Θέλετε να γιορτάσετε την Τσικνοπέμπτη σπίτι σας με την οικογένεια και τους φίλους σας και οικονομικά; Σας βρήκαμε, λοιπόν, μια απλή συνταγή, από τα βάθη του «λίκνου» των ψησταριών, τη Λιβαδειά.
Ένα από τα πιο οικονομικά, αλλά φουλ… απολαυστικά υλικά, είναι οι μπριζόλες λαιμού. Μπορείτε να προτιμήσετε τον κρεοπώλη της γειτονιάς σας, καθώς αρκετοί δίνουν ελληνικές μπριζόλες λαιμού με 3 ευρώ το κιλό. Στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ οι τιμές κυμαίνονται από 4 έως 5,5 ευρώ. Σε απλούς αριθμούς, γύρω στα πέντε με έξι ευρώ θα είναι αρκετά για πέντε μπριζόλες λαιμού.
Πάμε να δούμε τα υλικά:
- 1-2 κιλά χοιρινές μπριζόλες λαιμού με οστό (προσοχή να μην είναι πολύ λεπτές, γιατί θα ξεραθούν)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
Τώρα προχωράμε στην εκτέλεση:
Αν υπάρχει σχάρα, ακόμα και ηλεκτρική, ακολουθούνται τα εξής απλά βήματα για το τσίκνισμα «αλά Λιβαδειά»:
- Βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο μισή ώρα προ του ψησίματος
- Κάνουμε ένα χορταστικό μείγμα σε κούπα ή μπολ με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
- Ανάβουμε τη φωτιά (ή τον… διακόπτη) και αφήνουμε τη σχάρα να κάψει για λίγα λεπτά
- Βάζουμε τις μπριζόλες στη σχάρα, «γυμνές», δίχως κανένα υλικό πάνω τους
- Τις αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά (1 – 5, ανάλογα τον τύπο σχάρας) από κάθε πλευρά.
- Προσέχουμε να μην «τραυματίσουμε» τις μπριζόλες στο γύρισμα. Απαγορεύονται τα τρυπήματα με πιρούνι ή μαχαίρι γιατί χάνουν τα υγρά τους.
- Τότε ρίχνουμε μπόλικο από το μείγμα (αλάτι, πιπέρι, ρίγανη) διαδοχικά από κάθε πλευρά.
Tips:
Στην περίπτωση της ηλεκτρικής σχάρας απαιτούνται λίγα γυρίσματα. Σε 30 λεπτά θα είναι έτοιμες οι μπριζόλες.
Το μυστικό για να δούμε αν έχουν γίνει είναι να αφρίζει το κόκκαλο. Οταν δούμε μικρές «μπουρμπουλήθρες» στις τρύπες του οστού, τότε η μπριζόλα έχει γίνει.
Άντε και καλή μας όρεξη!
Πηγή: youweekly.gr
Δείτε επίσης: O Δήμος Αθηναίων ετοιμάζει μια Τσικνοπέμπτη με μπόλικο άρωμα παράδοσης και μουσική!