Οι διαφορετικές κουλτούρες έχουν πολύ διαφορετική ιδέα για το τι θεωρείται ως αγένεια. Πολλές συνήθεις που θεωρούνται φυσιολογικές και δείχνουν ακόμα και ευγένεια σε κάποιες χώρες, μπορεί να είναι εξαιρετικά προσβλητικές σε άλλες. Ακόμα κι αν είναι κάτι πολύ απλό, όπως μια φιλική χειρονομία, μπορεί να ληφθεί με λάθος τρόπο. Για να αποφύγετε παρεξηγήσεις κι άβολες στιγμές, καλό είναι να μελετήσετε τις ιδιαιτερότητες της κουλτούρας που επικρατεί στη χώρα που σκοπεύετε να επισκεφτείτε. Να θυμάστε ότι δε σημαίνει ότι επειδή κάτι είναι αποδεκτό στη χώρα μας είναι και στο εξωτερικό. Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται ανάμεσα στη δυτική και την ασιατική κουλτούρα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε τις 10 συνήθειες που θεωρούνται αγένεια σε κάποιες χώρες ενώ είναι φυσιολογικές σε κάποιες άλλες.
Να τελειώνετε όλο το φαγητό σας
Ο περισσότερος κόσμος δε θα σκεφτόταν καν αν πρέπει ή όχι να τελειώσει όλο του το φαγητό. Εξάλλου, κάτι που μαθαίνουμε από μικρή ηλικία είναι να αποφεύγουμε τη σπατάλη και να μην πετάμε το φαγητό. Ωστόσο, σε πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς κάτι τέτοιο θεωρείται ως αγένεια. Αν αδειάσει κάποιος το πιάτο του σημαίνει ότι ακόμα πεινάει. Γι’ αυτό, αν βρεθείτε σε κάποιο τραπέζι καλό είναι να μην φάτε όλο σας το φαγητό, γιατί κάνει τον οικοδεσπότη σας να πιστεύει ότι δε σας προσέφερε αρκετό φαγητό και κάτι τέτοιο θεωρείται προσβολή.
Να τρώτε με το αριστερό χέρι
Μπορεί να μην έχουμε συνηθίσει σε κανόνες για το ποιο χέρι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να φάμε κάτι, ή να γνωρίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε και τα δυο. Αυτό είναι κάτι πολύ προσβλητικό σε κάποιους αραβικούς πολιτισμούς, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, το αριστερό χέρι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στην τουαλέτα. Σε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μαρόκο μπορεί να σας καλέσουν να φάτε από ένα κοινό πιάτο. Στην περίπτωση αυτή, μη χρησιμοποιήσετε το αριστερό σας χέρι (ακόμα κι αν είστε αριστερόχειρας!), γιατί κάτι τέτοιο θα εκληφθεί ως ύψιστη προσβολή και αγένεια.
Να δέχεστε κομπλιμέντα
Το να δέχεται κάποιος κομπλιμέντα μπορεί να είναι λίγο άβολο. Παρόλο που οι πολύ ταπεινοί τα αρνούνται ευγενικά, οι περισσότεροι δε θα σκέφτονταν καν ότι είναι αγένεια να ευχαριστήσετε κάποιον επειδή σας είπε μια καλή κουβέντα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται αγένεια σε ορισμένους πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Παραδείγματος χάριν, στην Ιαπωνία το να αποδέχεται κάποιος μια φιλοφρόνηση θεωρείται ένδειξη αλαζονείας κι εγωισμού. Είναι σαν να παινεύετε τον εαυτό σας, επομένως οι φιλοφρονήσεις δε θα πρέπει ποτέ να γίνονται αποδεκτές.
Να αναφέρεστε στις ΗΠΑ ως “Αμερική”
Μπορεί στη χώρα μας να είναι κανόνας όταν αναφερόμαστε στην Αμερική να εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη, ακόμα και στις ΗΠΑ, αφού το ανεπίσημο όνομα που χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στη χώρα αυτή είναι “Αμερική”. Αυτό όμως μπορεί να αποτελέσει λόγο παρεξήγησης στους λαούς της Νότιας Αμερικής καθώς υποδηλώνει ότι το μόνο έθνος μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Αμερικής που αξίζει θεωρείται ως Αμερική είναι οι ΗΠΑ.
Να εμφανίζεστε αργά ή στην ώρα σας
Σε δυτικές χώρες στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, το να εμφανίζεστε στην ώρα σας στα ραντεβού σας είναι κάτι πολύ ευγενικό. Μπορείτε να φτάσετε λίγα λεπτά αργότερα, αλλά αν αργήσετε πολύ θεωρείται πολύ αγενές. Το σωστό είναι να φτάσετε στην ώρα σας ή λίγα λεπτά νωρίτερα. Αν, όμως, το κάνετε αυτό σε κάποιους άλλους πολιτισμούς είναι παρεξηγήσιμο. Για παράδειγμα, στο Μεξικό ο κόσμος περιμένει να αργήσετε. Αυτό είναι γνωστό ως “μεξικάνικη ώρα”. Αν είστε συνεπείς στο ραντεβού σας ή σε κάποιο σπίτι που σας έχουν καλέσει, αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε δώσει αρκετό χρόνο στους οικοδεσπότες να ετοιμαστούν, κάτι ιδιαιτέρως αγενές.
Ο κώδικας ντυσίματος
Ο χαρακτηριστικός κώδικας ντυσίματος σε κάθε χώρα διαφέρει αναλόγως την περίσταση. Συνήθως, όμως, οι Αμερικανοί ντύνονται πιο πρόχειρα σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους. Παρόλο που το να φορά κανείς αθλητικά ρούχα, όπως φόρμα, στο δρόμο θεωρείται απολύτως φυσιολογικό, είτε αθλείται είτε όχι, στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης είναι αποδεκτά μόνο την ώρα της γυμναστικής.
Να έχετε τα παπούτσια σας μέσα
Η πλειοψηφία των Ελλήνων δε θα σκεφτόταν πού πρέπει να αφήσει τα παπούτσια τους όταν μπαίνουν στο σπίτι, παρόλα αυτά, στις ΗΠΑ συνηθίζουν να τα έχουν μέσα στο σπίτι, ενώ στις περισσότερες ασιατικές χώρες κάτι τέτοιο θεωρείται βρώμικο. Στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα οι οικοδεσπότες έχουν παντόφλες για τους καλεσμένους σας, ενώ είναι προτιμότερο ακόμα και να μείνετε ξυπόλυτοι παρά να φοράτε παπούτσια. Επομένως, αν τύχει να σας καλέσουν σε κάποιο σπίτι στο εξωτερικό, καλό είναι να ρωτήσετε ευγενικά αν χρειάζεται να βγάλετε τα παπούτσια σας και πού να τα αφήσετε.
Μα μιλάτε μέσα στις δημόσιες συγκοινωνίες
Για κάποιους ανθρώπους το να μιλούν με άλλους στα μέσα μεταφοράς είναι τρόπος ζωής. Στην Ελλάδα εκτυλίσσονται ακόμα και πολύωρες συζητήσεις μεταξύ γνωστών αλλά και αγνώστων. Αν επισκεφτείτε κάποια ασιατική χώρα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρέπει να είστε όσο πιο ήσυχοι γίνεται. Αν δεν το κάνετε, τότε θα θεωρηθείτε αγενείς και φασαριόζοι. Αυτό σημαίνει ότι όχι απλά θα πρέπει να περιορίσετε τις συζητήσεις σας, αλλά και να έχετε το κινητό σας στο αθόρυβο μέχρι να βγείτε από το τραίνο ή το λεωφορείο, διαφορετικά μπορεί να ενοχλήσετε τους συνεπιβάτες σας.
Να φυσάτε τη μύτη σας δημοσίως
Μπορεί το να φυσά κάποιος τη μύτη του δημοσίως να μην είναι το πιο γοητευτικό πράγμα του κόσμου αλλά είναι αποδεκτό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο στις ασιατικές χώρες, αφού κάτι τέτοιο είναι πολύ μεγάλη αγένεια. Αν βρεθείτε, για παράδειγμα, στην Ιαπωνία και πρέπει να φυσήξετε τη μύτη σας, καλό είναι να ζητήσετε συγγνώμη και να επισκεφτείτε το μπάνιο για να το κάνετε. Αν το κάνετε μπροστά στους άλλους το πιθανότερο είναι να σας κοιτάξουν περιφρονητικά.
Να κάνετε το σήμα “thumbs up” σε κάποιον
Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη χειρονομία σε πολλές χώρες του Δυτικού κόσμου και συμβολίζει συναίνεση, έγκριση ή ενθάρρυνση. Μπορεί να σας ακουστεί περίεργο αλλά σε πολλές χώρες ισούται με το…μεσαίο δάχτυλο. Άρα είναι αγένεια. Οπότε καλύτερα να το αποφύγετε αν βρεθείτε στη Ρωσία, τη Δυτική Αφρική και το Ιράν.