Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024
14.3 C
Athens
HomeTrip IdeasΣπάρτη - Μυστράς: Ένα ταξίδι στην ιστορία και την ομορφιά της...

Σπάρτη – Μυστράς: Ένα ταξίδι στην ιστορία και την ομορφιά της φύσης…

Η Σπάρτη, έχοντας στο «θησαυροφυλάκιο» της ένα ένδοξο παρελθόν, που άφησε το αποτύπωμά του με χρυσά γράμματα στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια ιστορία, αποτελεί έναν προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου!

Η πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας, είναι ένας τόπος ευλογημένος, αφού είναι χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου, στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Ευρώτα.

- Advertisement -

Έχει μείνει γνωστή στην παγκόσμια Ιστορία για τoν Λεωνίδα και τους 300, τη στρατιωτική δύναμή της, την πειθαρχία και τον ηρωισμό της, όμως και μέσα από την Ελληνική Μυθολογία, κυρίως για τον μύθο της Ωραίας Ελένης.

Στη Σπάρτη θα ακολουθήσετε τα ιστορικά ίχνη του θρυλικού βασιλιά Λεωνίδα στην αρχαία πόλη, θα γνωρίσετε τη σύγχρονη πόλη, θα ανεβείτε στον Μυστρά, την τελευταία πρωτεύουσα του Βυζαντίου και θα μυηθείτε στην ομορφιά της φύσης που την περιβάλλει!

Τα γραφικά χωριά, η πλούσια βλάστηση, η αυθεντική φυσική ομορφιά, τα πάρα πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, το ένδοξο παρελθόν και η κοντινή απόσταση από τον πολυθρύλητο Μυστρά τραβούν κάθε χρόνο την προσοχή πολλών επισκεπτών από κάθε περιοχή της Ελλάδας, και όχι μόνο!

Ένας τόπος που θα σας εκπλήξει με τις εναλλαγές των τοπίων του, τη μοναδική του φύση και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατά του…

Σπάρτη – Η πόλη θρύλος

Η σύγχρονη Σπάρτη, πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας, είναι μια από τις ωραιότερες σε ρυμοτομία πόλεις της Ελλάδας, οικοδομημένη σύμφωνα με τα σχέδια του περίφημου Γερμανού αρχιτέκτονα Στάουφερτ, ο οποίος κατ’ εντολή του Βασιλιά Όθωνα, το 1834, σχεδίασε με έμπνευση τη νέα πόλη, που ακόμα και σήμερα διατηρεί την αίγλη και τη μεγαλοπρέπεια του σημαντικού της παρελθόντος.

Κεντρική πλατεία Σπάρτης
Κεντρική πλατεία Σπάρτης

Νεοκλασικά κτίρια, λεωφόροι, πλατείες, πεζόδρομοι και χώροι πρασίνου, ενδιαφέροντα μουσεία και αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι στολίζουν την Σπάρτη δημιουργώντας στον επισκέπτη την αίσθηση της λιτότητας και ευχαρίστησης .

Η κεντρική λεωφόρος Κων/νου Παλαιολόγου, με τους μεγάλους φοίνικες, οδηγεί στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου ξεχωρίζει η κεντρική πλατεία με το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου έργο του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν καφετέριες, ουζερί, ζαχαροπλαστεία και μπαρ, ενώ στις χαρακτηριστικές καμάρες των δρόμων που την περιβάλλουν στεγάζονται αρκετά εμπορικά καταστήματα.

Άγαλμα Λεωνίδα, Σπάρτη
Το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα

Η σύνδεση με το παρελθόν είναι παρούσα παντού. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα μπροστά από το Δημοτικό Στάδιο. Είναι το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της πόλης!! Συνεχίστε βόρεια για να συναντήσετε την Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης στην οποία μπορείτε να θαυμάσετε το αρχαίο θέατρο, το ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, και άλλα ιστορικά μνημεία.

Σπάρτη Ακρόπολη
Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης
Αρχαίο θέατρο της Σπάρτης
Αρχαίο θέατρο της Σπάρτης

Πολύ κοντά στην αρχαία ακρόπολη βρίσκεται ο εμβληματικός τάφος του Λεωνίδα, γνωστός και ως Λεωνιδαίον, το μοναδικό μνημείο της Αρχαίας Αγοράς που σώζεται ως σήμερα. Η παράδοση όσο και ο περιηγητής Παυσανίας, εκφράζουν την άποψη ότι εκεί μεταφέρθηκαν και ετάφησαν τα οστά του Λεωνίδα από τις Θερμοπύλες. Στην οδό Τριακοσίων υπάρχουν ακόμη τρία μνημεία: Ένας σταυροειδής ναός , που έχει θεμελιωθεί πάνω σε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ένα υστερορωμαϊκό βαλανείο και ένα βυζαντινό λουτρό.

Τάφος του Λεωνίδα - αξιοθέατα Σπάρτη
Τάφος του Λεωνίδα – “Λεωνιδαίον”
Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος, Αρχαία Σπάρτη
Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος

Σε μικρή απόσταση από το κέντρο μπορείτε να επισκεφθείτε το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος που αποτέλεσε χώρο διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών αλλά και χώρο οπού οι έφηβοι της Σπάρτης μυούνταν στον αυστηρό στρατιωτικό κώδικα της Σπάρτης. Τέλος, λίγο έξω από την πόλη σε απόσταση περίπου 5 χλμ. πάνω από την ανατολική όχθη του ποταμού Ευρώτα στο λόφο του Προφήτη Ηλία θα συναντήσετε το Μενελάιο, ιερό των θεοποιημένων Μενέλαου και Ελένης που προσφέρει μια μαγευτική θέα προς τον Ταΰγετο και την κοιλάδα της Σπάρτης.

Μενελάιον, Σπάρτη
Μενελάιον

Έκτος από τα αρχαία μνημεία, στη Σπάρτη υπάρχει και μια σειρά από αξιόλογα μουσεία και συλλογές που σας «ταξιδεύουν» στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Τα μουσεία της Σπάρτης

Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης – εξωτερική άποψη

Για πρώτη επίσκεψη σας προτείνουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο (Λυκούργου & Αγ. Νίκωνος), το πρώτο μουσείο που χτίστηκε σε ελληνική επαρχιακή πόλη το 1876. Η έκθεση του μουσείου προσφέρει ένα πανόραμα για την τέχνη και την ιστορία της αρχαίας Σπάρτης και περιλαμβάνει ευρήματα από τη μυκηναϊκή ως και τη ρωμαϊκή εποχή. Σημαντική θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχει η προτομή του Σπαρτιάτη πολεμιστή του επονομαζόμενου «Λεωνίδα».

Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης - εσωτερικό
Μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Προτομή του Σπαρτιάτη πολεμιστή του επονομαζόμενου «Λεωνίδα»
Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης – Προτομή Λεωνίδα

Συνεχίστε την περιήγησή σας στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Όθωνος & Αμαλίας 129), ένα πρωτότυπο μουσείο που θα σας ταξίδεψε στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Μουσείο ελιάς και ελληνικού λαδιού, Σπάρτη
Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Για τους λάτρεις της τέχνης επιβάλλεται μια επίσκεψη στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη (Κων/νου Παλαιολόγου 123 ) η οποία στεγάζεται σε ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά κτήρια της πόλης και αποτελεί το πρώτο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Η μόνιμη έκθεση  περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα και γλυπτά σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.

Πινακοθήκη Σπάρτης
Κουμαντάρειος Πινακοθήκη

Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τη νεότερη ιστορία της πόλης υπάρχει το Μανουσάκειο Μουσείο Λαϊκού & Αστικού Βίου (Ανανίου 13) που παρουσιάζει τον αστικό βίο στη Σπάρτη των αρχών του 20ου αιώνα και περιλαμβάνει έπιπλα, ενδυμασίες, κεντήματα, υαλικά, οικογενειακά κειμήλια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής, καθώς και το Μουσείο Νεότερης Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου) που αποτυπώνει τη νεότερη ιστορία της λακωνικής πρωτεύουσας και την εξέλιξη της Σπάρτης από την επανάσταση του 1821 μέχρι τις μέρες μας.

Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου, Σπάρτη
Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου
Μέσα στο Μουσείο Νεότερης Σπάρτης
Μουσείο Νεότερης Σπάρτης

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη (Λυκούργου 135) φιλοξενείται το αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, το οποίο αποτελεί φόρο τιμής στον μεγάλο Λάκωνα ποιητή και συγκεντρώνει πλούσιο αρχειακό υλικό γύρω από τη ζωή και το έργο του.

Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, Σπάρτη
Το Αρχείο του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης (Λυσάνδρου 3) με μια πλούσια συλλογή από αξιόλογες φορητές εικόνες, δείγματα χρυσοκεντητικής και αργυροχρυσοχοΐας, λειτουργικά και ιερατικά άμφια καθώς και από μια σειρά χειρόγραφων εικονογραφημένων κωδίκων.

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, Σπάρτη
Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης

Αν αγαπάτε τη φωτογραφία και τις φωτογραφικές μηχανές, το Μουσείο φωτογραφικών μηχανών «Τάκη Αϊβαλής» (Μυστρά) θα σας παρουσιάσει την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών του 20ου αιώνα μέσα από την προσωπική συλλογή του φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή, που περιλαμβάνει περίπου 1.000 φωτογραφικές μηχανές που του χάρισαν μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

Μουσείο Αϊβαλή - Φωτογραφικών Μηχανών, Μυστράς
Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών – Τάκη Αϊβαλή

Μυστράς… η μαγευτική καστροπολιτεία

Μόλις 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σπάρτης, η καστροπολιτεία του Μυστρά μας μεταφέρει στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία… Εκκλησίες, μονές, παλάτια και αρχοντικά μας ταξιδεύουν στο ένδοξο παρελθόν του! Είναι αδύνατον να αντισταθείτε στη μυστηριακή γοητεία που ασκεί ο Μυστράς. Η περιήγηση στα πέτρινα καλντερίμια του είναι ένα ταξίδι στην ιστορία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ!

Μυστράς, Λακωνία
Μυστράς

Οι πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες με τη μοναδική αρχιτεκτονική, τα βυζαντινά οικόσημα και τις εκπληκτικές τοιχογραφίες, το κάστρο με την εξαίσια θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα με τις ελιές και τις πορτοκαλιές, τα παλάτια των Δεσποτών, θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε σ’ ένα σκηνικό μεσαιωνικού παραμυθιού…

Για να περιηγηθείτε στον Μυστρά θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο μιας και η καστροπολιτεία είναι μεγάλη και τα μνημεία της πολλά και σπουδαία.

Στην κορυφή του κάστρου του Μυστρά
Στην κορυφή του κάστρου του Μυστρά

Στο ψηλότερο σημείο του λόφου υψώνεται το κάστρο, κτισμένο από τον Φράγκο πρίγκιπα Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο γύρω στο 1249, με δύο περιβόλους και την οικία του φράγκου φρούραρχου, ενώ στις πλαγιές κατηφορίζει η πολιτεία του Μυστρά αποτελούμενη από την Άνω Χώρα, την Κάτω Χώρα και την Έξω Χώρα.

Η είσοδος μπορεί να γίνει από δύο πύλες, η μία σας οδηγεί στα ενδότερα της Κάτω Χώρας και η άλλη σας οδηγεί στην Άνω Χώρα, κοντά στο παλάτι των Παλαιολόγων. Οι περισσότεροι εκ των επισκεπτών επιλέγουν να φτάσουν με το αυτοκίνητο έξω από την πύλη της Κάτω Χώρας, και αφού διασχίσουν αυτό το τμήμα της πολιτείας, επιστρέφουν στα αυτοκίνητά τους και οδηγούν προς τα Πικουλιάνικα και την πύλη της Πάνω Χώρας. Από εκεί με το ίδιο εισιτήριο (Ολόκληρο: €12, Μειωμένο: €6) φτάνουν στο Παλάτι και την Αγία Σοφία, με τελικό προορισμό το κάστρο.

Παλάτια Δεσποτών, Μυστράς
Παλάτια Δεσποτών

Η Άνω Χώρα, γεμάτη από οικίες, παρεκκλήσια και ναούς, έχει ως κέντρο αναφοράς τα Παλάτια των Δεσποτών. Η Κάτω Χώρα, αποτελείται από οικίες και αρχοντικά σπίτια, όπως τις λεγόμενες οικίες ”Λάσκαρη” και ”Φραγκόπουλου”, μοναστήρια και ναούς. Τέλος, η λεγόμενη Έξω Χώρα του Μυστρά αποτελείται σήμερα από ελάχιστα αρχιτεκτονήματα χτισμένα στους πρόποδες του λόφου.

Εκκλησία Παντάνασσα, Μυστράς
Μονή της Παντάνασσας

Ο Μυστράς φημίζεται για τις υστεροβυζαντινές εκκλησίες, που βρίσκονται διάσπαρτες στον αρχαιολογικό χώρο: στην Άνω Χώρα η Αγία Σοφία-η βυζαντινή Μονή του Ζωοδότου Χριστού και εκκλησία των παλατιών, στην Κάτω Χώρα η Μητρόπολη (Άγιος Δημήτριος), οι Άγιοι Θεόδωροι και η Οδηγήτρια, που αποτελούσαν τη Μονή Βροντοχίου, η Περίβλεπτος, η Ευαγγελίστρια και η Μονή της Παντάνασσας, στην οποία συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας την παρουσία της οργανωμένη γυναικεία μοναστική κοινότητα. Τις εκκλησίες κοσμούν τοιχογραφίες σπουδαίας τέχνης των παλαιολόγειων χρόνων, άμεσα συνδεδεμένες με την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη, τοιχογραφίες του 17ου-18ου αιώνα, καθώς και πανέμορφος γλυπτός διάκοσμος.

Ο Άγιος Δημήτριος στο Μυστρά
Άγιος Δημήτριος Μυστρά

Βόρεια του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Δημητρίου λειτουργεί το Μουσείο του Μυστρά με σημαντικά βυζαντινά εκθέματα. Στη συλλογή περιλαμβάνονται γλυπτά, χειρόγραφα, κοσμήματα, εξαρτήματα καλλωπισμού, ένδυσης και υπόδησης, καθώς και τα σπάνια κομμάτια μεταξωτού ενδύματος και η πλεξούδα πριγκίπισσας από τάφο της βόρειας στοάς της Αγίας Σοφίας.

Μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά

* O αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Εξερευνήστε το μεγαλείο της φύσης 

Αυθεντική φυσική ομορφιά, γραφικά χωριά, γάργαρα νερά, πλούσια βλάστηση, ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα, επιβλητικές βουνοκορφές συνθέτουν το τοπίο γύρω από την πανέμορφη Σπάρτη.

Στα δυτικά , υψώνεται ο Ταΰγετος με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του, ενώ στα ανατολικά βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα, κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα.

Ταΰγετος
Ταΰγετος

Ο μεγαλοπρεπής Ταΰγετος, είναι ένα από τα βουνά της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφτείτε, είτε είστε ορειβάτης και πεζοπόρος είτε απλά φυσιολάτρης. Δάση με έλατα και μαυρόπευκα στολίζουν τις πλαγιές του, στις οποίες κυλούν χείμαρροι και δροσερά ρυάκια.

Ο Ταΰγετος θα σας προσφέρει από τις ομορφότερες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, καθώς εκτός από τη μοναδική φύση, το βουνό έχει υποδειγματική σηματοδότηση των μονοπατιών, ακόμα για τους λιγότερο έμπειρους πεζοπόρους. Από τον Ταΰγετο διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Για τους λάτρεις της αναρρίχησης, στη Λαγκάδα υπάρχει αναρριχητικό πεδίο που περιλαμβάνει διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης.

Στην κορυφή του Ταΰγετου
Ταΰγετος κορυφή

Το ορειβατικό καταφύγιο βρίσκεται στη θέση Βαρβάρα σε υψόμετρο 1600 μ., περίπου 12 χλμ μετά το χωριό Ανώγεια.

Τα τελευταία χρόνια ο Ταΰγετος μπαίνει σιγά σιγά στον ταξιδιωτικό χάρτη. Στα καταπράσινα χωριά στις παρυφές του ξεφυτρώνουν συνεχώς όμορφοι, ξενώνες ,ταβέρνες και εστιατόρια. Όποιο χωριό κι αν επιλέξετε, ο Ταΰγετος σας περιμένει.

Πάρνωνας
Πάρνωνας

Ο Πάρνωνας, είναι ένας εντυπωσιακός ορεινός όγκος που κατηφορίζει από βορρά προς νότο ορίζοντας τα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Το βουνό, κατάφυτο από κέδρα, μαυρόπευκα και έλατα, με το πολύπλοκο, απότομο και σε πολλές περιπτώσεις απόκρημνο ανάγλυφό του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη που το εξερευνά περπατώντας στις κατάφυτες πλαγιές και κορυφές του. Η περιοχή είναι διάσπαρτη από πηγές, εκκλησάκια και μοναστήρια.

Εδώ και μερικά χρόνια, ο Πάρνωνας εξελίσσεται σε σπουδαίο κέντρο υπαίθριων δραστηριοτήτων. Το διεθνές μονοπάτι Ε4, εισερχόμενο από την Αρκαδία, διέρχεται από το δυτικό τμήμα του βουνού, μέσω Αγίου Πέτρου, περνά από τις Καρυές, διασχίζει τα Βρέσθενα και, μέσω Θεολόγου, φτάνει στη Σπάρτη και παίρνει τον δρόμο του για τον Ταΰγετο. Στον Πάρνωνα, μπορεί κανείς επίσης να απολαύσει και εξαιρετικές ποδηλατικές διαδρομές, αν είναι λάτρης της ορεινής ποδηλασίας και όχι μόνο.

Έχει επίσης χαρακτηριστεί ως ένα από ιδανικότερα βουνά της Ευρώπης, για την παρατήρηση του ουρανού, με αποτέλεσμα ερασιτέχνες αστρονόμοι από όλη την Ελλάδα να συρρέουν για αστροπαρατήρηση και αστροφωτογράφηση!

Γαστρονομία

Σπάρτη προϊόντα και φαγητά

Η Σπάρτη φημίζεται για το λάδι και τις ελιές της, τα εσπεριδοειδή, το κρασί της αλλά και το πολύ νόστιμο σύγκλινο (χοιρινό καπνισμένο με αρωματικά βότανα των βουνών της περιοχής). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε, αλλά και να πάρετε μαζί φεύγοντας, τραχανά, χυλοπίτες, παξιμάδια,πορτοκάλια και μέλι!

Το γαστρονομικό σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι το χοιρινό κρέας με όλες τις παρασκευές του (σύγκλινο, λουκάνικο, μπουζοπούλα). Εκτός αυτού όμως, μπορείτε να απολαύσετε νόστιμους κολοκυθοκορφάδες, κόκορα μπαρδουνιώτικο, πιταρούδες, άγρια χόρτα, καγιανά, λαλάγγια και τσιγαρολάχανα.

Μάθετε τα πάντα για την Σπάρτη στο www.exploresparta.gr, αλλά και στον online οδηγό μας, The Gold Book of Sparta.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,089LikesLike
88,824 FollowersFollow
181,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ