Καβάλα, η αρχαιότερη παραλιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Η πόλη των πολλών επιπέδων, η απόλυτη αρμονία βουνού και θάλασσας, που κάθε άλλο παρά τυχαία χαρακτηρίζεται η ομορφότερη πόλη του Βορρά.
Και ενώ η πόλη δεν… επαναπαύεται ποτέ, δημιουργώντας σταθερά επιπλέον λόγους να την επισκεφθεί κανείς, οι σταθερές τις αξίες, τα επιβλητικά αξιοθέατά της, που εκτείνονται σε όλες τις σημαντικές ιστορικές περιόδους από την αρχαιότητα έως την τουρκοκρατία, προσφέρουν πάντα συγκίνηση και δέος στον επισκέπτη.
Ιμαρέτ, το στολίδι της πόλης
Ενα σπάνιο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο που βρίσκεται σε περίοπτη θέση εντός των τειχών της παλιάς πόλης, στη χερσόνησο της Παναγίας με μέγεθός 4.200 τ.μ! Το Ιμαρέτ χτίστηκε το 1817 και ήταν δώρο του Μεχμέτ Αλή Πασά, αντιβασιλιά της Αιγύπτου, στην πόλη στην οποία γεννήθηκε. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα λειτούργησε ως κορανικό ιεροδιδασκαλείο, όπου οι μαθητές ήταν εσωτερικοί. Παράλληλα, λειτουργούσε και ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, προσφέροντας φαγητό σε όσους το είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκείας. Από τη δεκαετία του 1920 και έπειτα φιλοξένησε πολλούς πρόσφυγες.
Διαβάστε ακόμα: Έρχονται 4 νέα καταδυτικά πάρκα στην Κρήτη!
Όλα αυτά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 γιατί από τότε μέχρι και το 2000 ήταν εγκαταλελειμμένο. Τότε ήταν που ιδιώτες έδειξαν ενδιαφέρον και, αφού πήραν άδεια από την αιγυπτιακή κυβέρνηση στην οποία ανήκει, άρχισαν την ανακαίνιση με σεβασμό στη θρησκεία και την ιστορία του κτηρίου. Έφεραν τεχνίτες από την Αίγυπτο, η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε και το ιστορικό βόρεαΙμαρέτ φιλοξενεί σήμερα ξενοδοχείο, εστιατόριο και καφέ. Οι μολυβένιοι τρούλοι, η αυλή με τις πορτοκαλιές, ο αχνός φωτισμός και τα κεριά, η εσωτερική κινστέρνα είναι μόνο μερικά δείγματα της ξεχωριστής ατμόσφαιρας. Στο Ιμαρέτ θα μπείτε αν μένετε στο ξενοδοχείο ή αν θέλετε να πάτε στο εστιατόριο ή το καφέ. Διαφορετικά γίνεται και απλή ξενάγηση αλλά με είσοδο.
Οι ιστορικές Καμάρες
Το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της Καβάλας είναι το μεγάλο τοξωτό υδραγωγείο της, γνωστό ως Καμάρες. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, επί Τουρκοκρατίας και πιθανολογείται ότι χτίστηκε πάνω στα απομεινάρια ενός Ρωμαϊκού και ενός Βυζαντινού υδραγωγείου. Η κατασκευή του έργου χρηματοδοτήθηκε από τον Ιμπραήμ πασά και κράτησε περίπου 10 χρόνια.
Οι Καμάρες είναι φτιαγμένες από ντόπιο γρανίτη και πλίνθους και φτάνουν το μήκος των 270 μ. και το εκπληκτικό ύψος των 25 μ. αποτελώντας το μεγαλύτερο και ομορφότερο υδραγωγείο της εποχής τους, που συνδυάζει πολλά είδη τόξων. Το νερό ξεκινούσε από την πηγή, που βρίσκεται σε ύψος 400 μ. και ακολουθούσε μία μεγάλη διαδρομή μήκους 6,5 χλμ. περνώντας πάνω από πέντε υδατογέφυρες που κατασκευάστηκαν για να στηρίξουν τον επίγειο αγωγό. Έτσι, οι καμάρες βοήθησαν την Καβάλα να αναπτυχθεί πληθυσμιακά και εμπορικά και να γίνει μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σήμερα, οι Καμάρες έχουν χάσει την χρηστική τους σημασία, ωστόσο διατηρούν την ομορφιά, την επιβλητική αρχιτεκτονική αλλά και την ιστορική σημασία τους γι’ αυτό άλλωστε και είναι το μνημείο – σύμβολο της πόλης.
Φρούριο
Στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας δεσπόζει η Ακρόπολη της Καβάλας η οποία χτίστηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της, το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα. Στο επιβλητικό κτίσμα είναι εμφανείς οι αλλεπάλληλες ανακατασκευές και επεμβάσεις στην οχύρωσή του από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς. Σήμερα ο επισκέπτης θα δει, τον κεντρικό κυκλικό πύργο, που αποτελούσε τον χώρο άμυνας -η θέα δε στην πόλη από την οροφή του είναι ασυναγώνιστη-, την αποθήκη πυρομαχικών και τροφίμων, που αργότερα μετατράπηκε σε φυλακή και το φυλάκιο. Ολόκληρο το κτίσμα φτιάχτηκε από ακατέργαστες πέτρες τοπικού γρανίτη, ανακατεμένες με τούβλα και μάρμαρα. Μπαίνοντας από την κεντρική της είσοδο, βλέπουμε ότι χωρίζεται στον εσωτερικό και εξωτερικό περίβολο από ένα εγκάρσιο τείχος. Ο εσωτερικός περίβολος αποτελούσε και το σπουδαιότερο τμήμα της Ακρόπολης γιατί περιέκλειε όλους τους απαραίτητους χώρους για την άμυνά της. Στα εξωτερικά τείχη ξεχωρίζουν δύο τετράγωνοι και ένας πολυγωνικός πύργος, ενώ στο εσωτερικό του λειτουργεί υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και αναψυκτήριο για τους επισκέπτες.
Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων
Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων οι ανασκαφές αποκάλυψαν τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς και το αρχαίο θέατρο, έργο του βασιλιά Φιλίππου Β’, περίπου στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. με τα ευρήματα να εκτίθενται στο Αρχαιολογικό μουσείο Φιλίππων. Ο αρχαιoλογικός χώρος μπήκε από το 2016 στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Παλιά πόλη
Περιπλανηθείτε στην γεμάτη πέτρινα καλντερίμια, Παλιά Πόλη, η λεγόμενη συνοικία της Παναγίας, χτισμένη αμφιθεατρικά σε χερσόνησο με τη θάλασσα τριγύρω και αφήστε τη μαγευτική της ατμόσφαιρα να σας… αποπλανήσει! Κάτω από το Κάστρο δεσπόζουν τα πολύχρωμα παραδοσιακά αρχοντικά, και οι γεμάτες λουλούδια αυλές.
Διαβάστε ακόμα: Τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου “πόλος έλξης” για Έλληνες και ξένους τουρίστες
Αυτή ήταν η πόλη μέχρι που οι Χριστιανοί ζήτησαν την άδεια να χτίσουν έξω από τα τείχη. Μπορεί η μετακίνηση με το αυτοκίνητο να είναι δύσκολη αλλά οι περισσότεροι επισκέπτες ανεβαίνουν με τα πόδια για να θαυμάσουν την εξαιρετική θέα από το Φρούριο καθώς είναι το καλύτερο σημείο για να δουν πανοραμικά την πόλη αλλά και να επισκεφτούν τα ιστορικά μνημεία.