Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2024
11.6 C
Athens
HomeΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΗ Θεσσαλονίκη "κρύβει" ένα μικρό Ισραήλ!

Η Θεσσαλονίκη “κρύβει” ένα μικρό Ισραήλ!

Πολλά μνημεία στην πόλη που άκμαζε προπολεμικά ως μία από τις πιο δραστήριες εβραϊκές κοινότητες της χώρας!

H Ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε στο παρελθόν καταφύγιο στις θηριωδίες του ναζισμού κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Σήμερα, γεμάτη από μνημεία, αξιοθέατα και χώρους που εξιστορούν τα γεγονότα και τιμούν τη μνήμη όσων χάθηκαν, αποτελεί σημαντικό προορισμό για όλους τους Εβραίους απανταχού της Γης.

- Advertisement -

Δείτε ακόμα: Ξενάγηση στα μουσεία της Θεσσαλονίκης! Ακολουθήστε μας!

Must See

Εβραϊκές Βίλες

Η εντυπωσιακή Κάζα Μπιάνκα

Βίλα Μορντώχ

Το κτήριο της πρώην Δημοτικής Πινακοθήκης είναι γνωστό ως Βίλα Μορντώχ και πήρε το όνομά της από τον δεύτερο ιδιοκτήτη της, τον Σαμουήλ Μορντώχ. Χτισμένη το 1905, με στοιχεία νεοκλασικά, αναγεννησιακών και μπαρόκ. Σήμερα στεγάζει υπηρεσίες του Ε’ διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.

Κάζα Μπιάνκα

Χτισμένη στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Πιέτρο Αριγκόνι, το εντυπωσιακό αυτό κτίσμα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Θεμ.Σοφούλη. Αποτέλεσε την πολυτελή κατοικία του Ιταλοεβραίου Ντίνο Φερνάντεζ Ντίαζ και της συζύγου του Blanche de Mayer, από όπου πήρε και το όνομά της. Από το 2013 στεγάζει την Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

Βίλα Αλλατίνι

Στην επονομαζόμενη Συνοικία των Εξοχών βρίσκεται η βίλα της πλούσιας εβραϊκής οικογένειας Αλλατίνι, χτισμένη το 1898 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Σήμερα παραμένει άδεια, ενώ στο παρελθόν λειτούργησε ως Φιλοσοφική Σχολή, νοσοκομείο και έδρα της Νομαρχίας.

Εβραϊκό Μουσείο

Το εσωτερικό του Εβραϊκού Μουσείου

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2001, σε κτήριο που ανήκε ανέκαθεν στην Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Χτισμένο το 1904 αποτελεί ένα από τα ελάχιστα οικοδομήματα που διασώθηκαν της πυρκαγιά του 1917. Σκοπός του μουσείου είναι η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων και η έρευνα για την παρουσία των εβραίων στη Θεσσαλονίκη.

Info:
Είσοδος €5
Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 10:00-15:00, Τετ.10:00-15:00 και 17:00-20:00, Κυρ.10:00-14:00.

Μνημείο Ολοκαυτώματος

Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Λεωφ. Νίκης

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, στήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας για να τιμήσει τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εκδιώχτηκαν από τους Ναζί και μαρτύρησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μνημείο σχεδιάστηκε από τους αδερφούς Γκλιντ.

Συναγωγή Γιάντ Λεζικαρόν

Η Συναγωγή Γιάντ Λεζικαρόν

Η συναγωγή Γιάντ Λεζικαρόν εγκαινιάστηκε το 1984 και είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Χτίστηκε στη θέση του μικρού ευκτηρίου οίκου «Μπουρλά» γνωστού ως «Κάλ ντε λα Πλάσα» (Συναγωγή της Αγοράς), που λειτουργούσε από το 1921 για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των πολυάριθμων Εβραίων που εργάζονταν στην παρακείμενη αγορά.

Εβραϊκό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης

Μνημείο για το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Ιδρύθηκε κατά την πρώιμη Ρωμαϊκή εποχή και αναπτύχθηκε μετά την εγκατάσταση των Σεφαραδιτών Εβραίων το 1492 στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής και μεταπολεμικά, όλα τα ταφικά μνημεία καταστράφηκαν και σήμερα στη θέση του βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου το 2014 κατασκευάστηκε σχετικό μνημείο. Σήμερα η εβραϊκή κοινότητα χρησιμοποιεί το νεκροταφείο της Σταυρούπολης.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ… Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια ως μια ιδέα του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ και τώρα φτάνει στην φάση υλοποίησής του. Ως τοποθεσία για την εγκατάστασή του έχει επιλεχθεί η περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, ενώ τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2019.

Συναγωγή Μοναστηριωτών

Η Συναγωγή Μοναστηριωτών

Αποτελεί την σημαντικότερη συναγωγή στην πόλη και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού. Ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία της Ίντας Αροέστη εις μνήμη του συζύγου της Ισαάκ. Με τη λήξη του πολέμου και την επιστροφή των επιζώντων Εβραίων, η Συναγωγή Μοναστηριωτών αποτέλεσε την κεντρική συναγωγή του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης.

Kosher φαγητό στο Astoria Hotel

Στο Astoria Hotel, στo κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα βρείτε εστιατόριο με εβραϊκά πιάτα, όλα με τους θρησκευτικούς κανόνες που επιτάσσει το Κοσέρ. Tip: Κάντε κράτηση πριν το επισκεφθείτε (Τσιμισκή & Σαλαμίνος, Τ. 80111 55550).

Μνημείο για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί

Δείτε ακόμα: Θεσσαλονίκη: 14 εικόνες της πόλης που θα σας μείνουν στο μυαλό!

Fact:Από τους 54.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που οδηγήθηκαν από τους ναζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης επέστρεψαν μόνο 1.950…

Smart Tip:Μια… έξυπνη εφαρμογή-οδηγός!

Η εφαρμογή Thessaloniki Jewish Legacy APP που θα εγκαταστήσετε στο smartphone σας είναι ο καλύτερος οδηγός για όλα τα μνημεία, τα αξιοθέατα αλλά και τις περιοχές που έχουν συνδεθεί με την εβραϊκή ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από άρθρα, φωτογραφίες, χάρτες και ιστορικά κείμενα (thessalonikijewishlegacy.com).

Πηγή: Best in Travel Thessaloniki 2019

Διαβάστε και κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ τον απόλυτο οδηγό για την Θεσσαλονίκη!

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,082LikesLike
88,758 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ