Η Αρκαδία αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ομορφιά της. Ο κάμπος της περιοχής πνίγεται από τους καπνούς μιας επαρχιακής πόλης, που κουβαλά μέσα της μεγάλη ιστορία. Μόλις 36 χιλόμετρα από την Αρκαδία θα τη δει κανείς να ισορροπεί μεταξύ της αστικής μορφής της αλλά και της παραδοσιακής ομορφιά της, που καταφέρνει να παραμένει αλώβητη.
Η Μεγαλόπολη χαρακτηρίζεται από την ακατάλυτη ενέργεια της, την πλούσια φύση της και τις μαγευτικές διαδρομές στον Λούσιο και τον Αλφειό. Ο μεγάλος κάμπος της ξεδιπλώνεται από τις παρυφές του ιερού Λυκαίου μέχρι τα όρια της Μεσσηνίας, στεφανώνοντας ιστορικά χωριά και πλούσια φυσικά τοπία με ένα αξιόλογο παρελθόν.
Βαδίζοντας στο παρελθόν, με συνοδοιπόρο την ιστορία, η Μεγαλόπολη αποτελούσε μια λίμνη, με ρινόκερους και ελέφαντες που ξεδιψούσαν στις όχθες της. Στο πέρασμα των χρόνων, ο πυθμένας της λίμνης κατακράτησε νεκρά φυτικά υλικά, που αργότερα, με τη βοήθεια των διεργασιών της φύσης, δημιουργήθηκε ο “θησαυρός” της : ο λιγνίτης.
Η Μεγαλόπολη αποτέλεσε έμπνευση του Επαμεινώνδα το 370 π.Χ., με σκοπό να αποτελέσει ένα κέντρο για όλους τους Αρκάδες και έναν αντίπαλο δέος στη γειτονική Σπάρτη. Αρκάδες από όλες τις πόλεις και τις κωμοπόλεις ήρθαν να την κατοικήσουν και κατάφεραν να την αναπτύξουν και να τη στολίσουν με σημαντικά οικοδομήματα.
Τα ένδοξα χρόνια της Μεγαλόπολης, δεν κράτησαν για πάντα. Δύο αιώνες μετά την ίδρυσή της άρχισε να ερημώνει, καθώς δεν απέπνεε πλέον καμία ασφάλεια στους κατοίκους της, που ξεκίνησαν να αναζητούν την τύχη τους σε άλλες πόλεις της περιοχής.
Η λάμψη της όμως άστραψε και πάλι. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Μεγαλόπολη ηλεκτροδοτείται, την στιγμή που η Αθήνα δεν είχε περάσει το κατώφλι του ηλεκρισμού, μένοντας στη χρήση του γκαζιού. Η άνοδός της δεν σταματά εκεί. Μετά τη δεκαετία του ’60 στο υπέδαφος ανακαλύπτονται πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη, που αποτέλεσαν το έναυσμα για τη δημιουργία ατμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Η ανάπτυξη αυτή έφερε με τη σειρά της σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό στην περιοχή.
Σήμερα η παρουσία της ΔΕΗ αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων της, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλο ασχολούνται με αυτή.
Το σύγχρονο κέντρο της κέντρο της είναι η μεγάλη πλατεία Κολοκοτρώνη. Πέρα από την πλατεία και τα αποθέματα λιγνίτη που διαθέτει, η Μεγαλόπολη ξεχωρίζει και για την άγνωστη σε πολλούς πίστα μότο κρος με μήκος 1.810 μ. και χωμάτινο έδαφος. Στο έδαφος της έχουν τρέξει διάφοροι διαγωνιζόμενοι από πανελλήνιους, ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες, αποσπώντας μάλιστα διεθνή βραβεία.
Ξεφεύγοντας από τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της, η Μεγαλόπολη, έχει το ωραιότερο χωριό, γνωστό και σαν «Τολέδο της Ελλάδας», την Καρύταινα. Εκεί δεσπόζει το σπίτι του Γέρου του Μοριά, που είναι ο τωρινός ναός του Αγίου Νικολάου και η παλιά γέφυρα, κάτω ακριβώς από τη σύγχρονη. Το παλιό γεφύρι μάλιστα είναι αυτό ακριβώς που απεικονιζόταν στο παλιό πεντοχίλιαρο.
Για όλους αυτούς του λόγους, για τα μοναδικά τριγύρω πανέμορφα τοπία της και τον πλούτο της σε λιγνίτη, η Μεγαλόπολη ξεχωρίζει και έχει μια δική της σελίδα στην αρκαδική ιστορία.