Από την Γεωργία Πασσαλή([email protected])
Μπορεί τα σκυλιά να μην είναι όλα δεμένα, ωστόσο, όλες οι πόρτες εδώ είναι ανοιχτές!
Σε αυτό το χωριό κανένα σπίτι δεν έχει εξώπορτα ή μάντρα για προστασία -πλην εξαιρέσεων, οι οποίες γίνονται για να εμποδίζουν τα αδέσποτα ζώα να περνούν στις αυλές.
Όταν κάποιος ταξιδεύει, αφήνει τους γείτονές του να προσέχουν τα προσωπικά του αντικείμενα, σαν να πρόκειται για δικά τους! Πολλές φορές ακόμα και οι τουαλέτες, αντί για πόρτα, έχουν απλές κουρτίνες.
Την ώρα που στο σύγχρονο δυτικό κόσμο προσπαθούμε -μετά βίας- να εξασφαλίσουμε λίγες στιγμές ιδιωτικότητας, σε ένα χωριό της Ινδίας, το Shani Shingnapur οι κάτοικοι δεν φοβούνται τους κλέφτες κι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για πλήρη ασφάλεια στον Θεό τους, που τους προστατεύει.
Η παράδοση αυτή ξεκίνησε από έναν θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο 300 χρόνια πριν, μετά από μια περίοδο βροχοπτώσεων και πλημμυρών, μια βαριά μαύρη πλάκα ξεβράστηκε στις ακτές του ποταμού Panasnala, που κάποτε έρεε μέσα από το χωριό.
Όταν οι ντόπιοι άγγιξαν τον 1,5 m ογκόλιθο, με ένα ραβδί, αίμα άρχισε να στάζει έξω από αυτό.
Αργότερα εκείνο το βράδυ, εμφανίστηκε στα όνειρα του επικεφαλής του χωριού ο Θεός Shani, αποκαλύπτοντας ότι η πλάκα ήταν το είδωλό του. Η θεότητα διέταξε η πλάκα να διατηρηθεί στο χωριό, με έναν όρο: Να μην προστατεύεται, ώστε να είναι σε θέση να επιβλέπει το χωριό ανεμπόδιστα.
Ο Shani -στη συνέχεια- ευλόγησε τον ηγέτη και υποσχέθηκε την προστασία του χωριού από τον κίνδυνο.
Έπειτα οι χωρικοί εγκατέστησαν την τεράστια πλάκα σε πλατφόρμα, στην καρδιά της πόλης, κι αποφάσισαν να καταργήσουν όλες τις πόρτες και τις κλειδαριές.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων όσοι προσπάθησαν να αρπάξουν κρυφά κάτι που δεν τους ανήκε, έπαθαν κάποιο σοβαρό ατύχημα μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ, ακολούθησε κακοτυχία για άλλα 7.5 χρόνια, με αποτέλεσμα αυτά τα παραδείγματα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους επίδοξους διαρρήκτες- ληστές.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι κάτοικοι που ζητούν να μην ισχύει στο εξής η παράδοση, επικαλούμενοι επίσημα στοιχεία, με βάση τα οποία έχουν καταγραφεί περιστατικά κλοπών τόσο μετρητών όσο και χρυσαφικών την τελευταία 6ετία.
Η πλειοψηφία, όμως, επιμένει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει κι αν ισχύει δεν πρόκειται για κατοίκους του χωριού και αρνείται να σπάσει την παράδοση που θέλει τους ντόπιους να αισθάνονται ασφαλείς!