Όταν σκέφτεται κανείς το Τελ Αβίβ, τη μεγαλύτερη πόλη της Μεσογειακής ακτής του Ισραήλ, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι ατελείωτο clubbing και δράση, όμως η καρδιά της πόλης χτυπά με το street food. Τι θα φάτε στη μοναδική αυτή πόλη;
Η πόλη έχει σχεδόν όλο το χρόνο θερμό κλίμα, ενώ ο έντονος τρόπος ζωής εμπλουτίζουν το “φαγητό του δρόμου” με επιλογές σε κάθε γωνία, ειδικά αν ταξιδεύετε low budget. Δείτε πως θα περάσετε ένα υπέροχο σαββατοκύριακο στο Μαϊάμι της Μεσογείου!
Για χρόνια το φαλάφελ ήταν το πιο χαρακτηριστικό φαγητό του Ισραήλ. Πλέον, το σκηνικό έχει αλλάξει, αφού το μέρος είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών, με την Τουρκία, την Υεμένη και το Ιράκ να έχουν ενσωματώσει τις κουζίνες τους στο street food του Τελ Αβίβ.
Μπουρέκια
Αυτές οι αλμυρές πίτες με φύλλο είναι γεμιστές με τυρί, σπανάκι, πατάτα, και πολλά ακόμα. Κατάγονται από την Τουρκία και έχουν γίνει το πιο γρήγορο σνακ στο Ισραήλ. Θα τις βρείτε παντού, από πάγκους στο δρόμο μέχρι φούρνους. Θα το βρείτε σε διάφορα σχήματα, τρίγωνα, τετράγωνα ή στριφτά, και τρώγονται ολόφρεσκα, ζεστά και στο χέρι. Δοκιμάστε την oversized εκδοχή, κομμένη, με βραστό αυγό και σάλτσα ντομάτας.
Φαλάφελ
Αυτές οι χρυσαφένιες τηγανίτες από ρεβύθι είναι σταθερή αξία στο Ισραήλ. Περιχύνονται με χούμους, και τυλίγονται σε μια αφράτη πίτα μαζί με φρέσκια σαλάτα, αποτελώντας το απόλυτο γεύμα του δρόμου. Στο Τελ Αβίβ θα βρείτε αμέτρητες επιλογές να το συνοδέυσετε, από πικάντικα καρότα, λάχανο τουρσί, ελιές και πικάντικα λουκάνικα, καθώς και σάλτσα από πίκλες μάνγκο.
Χούμους
Αυτό το άλειμμα από ρεβύθια έχει γίνει διάσημο σε όλο τον κόσμο, αλλά η αυθεντική εκδοχή είναι απλά ασύγκριτη. Για τους Ισραηλινούς, δε μιλάμε για χούμους αν δεν αλειφθούν με κυκλικό τρόπο τα ρεβύθια στο πιάτο και δεν περιχυθούν με ελαιόλαδο. Προσοχή: δεν βουτάτε σε αυτό, αλλά το “σκουπίζετε” με πίτα ενώ το συνοδεύετε με σπιτικές πίκλες. Σε πολλά μέρη θα βρείτε το masabacha, μια πιο παχιά εκδοχή με ζεστά ρεβύθια στη δική τους σάλτσα, καθώς και ταχίνι, χυμό λεμονιού κι ελαιόλαδο.
Σαουάρμα
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και απολαύστε το μεθυστικό συνδυασμό από κύμινο, πάπρικα, σκόρδο κι άλλα αρωματικά που αναδύονται από τους πάγκους με τα σαουάρμα. Πρόκειται για μια παχιά και πλούσια λιχουδιά, πιεσμένη μέσα σε amba, μια σάλτσα από πίκλες μάνγκο. Προστίθεται αρνάκι,και γαλοπούλα ή μοσχάρι και τυλίγεται μέσα σε αφράτη πίτα με σαλάτα.
Σαμπίχ
Αυτό το πιάτο πρωινού κατέφτασε από το Ιράκ τη δεκαετία του 1950. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο αγαπητό: μεγάλη, αφράτη πίτα, γεμιστή με τηγανιτές μελιτζάνες, σαλάτα από φρέσκια ντομάτα κι αγγούρι, βραστό αυγό και πατάτες, με amba σως.
Σακσούκα
Τρώγεται ως πρωινό, κολατσιό ή ως ελαφρύ βραδινό. Αποτελείται από αυγά ποσέ μέσα σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας μαγειρεμένη, και έχει αρχίσει να εμφανίζεται στο μενού καφέ και εστιατορίων σε όλο τον κόσμο. Τρώγεται σε πίτα ή βουτάτε με τραγανό ψωμί. Στο Τελ Αβίβ θα βρείτε δημιουργικές εκδοχές με κατσικίσιο τυρί, λουκάνικο, αρνί, ακόμα και vegan εκτέλεση με λαχανικά.
Μαλαμπί
Είναι ιδανικό για τις ζεστές μέρες και πρόκειται για κρέμα με ροδόνερο, που έχει πήξει με κορν φλάουρ ή ρύζι, κατόπιν περιχύνεται κι άλλο ροδόνερο και ψιλοκομμένα φυστίκια, κι ένα γλυκό σιρόπι από μούρα, και τριμμένη καρύδα. Απλά υπέροχο!
Κίμπε
Πρόκειται για κροκέτες γεμιστές με κιμά, και η προφορά ή η συνταγή τους διαφέρει αναλόγως με το μέρος που τα απολαμβάνει κανείς. Στο δρόμο θα βρείτε την εκδοχή με γεμιστό κιμά από μοσχάρι, κρεμμύδι και φυστίκια. Μπορεί να το συναντήσετε και γεμιστό με ρύζι, ή να σερβίρεται μέσα σε καυτή σούπα, γνωστό ως kubbeh hamusta ή σούπα από παντζάρι, με το όνομα kubbeh selek.
Mπουρίκ ή μπρικ
Προέρχεται από τη Νότια Αφρική και αποτελείται από λεπτή ζύμη που λέγεται warka, γεμιστή με αυγό και πατάτα κι άλλα υλικά, τηγανιτή μέχρι να γίνει τραγανή. Σερβίρεται είτε μέσα σε πίτα με σως από σκόρδο και πιπέρι ή ένα άλειμμα από κολοκύθα και πατάτα.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: