Μια ορεινή κωμόπολη των Ιωαννίνων, για άλλη μια φορά, σας βγάζει από τη δύσκολη θέση της επιλογής ενός προορισμού για τις φθινοπωρινές σας διακοπές. Η φυσική ομορφιά, η παράδοση, τα χρυσοκόκκινα φύλλα και τα πλακόστρωτα δρομάκια συνθέτουν το παραδεισένιο σκηνικό που χρειάζεστε για μερικές μέρες χαλάρωσης.
Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της Πίνδου, το υψόμετρο, ο καθαρός αέρας και οι φυσικές ομορφιές σχηματίζουν το πορτρέτο του Μετσόβου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε εσείς είναι να πακετάρετε τη βαλίτσα σας και να κατευθυνθείτε περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στο Νομό Ιωαννίνων, στην ορεινή αυτή κωμόπολη με υψόμετρο 1.160- πράγμα που σημαίνει ότι η βαλίτσα σας, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ελαφριά ρούχα.
Από τα σλαβικά «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και «όβο» που σημαίνει χωριό, το Μέτσοβο έχει πολλά να προσφέρει σε έναν ταξιδιώτη, κάθε εποχή του χρόνου, παρ’ όλο που πολλοί του δίνουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Η ομορφιά του, όμως, δεν μπαίνει σε καλούπια και εντυπωσιάζει όλο το χρόνο με διαφορετικό τρόπο, με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα να σας μαγνητίζει. Πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακές βρύσες, σπίτια από πέτρα και πάνω απ’ όλα χαρακτήρας που μένει αναλλοίωτος και δεν προσαρμόζεται στις τουριστικά επιταγές, διατηρούν ανέπαφο το μεγαλείο του Μετσόβου.
Μια πρώτη γνωριμια…
Ξεκινώντας από την επαφή με τον πολιτισμό του, στο ανοικοδομημένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου και να θαυμάσετε υφαντά και κεντήματα, εικόνες, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, χρυσοκέντητες φορεσιές, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και άλλα εκθέματα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι εστί Μέτσοβο.
Στην Πινακοθήκη Αβέρωφ (εκ του Ευάγγελου Αβέρωφ που καταγόταν από το Μέτσοβο) θα δείτε μια μεγάλη και εντυπωσιακή συλλογή από πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα, όπως επίσης και μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών και χαρακτικών.
Ο δρόμος σας πρέπει οπωσδήποτε να περάσει από τον Αβερώφειο Κήπο, αφού πρόκειται για ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου, ενώ αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, θα βρείτε διάφορα μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα και στο όρος Μαυροβούνι ένα ορειβατικό καταφύγιο 30 ατόμων για να διανυκτερεύσετε.
Σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής είναι η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, όπου μπορείτε να κάνετε μια στάση για ψάρεμα. Κι αν ακόμα απογοητευτείτε, αν δεν πιάσετε κανένα ψάρι, το τοπίο σίγουρα θα σας μαγέψει. Κάντε μια ακόμα στάση στο Νερόμυλο Γκίνα που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αράχθου και για χρόνια χρησιμοποιούσε τη δύναμη των νερών του ποταμού, μετατρέποντάς τη σε μηχανική ενέργεια που αξιοποιούσαν στο άλεσμα των δημητριακών.
Όσοι θέλουν να συνδυάσουν και το θρησκευτικό τουρισμό έχουν πολλαπλές επιλογές ανάμεσα στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του οικισμού, που αποτελεί ίσως τον πιο αξιόλογο ναό του, στο Μοναστήρι Αγίου Νικολάου με το ξύλινο καμπαναριό, στο Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου μέσα στην κωμόπολη και στο Ναό του Αγίου Χαραλάμπους με τους δύο άμβωνες.
Μια πρώτη γεύση…
Περνώντας στο…κυρίως πιάτο, το Μέτσοβο διαθέτει πλήθος γεύσεων που θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σας, με πρώτα και καλύτερα τα δύο τοπικά τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα. Ο τόπος παράγει επίσης γιαούρτι, βούτυρο, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα, ενώ φημίζεται και για την παραγωγή κρασιού. Μια επίσκεψη στο Πρότυπο Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ, αξίζει, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε εκλεκτά προϊόντα και να γνωρίσετε τη διαδικασία παραγωγής τους, όπως και ένα πέρασμα στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ με τα εκατοντάδες δρύινα βαρέλια και τους χώρους παλαίωσης των κρασιών.