
Ένας μικρός οικισμός 50 σπιτιών (οι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 160), ένα μικρό λιμάνι, μια εκκλησία, μια μαρίνα, μερικές ταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους μέχρι εκεί που χτυπάει το κύμα και τέσσερις παραλίες. Και αυτές στα… μέτρα του νησιού.
Μια ακρογιαλιά μπροστά από το λιμανάκι, η Πούντα, 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι και δυο ακόμη με θέα την Πελοπόννησο, τα Άσπρα Χαλίκια και οι Καψάλες. Αυτό είναι όλο και όλο το άγνωστο αυτό νησί του Κορινθιακού.
Κουφονήσια από ψηλά: ένας μικρός, επίγειος παράδεισος με άρωμα Καραϊβικής! (video)
Ένα νησί-ιδανικός προορισμός για μονοήμερες αποδράσεις, για οικογενειακές διακοπές και για όσους αποζητούν την ηρεμία, ένας τόπος που χρησιμεύει ως ενδιάμεσος σταθμός για σκάφη αναψυχής που κατευθύνονται από τον Σαρωνικό και το Αιγαίο προς τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο και αντίστροφα.
Τα παλιά χρόνια, μάλιστα, ήταν πραγματικά κομβικό σημείο στον Κορινθιακό κόλπο (αναφέρεται ότι απέχει το ίδιο από τη Λευκάδα και τον Πειραιά, 89 μίλια και από τα δύο μέρη). Στο απάνεμο φυσικό λιμάνι του νησιού παλαιότερα διανυκτέρευαν οι ναυτικοί προκειμένου να συνεχίσουν με ασφάλεια το ταξίδι τους την επομένη. Σήμερα τα κότερα και τα γιοτ χρησιμοποιούν τη μαρίνα των Τριζονιών ως σταθμό ξεκούρασης.
Το νησί που ήθελε να αγοράσει ο Ωνάσης
Για την προέλευση του ονόματος του νησιού υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η μία θέλει να το οφείλει στο συμπαθές ομώνυμο έντομο, μια άλλη από παραφθορά της λέξης «τριονήσια», καθώς με αυτό το όνομα περιέγραφαν οι ντόπιοι το σύμπλεγμα των Τριζονίων που περιλαμβάνει τα τρία μεγαλύτερα νησιά, και μια τρίτη σχετίζεται με την ύπαρξη τριών θαλάσσιων ζωνών, απ’ όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το νησί, δηλαδή από Ιόνιο (δυτικά), από Πειραιά (ανατολικά) και από Πελοπόννησο (νότια).
Το σίγουρο είναι ότι το νησί ξελόγιασε και τον τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος, όπως θέλουν οι αναφορές, την περίοδο που έψαχνε να αγοράσει ένα δικό του νησί, επισκεπτόταν συνεχώς τα Τριζόνια και αναζητούσε τρόπο να τα αποκτήσει. Κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται ακόμη τις επισκέψεις του με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» και το υδροπλάνο. Ο Έλληνας κροίσος όμως, όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να αποκτήσει το μικρό αυτό νησάκι του Κορινθιακού και έβαλε πλώρη για το Σκορπιό.
Ποιο νησί είναι το “καπέλο του Ελευθέριου Βενιζέλου”;
Οι παραλίες
Στα Τριζόνια, υπάρχει η πλαζ του νησιού, που ξεκινάει μετά την τελευταία ταβερνούλα. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια γρήγορη βουτιά. Για αυτούς βέβαια που θέλουν να περπατήσουν, μπορούν να ανακαλύψουν τις δύο αθέατες παραλίες του νησιού.
Παραλία Πούντα
Πούντα, η διάσημη παραλία στο ΝΑ τμήμα του νησιού με την κοκκινωπή της αμμουδιά.
Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για την παραλία της Πούντας ξεκινάει από το χωματόδρομο περιμετρικά του φυσικού λιμανιού του νησιού και μετά από μια 30′ πορεία μέσα από συκιές, αμυγδαλιές, σχίνους, ελιές, πουρνάρια και κεδροκυπάρισσα συναντά την λεία αμμουδιά της Πούντας. Το άνοιγμα την ακτής δεν είναι ούτε 100 μέτρα. Ολόγυρά της βράχοι αφιλόξενοι και στη μέση ένα μοναχικό φουντωτό κέδρο, μόλις 4 μέτρα από το νερό.
Παραλία Άσπρα Χαλίκια
Στο δυτικό τμήμα του νησιού βρίσκεται η παραλία τα Άσπρα Χαλίκια. Με αφετηρία πάλι το φυσικό λιμάνι του νησιού και μέσα από πυκνή και ποικίλη βλάστηση και περνώντας ένα ελαιώνα φτάνει κάνεις στα “Άσπρα Χαλίκια”. Η διαδρομή είναι περίπου 20 λεπτά και σε αποζημιώνουν τα εξαίσια νερά με τα πολύχρωμα βοτσαλάκια. Το άνοιγμα της δεν ξεπερνά τα 80 μέτρα αλλά έχει νερά δροσερά και διαυγέστατα για να σας χαρίσουν μια τέλεια κολυμβητική εμπειρία.
Δείτε τα Τριζόνια από ψηλά στο ακόλουθο βίντεο:
Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr: